Régió

Megajándékozta olvasóit a Bibliotheka Kaláka

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁSÉrsekújvár. Szlovákia első magánkönyvtára 1999. szeptember 25-én alakult 3500 kötettel.
ÚJ SZÓ ONLINE

2009. szeptember 30. 21:00

halraj

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

Érsekújvár. Szlovákia első magánkönyvtára 1999. szeptember 25-én alakult 3500 kötettel. Szeptember utolsó vasárnapján a könyvtárat alapító Strba házaspár a Csemadok-székházban rendezett színvonalas jubileumi ünnepséget.

„A Bibliotheka Kaláka székhelye ma – Ďurčo Zoltán esperes plébános jóvoltából – a Flenger-házban található. Az eredeti tulajdonosok, örökösök mára 26 800 kötetet bíztak a Strba házaspárra, akik vállalták a könyvek gondozását és új olvasóközönséget toboroztak. A magánkönyvtárban 14 ezer szlovák és cseh, valamint 11 ezernél is több magyar könyv található. Angol és német irodalomból 748 példánya van az intézménynek” – tájékoztatta Berényi Margit, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének elnöke az ünneplésre egybegyűlt közönséget. A jubileumi kultúrműsoron jelen volt a 458 szlovákiai és magyarországi adományozók egy része, valamint Ďurčo Zoltán esperes, aki megköszönte a könyvtáralapítók értékmentő munkáját. Az ünnepeltek egész estét betöltő kultúrműsorral köszönték meg az adományozóknak és az olvasóknak az eddigi együttműködést. Értékes, sokak számára hasznos olvasmánynak bizonyuló könyvek kerültek volna a szemétdombra, lettek volna az enyészeté, ha az alapítók nem hajolnak le értük. „Célunk összegyűjteni és az olvasóközönség számára hozzáférhetővé tenni az irodalmat. Helytörténészként sokszor szembesültem azzal, hogy az idősebb emberek hagyatéka, már ami a könyveket illeti, a szemétbe került. A család számára ezek a könyvek nem képviseltek értéket, vagy mert nem szerettek olvasni, vagy egyszerűen nem fért el a kicsi lakásban a sok könyv” – mondta Strba Sándor. A könyvtárosi feladatokat a felesége, Katalin asszony látja el, aki 35 évig volt a városi könyvtár munkatársa, három fiókkönyvtár indítását és működését biztosította. A jótékonysági rendezvényen Radnóti-verseket énekelt Zsapka Attila, dalra fakadt Klein Karla és még sokan mások, fellépett az Enthea kamarakórus és muzsikáltak a művészeti alapiskola harmonikás lányai, táncolt a Matičiarik. Fellépett továbbá Farkas Pál zongoraművész, nagy tapsot aratott Szeredy Krisztina operaénekes, és nem hiányoztak a Keller Táncstúdió ifjú tehetségei sem.

Az ünnepeltek a zenei csemegén kívül, még egy ajándékot hoztak. A műsor után régi, kedves könyvekből válogathatott a közönség, amelyek a magánkönyvtárban több példányban is megtalálhatók. Nagy volt a tolongás, talán nem is akadt vendég, aki ne olvasmánnyal távozott volna a jótékonysági rendezvényről. A jelképes belépődíjból befolyt összegből a magánkönyvtár alapítói új könyveket szeretnének vásárolni. (szaz)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
caputova

Čaputová: Ne járjon büntetés!

Az év emberei

Az Új Szó megválasztja az év embereit

covid alkalmazás

Hol mekkora a sor? - élőben tájékoztat a dunaszerdahelyi applikáció

Híd MKP Összefogás k

A többség a közös listára szavazna

covid pentek

Koronavírus: Innen származnak a csütörtökön regisztrált fertőzöttek

Kassa

Elégedetlenek, de készülnek a tesztelésre

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.