Régió

Mátyás király várairól nyílt kiállítás a galántai múzeumban

Galánta | A galántai Honismereti Múzeumban csütörtökön (augusztus 22.) nyílt meg a Mátyás király várai című kiállítás, amely a visegrádi Mátyás Király Múzeummal együttműködve valósult meg. 2018-at Magyarországon Mátyás-emlékévnek nyilvánították, mivel ebben az évben volt Hunyadi Mátyás trónra lépésének 560. évfordulója. A most Galántára érkező vándorkiállítás is ebben az évben született meg.
TASR

2019. augusztus 23. 17:01

Mátyás király - Képarchívum

„A kiállítás kurátora Buzás Gergely régész, a visegrádi múzeum igazgatója. A tárlat Mátyás király várait mint reprezentatív uralkodói rezidenciákat mutatja be” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Erika Slobodová, a Honismereti Múzeum történésze. Hunyadi Mátyás (1443 - 1490) művelt és felvilágosult uralkodó volt, neki köszönhetően terjedt el a történelmi Magyarországon a humanizmus és a reneszánsz. 1465-ben Pozsonyban megalapította az Academia Istropolitanát, az első egyetemet a mai Szlovákia területén.

Mátyás király emellett hódító és stratéga is volt, akinek meg kellett tartania a tekintélyét. A várak nem csupán a lakhelyeként szolgáltak, grandiózusságukkal és pompájukkal a király gazdagságát és hatalmát is kifejezésre juttatták.

A kiállításon megtekinthető a visegrádi vár háromdimenziós, nagyarányú makettje, emellett a tatai, szigligeti, diósgyőri vár modellje is. A tárlat bemutatja a különféle társadalmi rendek – nemesség, jobbágyok, papság – életét is a 15. században.

Slobodová elmondása szerint a múzeum nemrég egy tematikus rajzversenyt is hirdetett az alapiskolák tanulóinak a tárlat kapcsán. A győztes rajzokat ki is állították.

A Mátyás király várairól szóló kiállítás október 18-ig tekinthető meg.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?