Régió

Meglepő beiratkozási eredmények Gútán

V. Krasznica Melitta

2017. április 11. 12:08

Gúta | Az iskolák közti versengés miatt minden évben komoly várakozás övezi az elsősök beíratását Gútán, de a mostanira hatványozottan igaz ez a megállapítás.

Év eleje óta ugyanis vezető téma a két városi fenntartású magyar iskola tervezett összevonása, az önkormányzati határozat ellen indított aláírásgyűjtés, a polgármesteri vétó, a II. Rákóczi Ferenc Alapiskola igazgatójának visszahívása, a civilek beíratási kampánya.

Beíratási matematika, specializált osztály

A múlt csütörtöktől szombatig tartó beíratás során a Corvin Mátyás Alapiskolába 34, a II. Rákócziba 22, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontba 27, a szlovák tannyelvű Komenskýbe pedig 28 gyereket írattak a szülők. Takács Imre, a közös tanügyi hivatal vezetője magyarázatként hozzáfűzte: a Rákócziban a 22-höz hozzá kell adni azt a további 12 diákot, akik idén a nulladik évfolyamba járnak, vagyis a beíratottak száma 34-re emelkedik. Közülük 14-nek pedagógiai-pszichológiai kivizsgáláson kell részt venni, hogy megállapítsák iskolaérettségüket. A tervek szerint a következő tanévben egy első osztály nyílik 18-19 diákkal, emellett egy nulladik (itt legkevesebb 8, legtöbb 12 diák lehet) és egy specializált osztály 6 gyerekkel. „Ez utóbbit nem szabad összekeverni a speciális alapiskolával, ahová A, B vagy C fokozatú mentális problémákkal küszködő gyerekek kerülnek – magyarázta Takács Imre. – A specializált osztály felzárkóztatóként működik, olyan gyerekek számára, akik mentálisan nem sérültek, viszont szociális hátterük vagy egyéb okok miatt nem győznék az ismeretanyag elsajátítását abban a tempóban, ahogyan egy ’normál’ osztályban ez elvárható. Az idén nulladikba járó gyerekek közül néhányan elsőbe, mások ebbe a specializált első osztályba kerülnek.”

Tavaly 58, idén 34 gyerek a Corvinban

Marosi Piroska, a Rákóczi megbízott igazgatója elégedett a beíratási eredményekkel, ugyanakkor némi keserűséggel állapította meg, hogy két-három szülő, aki rendszeresen hordta hozzájuk óvodás gyerekét a hétvégi foglalkozásokra, és akivel számoltak, végül nem jelent meg a beíratáson. Míg tavaly 58, idén csupán 34 gyereket írattak a Corvinba. Egy éve még azért háborodtak fel a leendő elsősök szülei, és amiatt tiltakoztak a testületi üléseken, hogy az önkormányzat nem engedélyezte három első osztály nyitását ebben az iskolában. „Az idei történések után számítottam némi visszaesésre, hiszen a civilek kampánya is arra irányult, hogy mindkét városi magyar iskolát meg kell menteni, de bevallom, a csökkenés mértéke meglepett” – árulta el lapunknak Csütörtöki Erzsébet igazgatónő.

Két első osztály az egyházi iskolában

Elégedett lehet viszont Decsi Katalin, az egyházi iskola igazgatója. „A 27 beíratott gyerek közül háromnak javasoltuk a pedagógiai-pszichológiai kivizsgálást – mondta. – Fenntartónkkal, a nagyszombati főegyházmegyével, valamint az iskolatanáccsal való egyeztetés után dől el, hogy egy vagy két első osztályt tudunk-e nyitni. Én a kisebb létszámú osztályok híve vagyok, szeretném, ha két elsőt nyithatnánk. Idén egy, 22-es létszámú első osztályunk van.” A Komenskýban az idei tanévben két első osztály nyílt, 33 diákkal, a most beíratott 28 gyerek közül várhatóan ketten vesznek részt pedagógiai-pszichológiai kivizsgáláson, egy szülő halasztást kért, egy család külföldön él, vagyis csak törzsiskolát választott. A hatályos előírások szerint elsőben a maximális diáklétszám 22, Takács Imre szerint egyelőre kérdés, hogy egy vagy két első osztály nyílik-e a Komenskýban.

Önnek ajánljuk