Mátyás király várairól nyílt kiállítás a galántai múzeumban

Mátyás király
Galánta |

A galántai Honismereti Múzeumban csütörtökön (augusztus 22.) nyílt meg a Mátyás király várai című kiállítás, amely a visegrádi Mátyás Király Múzeummal együttműködve valósult meg. 2018-at Magyarországon Mátyás-emlékévnek nyilvánították, mivel ebben az évben volt Hunyadi Mátyás trónra lépésének 560. évfordulója. A most Galántára érkező vándorkiállítás is ebben az évben született meg.

„A kiállítás kurátora Buzás Gergely régész, a visegrádi múzeum igazgatója. A tárlat Mátyás király várait mint reprezentatív uralkodói rezidenciákat mutatja be” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Erika Slobodová, a Honismereti Múzeum történésze. Hunyadi Mátyás (1443 - 1490) művelt és felvilágosult uralkodó volt, neki köszönhetően terjedt el a történelmi Magyarországon a humanizmus és a reneszánsz. 1465-ben Pozsonyban megalapította az Academia Istropolitanát, az első egyetemet a mai Szlovákia területén.

Mátyás király emellett hódító és stratéga is volt, akinek meg kellett tartania a tekintélyét. A várak nem csupán a lakhelyeként szolgáltak, grandiózusságukkal és pompájukkal a király gazdagságát és hatalmát is kifejezésre juttatták.

A kiállításon megtekinthető a visegrádi vár háromdimenziós, nagyarányú makettje, emellett a tatai, szigligeti, diósgyőri vár modellje is. A tárlat bemutatja a különféle társadalmi rendek – nemesség, jobbágyok, papság – életét is a 15. században.

Slobodová elmondása szerint a múzeum nemrég egy tematikus rajzversenyt is hirdetett az alapiskolák tanulóinak a tárlat kapcsán. A győztes rajzokat ki is állították.

A Mátyás király várairól szóló kiállítás október 18-ig tekinthető meg.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?