Megújult a kassai zenélő szökőkút, a parkban egy háromnyelvű kiállítás mutatja be eddigi történetét

A szökőkút melletti ideiglenes tárlat számos érdekes információt mutat be az érdeklődőknek
Kassa |

A szökőkút 38 éves történetének legnagyobb felújítását az elmúlt egy év leforgása alatt közel 1,79 millió euróból hajtotta végre a város önkormányzata. A rekonstrukcióhoz a U.S. Steel Alapítvány 1 millió euróval járult hozzá, a fennmaradó költségeket Kassa város költségvetéséből fedezték. A város megújult büszkesége előtti téren egy kiállást is megnyitottak, mely szlovákul, magyarul és angolul mutatja be az egyedi szerkezet eddigi történetét az érdeklődőknek. 

A szökőkút az elmúlt években egyre rosszabb állapotban volt, csak részben működött és csak a fúvókák egy részéből lövellt a víz a magasba. Egy két évvel ezelőtti vizsgálati jelentés több súlyos hibát tárt fel a szökőkút testén, repedéseket a felületeken és a vezetékek egy nem működő részét. Akkoriban csak a legszükségesebb részek maradtak üzemképesek - a 160 fényelemből nemegész 100 világított, és a 25 szivattyúból csak hat működött. A szökőkutat a közel egy éven át tartó felújítás után szombaton újra megnyitották, igy a város látogatói újra élvezhetik Európa egyik legmodernebb szökőkútjának lenyűgöző látványát. Az új berendezés a lélegzetelállító fény- és vízshow mellett vízre vetített videóvetítéseket is kínált, úgy, ahogy azt a kassaiak már a városi parkban található szökőkútnál is láthatták. A modernizált szökőkútban összesen 43 szivattyú és 750 különböző átmérőjű fúvóka található, a legnagyobb akár 24 méter magasra is képes spriccelni a vizet. A felújítás során a berendezés teljes vezetékrendszerét, illetve a hang- és világításrendszerét is kicserélték. A zenélő szökőkút számos új intelligens technológiát is tartalmaz, melyeknek köszönhetően a közeli színház vagy más kulturális rendezvény előadásait közvetlenül a szökőkút vízfalára tudják vetíteni videó formájában.  A szökőkút zenei választéka is megváltozott, ahol a meglévő klasszikus darabok mellett szlovák és cseh előadók slágerei is hallhatóak. Az éneklő a téli leállásig minden nap 12.00 és 22.00 óra között üzemel. A zenei repertoár minden alkalommal 16.00-18.00 óra között változik. 

kiallitas

A berendezés előtti téren a látogatók a Zenélő szökőkút története című kiállítás is megtekinthetik, mely 2024. szeptember 30-ig mutatja be annak történelmi átalakulását. A tárlat az ikonikus szökőkút történetének mérföldköveit mutatja be 1935-től a jelenlegi formájáig. Oktatási funkciót is betölt, hiszen a szlovák mellett angol és magyar nyelven is hasznos információkat közöl. Ennek elkészítésében a város a Főépítészi Iroda, a Kassai Zöldövezet-kezelő Vállalat (SMZ) és a Kassai Városi Levéltár segítségét is kikérte .A szökőkút eredeti ötlete egyébként még 1986-ban fogalmazódott meg Rudolf Schuster akkori polgármesterben, miután az egykori Szovjetunióban tett látogatása során látott egy hasonló szökőkutat. A sikeres tervezésben és műszaki megvalósításban nagy szerepe volt az egykor kassai vasgyár (VSŽ Košice) szakembereinek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?