Régió

Még nincs kivitelező a radványi kompkikötő megépítésére

Dunaradvány | Február végéig várják azoknak a cégeknek a jelentkezését, amelyek vállalnák, hogy kiépítik a dunaradványi kompkikötőt. A Duna menti falu és a magyarországi Neszmély közti kompösszeköttetéstől többek közt a turizmus további fellendülését várják.
Vataščin Péter

2020. február 18. 14:49

Dunaradvány
A kompkikötő majdani helyén még a dunai ártér az úr. - Vataščin Péter felvétele

Dunaradvány polgármestere, Ľubomír Púchovský (független) az Új Szónak elmondta, tudnak már olyan cégekről, amelyek érdeklődnek a szlovákiai oldalon elvégzendő munka iránt, azonban eddig még senki sem jelentkezett hivatalosan. Ahogyan ez megtörténik, elindítják a közbeszerzési folyamatot. Ami az önkormányzatot illeti, részükről minden készen áll a fejlesztéshez. A telket a falu 140 ezer euróért vette meg a tulajdonosoktól. A napokban a komphoz vezető majdani letérőnél felállítottak egy szondát, ami a járműforgalom hangterhelését méri.

Mi fog kiépülni?

Maga a helyszín Dunaradvány és a részét képező Zsitvatő között található. Alapvetően a Duna-partra vezető, közvilágítással és járdával ellátott utat, parkolókat, magasított alapokon álló adminisztrációs épületet, jegykiadóval ellátott várótermet, valamint egy rámpát kell majd kiépíteni a területen. A tervezett kompra összesen 8 darab 3 és fél tonnás személyautó fér fel egyszerre. A helyiek nem tartanak attól, hogy az átkelő túlzottan megnövelné a gépjárműforgalmat.

Turizmus és kapcsolatok

Púchovský elmondása szerint Radvány elsősorban a helyi, falusi turizmus fellendülését várná el a fejlesztéstől. Ahogyan a szlovákiai falu, úgy a túlparti Neszmély is a gasztronómiára és a borkultúrára alapozna, de mindkét oldalon számolnak a természeti környezetben folytatott aktív pihenés népszerűsítésével is. A két települést, amelyet egyébként számos baráti és rokoni kapcsolat is egybefűz, jelenleg 42 kilométer választja el közúton, míg a Dunán keresztül csak 8-900 méteres távot kell megtenni. Érdekesség, hogy a régmúltban nagyjából ugyanezen a helyen működött a régi révátkelő, amelyhez kapcsolódik egy helyi monda is: Mátyás király annyira megharagudott az állítólag túl magas átkelési díjat szedő révészre, hogy egy neszmélyi dombon felakasztatta, amelynek mind a mai napig Akasztó-hegy a neve.

A projekt háttere

A 2014-2020-as Interreg programon belül megvalósuló 5.366 millió eurós összköltségű beruházás 85 %-át az Európai Unió állja majd, a fennmaradó részt pedig a magyar és szlovák állam költségvetéséből finanszírozzák. A tavalyi információk szerint 2020-ban mindenképpen el kéne kezdődnie a kivitelezésnek. A 2021 októberével lezáruló projekt vezetője a magyar Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., amelynek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az egyik partnere. A szlovák oldal fejlesztéseiért az esztergomi székhelyű Ister-Granum EGTC határon átnyúló csoportosulás felel, akiket szintén megkerestünk a témában, de lapzártánkig nem válaszoltak a kérdéseinkre. Az kikötők építésével kapcsolatban hamarosan külön cikkben foglalkozunk a neszmélyi oldallal is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Monika Jankovská

Jankovská nem ismert be mindent, de Ficoról és másokról is vallott

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.