Megint új elnöksége van a felsőpatonyi szövetkezetnek

Felsőpatony. Maratoni, tizenegy órás tagsági gyűlést tartottak a felsőpatonyi szövetkezetben szombaton, de egyetlenegy határozatot sem fogadtak el, még csak nem is szavaztak.

A gyűlés tegnap folytatódott, végül az eddigi többségi tulajdonos távollétében – némi személycserével – újra megszavazták a régi vezetőséget. A szövetkezet a traktorosblokád idején került a híradások középpontjába, amelyet több héten keresztül fenntartottak a munkások, hogy tiltakozzanak az új többségi tulajdonos, Jozef Chrenko személye és az általa favorizált új elnökség ellen.

A tegnapi gyűlés kisebb botránnyal kezdődött. Jozef Chrenko és a szövetkezet új vezetősége kijelentette, a szombati gyűlést lezártnak tekintik, továbbira nincs szükség, mert kiabálással és erőszakoskodással nem jutnak előbbre. A vezetés ezek után a munkások nagy felháborodása közepette távozott. Mikor azonban Polák Attila új elnök is indult volna, a munkások útját állták, bezárták a kaput, így Polák kénytelen volt részt venni az ülésen. Az tagsági gyűlést Tánczos László vezette.

Az ülés apropója az volt, hogy a kerületi bíróság felszabadította „Tánczosék” szavazatát, amelyet előzőleg Chrenko javaslatára fagyasztott be a járásbíróság. Akkor Chrenko többségi tulajdonos lett, amire a munkások traktorosblokáddal reagáltak, mert attól tartottak, hogy leépíti és külföldi kézre játssza a gazdaságot. Miután a munkások szavazatai felszabadultak, újra változtak a tulajdonviszonyok, amire Chrenko úgy reagált, hogy a múlt héten 12 millió koronával megemelte az alaptőkét. Ezen kezdődött a veszekedésig fajuló vita, a többség ugyanis azt állítja, ehhez nem volt joga, mert alaptőke emelésre az alapszabály szerint csak a tagság beleegyezésével kerülhet sor. A munkások azt mondják, hogy nincs szükség Chrenko 12 milliójára, nem szeretnék, ha ő lenne a többségi tulajdonos.

Chrenko viszont azt állítja, a többieknek csak fiktív vagyonuk van, olyannal akarják leszavazni, ami nem létezik. A munkások szerint az új vezetőség nem engedte, hogy éljenek szavazati jogukkal, ezért nem jutottak dűlőre egyetlen kérdésben sem szombaton, és ezért folytatták a gyűlést tegnap.

Végül tegnap délután a jelenlévők megszavazták a régi rend visszaállítását. Az új elnök a régi, Tánczos László lett, az alelnök Polák István (az előző elnök testvére, a szerk. megj.). Törölték az előző vezetőség határozatait, új ellenőrző bizottságot szavaztak meg, és megszavazták, hogy nem fogadják el Chrenko 12 millió koronáját alaptőkeemelés gyanánt. Ezzel azonban bizonyára még nem zárul le a felsőpatonyi szövetkezet ügye, Chrenko ugyanis pénzt fektetett a cégbe, amelyet aligha hagy veszni. Márpedig szerinte ilyen körülmények között csak veszteségeket termel a szövetkezet. Tánczos László szerint kihasználják az embereket, és jogtalanul, különféle jogi fondorlatokkal akarják megszerezni a hatalmat a szövetkezet fölött, ami kb. 60 embernek jelent biztos, ha nem is fényűző megélhetést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?