Megszépül a komáromi víztorony és környéke

Komárom |

<p>A város egyik jelképe, ám az utóbbi években méltatlan állapotban van a komáromi víztorony. A helyiek által csak drogtanyaként számon tartott építmény és környékének rendbetételét vállalta Keszegh Béla független városi képviselő.</p>

A hónapokig húzódó tervezés, engedélyeztetés, valamint a támogatók megkeresése és az előkészületek után a napokban már a látványos része is megkezdődött a munkának. Az előkészületek azért is tartottak sokáig, mivel maga a víztorony a Nyugat-Szlovákiai Vízmű tulajdona, a terület, amelyen fekszik, a Duna Menti Múzeumé, maga az építmény pedig műemlék – tehát a több tulajdonossal és a Műemlékvédelmi Hivatallal is egyeztetni kellett.

„Első lépésként mintegy 100 négyzetméternyi felületről a graffitit kellett eltávolítani, műemlékről lévén szó, ehhez speciális anyagot lehetett csak használni – magyarázta Keszegh Béla. – Az a magyarországi vállalkozó végezte a munkát, aki a Vereckei-hágón lévő emlékművet is többször tisztította már.” A torony környékéről elhordták a szemetet, az elgazosodott részeket kitisztították, jelenleg zúzott kővel borítják a torony alját, a domboldalt pedig földdel töltik fel, majd parkosítják. A tornyot körülölelő kőkerítés peremére ülőalkalmatosságként szolgáló léceket szerelnek. „Ma már kevesen tudják, hogy a múlt század elején a víztorony melletti térségben, amelyet egykor Ráczkertnek hívtak, focipálya volt, itt fogadta egyebek között a Fradi, az MTK, sőt Bécs csapatát a Komáromi FC – mondta a képviselő. – Ennek emlékére a fociklub emléktáblát szeretne itt elhelyezni.”

Keszegh Béla örömmel nyugtázta, hogy nagyon sok helyi vállalat és vállalkozó támogatja kezdeményezését; van, aki a tervek elkészítésével, más munkával, nyersanyaggal, gépekkel járul hozzá a sikerhez. Ha pénzben kellene kifejezni a támogatások összértékét, a képviselő becslése szerint már tízezer eurós nagyságrendről lehetne beszélni. Külön kiemelte a KOMVak Komáromi Víz- és Csatornaműveket, illetve annak igazgatóját, Cséplő Gábort, aki lokálpatriótaként az első hívó szóra a jó ügy mellé állt. „Azért is tartom szívügyemnek a víztorony rendbetételét, mivel társaságunk az 1902-ben alakult komáromi vízmű utódjának tekinti magát” – mondta az igazgató. Megtudtuk, hogy a 28 méter magas víztoronyban – biztonsági tartalékként – jelenleg is 500 köbméter vizet tárolnak.

„Célunk, hogy a víztorony és környéke ismét kellemes pihenőövezetté váljon, sétáló párokkal, kisgyerekes családokkal népesüljön be – mondta Keszegh Béla. – Reméljük, ez a kezdeményezés másokat is cselekvésre ösztönöz, jó ötletekkel állnak elő, hogy mit lehetne még itt megvalósítani.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?