Régió

Lovon indultak Pozsonyba a gazdák, lemondatnák a minisztert

Kassa/Hernádgönyű | Március 29-én ismét a kormányhivatal előtt akarnak tiltakozni az elégedetlen gazdák, akik tegnap délután a Kassához közeli Hernádgönyűből (Gyňov) lóháton indultak Pozsonyba. Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter leváltását követelik.
Németi Róbert

2019. március 26. 11:00

Kassán is megálltak. Dél-szlovákiai városokat is érintenek Pozsonyba menet, és aláírásokat gyűjtenek a tiltakozó gazdák - Németi Róbert felvétele

Patrik Magdoško, a Mezőgazdászok Kezdeményezésének egyik vezetője lapunknak elmondta, most csak hárman vágnak neki a több száz kilométeres útnak, de továbbra is ugyanazokért a célokért küzdenek, mint korábban, amikor lovak helyett többtucatnyi traktorral indultak el Pozsony felé.

„Naponta nagyjából hatvan kilométert szeretnénk megtenni, szóval, ha minden a terv szerint zajlik, péntek délben már Pozsonyban leszünk. Az útvonal ugyanaz, mint a traktorosok korábbi tüntetéseikor. Dél- Szlovákia jelentősebb városait érintve aláírásokat gyűjtve érkezünk a fővárosba” – nyilatkozta lapunknak

Patrik Magdoško. A tüntetések folytatására a szervezők szerint azért van szükség, mert a szlovákiai mezőgazdaság egyre rosszabb helyzetben van, és a törvények nem vonatkoznak mindenkire egyformán. „Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter lemondását követelő petíciónkat március 21-én nyújtottuk be a kormánynak a Mi vagyunk az erdők (My sme les) kezdeményezéssel és az Elutasítjuk (Odmietame) nevű felhívással együtt. A lovas vonulással a március 29-én, délután öt órakor kezdődő nagygyűlésre szeretnénk felhívni az emberek figyelmét, amely Pozsonyban, a kormányhivatal épülete előtt lesz” – tette hozzá Magdoško. Kifogásolják, hogy Szlovákia az élelmiszer-szükségletének csak mintegy 37 százalékát termeli meg, és elégedetlenek a Matečná vezette agrárminisztérium munkájával is. „Mivel a petíció benyújtása után néhány nappal már több ezer, egy hét leforgása alatt pedig több mint 40 ezer al írást sikerült összegyűjtenünk, Pozsonyban is számítunk az emberek támogatására” – zárta Patrik Magdoško.

A kezdeményezés vezetői a hét végéig még legalább 20 ezer aláírást szeretnének összegyűjteni.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+2
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jóval több pénz kellene 
a szlovákiai földrendezésre

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Legfrissebb galériák
Olvasta már?