Régió

Magyar állami kitüntetést kapott Török András cserkésztiszt

Budapest | 2019. március 12-én Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki Török Andrást, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Szövetségi Cserkésztanácsának volt elnökét, aki a szervezet újjáalakulása óta aktívan végez cserkész- és egyéb közösségi munkát. A kitüntetést március 15-e alkalmából a budai várban, a Karmelita Kolostorban Semjén Zsolt a magyar kormány miniszterelnök-helyettese adta át.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. március 13. 08:11

Török András
- Kép: Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség

Az érsekújvári születésű Török András a felvidéki magyar cserkészmozgalom egyik legjelentősebb alakja. 1990 márciusában részt vett az SZMCS alakulóülésén, Dunaszerdahelyen, majd ezt követően különböző szinteken folyamatosan dolgozott a szervezet érdekében: az újjáalakult 7. számú Czuczor Gergely cserkészcsapat csapatparancsnoka volt éveken keresztül (Érsekújvárban 1945 előtt is működött magyar cserkészcsapat), később pedig a szervezet felsővezetésében is feladatot vállalt. 2003-tól a Szövetségi Cserkésztanács tagja volt, 2007-2012 között pedig annak elnökeként szolgálta a cserkészközösséget.
Aktívan építi a közösséget egyházközségében is, a Mária Út szlovákiai főága kiépítésének egyik vezetője, a Via Mariae Polgári Társulás alapítója és elnökségi tagja annak megalakulásától. Városában és régiójában rengeteg lelki és kulturális program, gyalogos, kerékpáros és autóbuszos zarándoklat szervezője, segítője. Több éven át elnöke volt az Érsekújvári Római Katolikus Plébánia mellett működő IGNIS Polgári Társulásnak. Kezdeményezője és szerkesztője a 2014 decembere óta negyedévente megjelenő Ecclesia egyházközösségi lapnak.

Semjén Zsolt szerint a kitüntetéseknek a magyarság szempontjából nemzetmegtartó erejük van. „Egy nemzet akkor képes a megmaradásra, ha tagjaiban ott él a büszkeség és a tudat, hogy érdemes ahhoz a nemzethez tartozni” – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint kifejtette, szerinte minden magyar számára érték és büszkeség a kitüntetettek teljesítménye, amelyet a saját területükön a magyar nemzetnek adtak.

„Török András legnagyobb erénye az, hogy egy alázatos és csendes ember, aki odafigyel a másikra. Egy igaz cserkész, aki nem fog öndicséreteket zengeni, és nem dicsekszik azzal sem, hogy milyen eredményeket ért el az életében, a cserkészetben. Csendben, visszahúzódva teszi nap mint nap az önként vállalt teendőit, tervez, előkészít, kivitelez. Mindezt másokért, másokra való tekintettel és Isten dicsőségére. Közben sokszor megfeledkezik önmagáról, a saját javáról, de soha nem feledkezik el a köszönetről és a másik dicséretéről, a biztatásról, hogy jobb emberré váljunk. Ez az ő hozzáállása az élethez, az emberekhez, az önkéntes munkához. Mindez egy nagyon értékes, értékekkel teli, és sajnos a mai világban mondhatni kivételes élet, amit meg kell becsülni” – méltatta a kitüntetettet Csémi Szilárd, az SZMCS ügyvezető elnöke.

 

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségről

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 1990. március 11-én alakult újjá, jelenleg több mint 1400 tagot számlál. Az elmúlt közel három évtized alatt Szlovákia legnagyobb magyar gyermek- és ifjúságnevelő szervezetévé nőtte ki magát. Gyermekekkel és fiatalokkal egyaránt, heti szinten önkéntes nevelőmunkát folytat. Pár évvel ezelőtt önerőből átalakította nevelési módszerét, 2018-ban pedig megújította a Cserkész című havilapot tartamilag, külsőleg egyaránt. A cserkészcsapatokban hónapról hónapra több száz gyermek számára teszik lehetővé a játszva fejlődés élményét.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Baleset történt pozsonyban

Megállóba hajtott egy részeg sofőr Pozsonyban, legalább öten meghaltak

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.