Régió

Megújult Madar egészségügyi központja

Madar | Átadták a község felújított egészségügyi központját, ahol ezentúl egy helyen rendel a körzeti és a gyerekorvos. A beruházást pályázati pénzből finanszírozták.
V. Krasznica Melitta

2019. május 22. 11:30

Az orvosi rendelőknek helyet adó épületére új tető került és belülről is teljesen megújult (A szerző felvétele)  

„Községünk a magyarországi Áccsal közösen még 2017-ben volt sikeres egy Interreg határon átnyúló pályázaton, amely a két település egészségügyi és szociális szolgáltatásainak fejlesztésére irányult” – tájékoztatta lapunkat Édes István polgármester. A 170 ezer euró összértékű pályázati támogatásból 96 ezer jutott Madarra. Ebből 47 ezer eurót fordítottak az egészségügyi központ épületét teljes belső felújítására és berendezésére, saját költségvetéséből pedig további 10 ezer eurót hagyott jóvá az önkormányzat a tetőcserére. A körzeti orvos a felújítás előtt is ebben az épületben rendelt, míg a gyerekorvos a községháza egyik szárnyában. Ezentúl mindkét orvos a felújított épületben fogadja a betegeket.

A pályázat másik része volt a szociális munkások továbbképzése, szupervíziója, a tapasztalatcseréje a határon túli kollégáikkal, a lakosok egészségügyi szűrése, továbbá elsősegély-nyújtási tanfolyam, a munkanélküliek részét pedig vállalkozás indítását elősegítő tanfolyam. Többszöri alkalommal végeztek szűrővizsgálatokat, vércukor- és koleszterinszint-mérés, a gyerekeknél látásfelmérést. Mintegy 400 személy vett részt ezeken a vizsgálatokon, a pályázat kiírásának megfelelően elsősorban a marginalizált lakossági csoportokból, beleértve az időseket és a szociálisan hátrányos helyzetűeket. 

Az 1360 lakosú községben jelenleg két szociális terepmunkás tevékenykedik, és működik közösségi központ is, két dolgozóval. „A pályázat részeként többször találkoztunk a magyarországi kollégákkal, kicseréltük a szociális munka terén szerzett tapasztalatainkat, workshopokon, szupervízión vettünk részt” – mondta Andrea Bagócsiová, a közösségi központ munkatársa. A közösségi központban naponta fogadják a rászorulókat, segítenek nekik a nyomtatványok kitöltésében, a hivatalokkal, szolgáltatókkal való kommunikációban, kérvények írásában. Több mint 300 felnőttel és 70 gyerekkel foglalkoznak rendszeresen. „Délutánonként foglalkozásokat, tanfolyamokat szervezünk gyerekeknek, felnőtteknek és időseknek egyaránt – árulta el Andrea Bagócsiová. – A gyerekeket próbáljuk önálló tanulásra nevelni, de a szabadidő értelmes eltöltésére is. De van például az alapvető személyi higiénia szabályait oktató foglalkozás felnőtteknek és kézműves kör nyugdíjasoknak.”

Édes István arról is beszámolt, hogy a Bethlen Gábor Alap 78 ezer eurós támogatásának köszönhetően nemrégiben újították fel óvodájukat, a környezetvédelmi minisztérium és a Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökség pályázatán nyert 260 ezer euróból pedig a községháza energetikai hatékonyságát növelő beruházásokat hajtanak végre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?