Már nem nagyon tudnak min spórolni

energiaárak
Alsószeli/Nádszeg/Királyrév |

Különféle módon oldják meg a polgármesterek a települések energiaellátását, egy azonban közös bennük: a megemelkedett árak miatt rendkívül nehéz időszak a mostani.

Az Öreg-Feketevíz Helyi Akciócsoport tagjai (Alsóhatár, Alsószeli, Felsőszeli, Királyrév, Nádszeg, Pozsonyeperjes, Tallós és Vezekény) rendszeresen tartanak gyűléseket és egyeztetnek az őket érintő kérdések, problémák lehetséges megoldásairól. Múlt heti közgyűlésükön egyebek mellett az energiaárak drasztikus emelkedéséről tárgyaltak, valamint arról, hogyan tudnának még többet spórolni a községek.

Kétféle csoport van

A szervezet elnöke, Kovács Lajos, Alsószeli polgármestere szerint két csoportba oszthatók a települések és a vállalkozók is. Az egyikbe azok tartoznak, akiknek van aktuális szerződésük a szolgáltatókkal, amelyet még az áremelések előtt megkötöttek, benne fix árakkal. A másik csoportba azok tartoznak, akiknek a tavalyi évben lejárt a korábbi szerződésük, de a szolgáltatók nem köthettek velük új szerződést.

„Ez történt nálunk is. A régi szerződés lejárt, felmondást adtunk a szolgáltatónak, de azt vissza kellett vonnunk, különben januártól nem lett volna villamosenergia- és gázellátás Alsószeliben. A régi szerződések automatikusan meghosszabbodnak, de az energiaárakat a szolgáltató határozza meg minden hónapban az aktuális piaci ár alapján. Akik 2022-ben szerződést kötöttek például a villamos energiára, azok idén háromszoros áremelkedéssel számolhatnak. A mi esetünkben nagyjából 150 euróról 450 euróra emelkedett a villamos energia megawattóránkénti ára átlagban és ez többé-kevésbé igaz a környező településekre is”

– magyarázta Kovács Lajos.

Állami támogatás

Ami a gázárakat illeti, Alsószelinek 2022-ig volt nagyon előnyös szerződése 13 euró/megawattóráról. Jelenleg körülbelül nyolc-kilencszer ennyi a gáz ára.

„Az állam egyezséget kötött a szolgáltatókkal, hogy a villanyáram esetében 199 euró/mega-wattóra, a gáz esetében 99 euró/megawattóra fölött 80 százalékos támogatást ad a fogyasztónak. A rendszer még nem készült el, így nem tudjuk, mikorra kapjuk meg a pénzt és azt sem, hogyan kell majd kiszámolni a támogatások összegét, hiszen előleget fizetünk a szolgáltatóknak, a fogyasztást pedig utólag lehet kimutatni. A támogatást kérvényezni kell majd a gazdasági minisztériumnál. A számítások alapján 112 euróra jön majd ki a gáz ára a támogatásnak köszönhetően. Mindez március végéig érvényes”

– fejtette ki a polgármester, hozzátéve, hogy kis piaci mozgás közben elindult, szakértők szerint érdemes várni néhány hónapot a szerződések megkötésével.

Nincs hol spórolni

A helyi akciócsoport vezetője azt is elmondta, tud olyan falvakról, ahol nem képesek fizetni a drasztikusan megemelkedett energiaárakat. Kénytelenek banki hitelt felvenni, mert nincs tartalékuk, vagy felélik a tartalékaikat, vagy megpróbálnak spórolni. Kovács Lajos szerint azok a települések vannak jobb helyzetben, ahol az elmúlt években szigetelték és karbantartották az épületeket.

„Egy év alatt nem lehet csodát tenni, de meg lehet próbálni például azt, hogy az iskolákban összevonnak osztályokat, kisebb termeket használnak, máshogy állítják be a fűtési rendszert, lecserélik a régi kazánokat. A legdrasztikusabb megoldás bezárni egy intézményt, ami a mi környékünkön még nem, de az ország keleti és északi régióiban már előfordul. Alsószeli kicsit jobb helyzetben van, mert korábban szigeteltettük néhány oktatási és a közintézményünket, kicseréltettük a nyílászárókat. Úgy gondolom, hogy azzal tudnánk leginkább hatni az államra, ha a települések abban fognának össze, hogy leállítanák pár napra a közszolgáltatásokat, amelyeket az állam elvár tőlük. Félő azonban, hogy ebben az esetben ismét az óvodások, az iskolások, a szülők és a lakosok járnának pórul, mert az állami vezetőink újra elmagyaráznák, hogy ők mindent megtettek azért, hogy az ország problémamentesen működjön”

– egészítette ki.

Nádszegen Kacz Éva polgármester szavai szerint 2021-ben az energiára durván 100 ezer eurót költöttek. 2022-ben ez az összeg nagyjából megduplázódott.

„A közvilágításra 2028-ig fix összeget fizetünk, mert 2017-ben felújíttattuk a közvilágítási rendszert, és törlesztjük annak részleteit. Eddig nem volt előnyös az összeg, amelyet fizettünk, most viszont az, mert már most tudjuk, hogy ebben az évben is ugyanannyit fizetünk a közvilágításért, mint tavaly, vagyis 53 ezer eurót. A gázszolgáltatóval sikerült 2024-ig egy most már eléggé kedvező 54 euró/megawattóra árat leszerződni. A villamos energia ára egyelőre teljesen kiszámíthatatlan, de az előzetes becslések szerint 300 ezer euró összköltséggel számolunk az energiakiadásokra. 2018-ban elvégeztettünk egy átfogó felmérést a fogyasztói helyekről, és amit lehetett, átalakíttattunk úgy, hogy minél gazdaságosabb legyen a fenntartás, tehát most már nincs hol spórolni. A középületekre szeretnénk fotovoltaikus napelemeket szereltetni, készül rá a pályázat”

– nyilatkozta az Új Szónak Kacz Éva.

Királyrévben az úgynevezett SPOT villamosenergia-szolgáltatást veszik igénybe, ami lehetővé teszi, hogy az energiához az aktuális piaci áron jussanak hozzá a felhasználók. Agócs Gergely polgármester arról értesítette lapunkat, hogy a napokban  kapta meg a község az első számlát.

„A SPOT energiának az az előnye, hogy órákra lebontva pontosan lehet figyelni a fogyasztást és a piaci ár mozgását. A számlából kitűnik, hogy a szolgáltató átlagolta a januári árakat, így 177 euró/megawattórát számlázott ki. A gáz előlegének összege háromszorosára, 159 euró/me-gawattórára emelkedett, ezért például az iskolában csoportosítottuk az osztályokat, a folyosón és a községi hivatalban is igyekszünk korlátozni a fűtést, amennyire lehet. A kultúrházban csak akkor kapcsoljuk be a fűtést, ha rendezvény van, de a rendezvények megtartásának korlátozását nem tartom jó ötletnek, hiszen nálunk nincs olyan sok, amivel jelentős összeget tudnánk megspórolni”

– fejtette ki Agócs Gergely.

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?