Régió

Megvizsgálják Serédy Zsófia maradványait

Krasznahorkaváralja | Csütörtökön kezdik vizsgálni a kutatók a krasznahorkai vár kápolnájában Serédy Zsófia mumifikálódott testét. Serédy Zsófia holttestét a vár alatti falu templomának kriptájában találták meg a 19. század elején.
Németi Róbert

2015. november 18. 13:16

A mumifikálódott testet az Andrássyak a családi kápolnába vitették. A maradványokat szerencsére a 2012-es tűzvész sem pusztította el, pedig akkor a vár jelentős része megsemmisült. „Mintegy negyven év után most ismét megzavarják a grófnő örök álmát” – mondta a TASR-nek Judita Krajčiová, a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Kastélymúzeumának munkatársa. A holttest vizsgálata sok mindenre fényt deríthet. A szakértők a mikrobiológiai és antropológiai vizsgálatok során megtudhatják a grófnő halálának pontos időpontját, a mumifikálódás pontos okát, és kiderülhet az is, mi okozhatta a halálát. Az antropológiai vizsgálatok során a tudósok rekonstruálni szeretnék a grófnő arcát is. „A szakemberek felújítják azt a szarkofágot is, melybe a 19. század elején Serédy Zsófia holttestét elhelyezték. Ezek a munkálatok valójában annak a kiállításnak az előkészületei, melyet a következő nyári szezonban nyitunk meg a betléri kastélyban. Az első vizsgálatokat a krasznahorkai vár kápolnájában végzik, majd az eredménytől függően valamelyik pozsonyi laboratóriumban folytatják” – zárta Krajčiová.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Nagymegyer

Mentőöv kell a nagymegyeri strandfürdőnek

Bízik Boglárka

Naszvadi kézis lett Szlovákia legjobbja

koronavírus

Egy új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

dd

Tripla várakozás elé állította az élet

parlament k

Ezentúl minden parlamenti ülés a himnusszal kezdődik

SolymosSomogyi karcsa

Saját forrásból és támogatásból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.