Régió

Lemondott hivatásáról a molesztálásért elítélt pap

Nyitra | A pap ellen szóltak a lánynak küldött SMS-ek és a szexuálpszichológiai vizsgálat eredményei is.
Vrabec Mária

2017. január 12. 08:14

Nem tudni, maga unta-e meg a várakozást, vagy a püspökség ajánlására maga kérte-e a papi hivatás alóli felmentését az a férfi, akit két éve molesztálásért ítélt el a bíróság. A pápa eleget tett kérésének, november 28. óta hivatalosan nem pap, és megszűnt a munkaviszonya a nyitrai hospice-ban is. 
Pavol K., Néved (Nevidzany) plébánosa 2011 novembere és 2012 szeptembere között SMS-ekben zaklatta az akkor 11 éves Kristina M.-et. A kislány sem volt közömbös iránta, több alkalommal találkoztak a plébánián, ahol a pap ölelgette, csókolgatta. A történtekre úgy derült fény, hogy Kristina anyja megtalálta a lánya naplóját, amelyben az mindent részletesen lejegyzett. A pap ellen szóltak a lánynak küldött SMS-ek és a szexuálpszichológiai vizsgálat eredményei is, de a per folyamán nem is élt védekezési jogával. A bíróság három év feltételes szabadságvesztésre ítélte és ambuláns szexológiai kezelésre kötelezte. Miután az ítélet jogerőre emelkedett, a nyitrai püspökség az egyházmegyei karitász által működtetett Szent Bernadett Hospice-ban ajánlott lelkészi állást Pavol K. „Mivel ott csak felnőttek vannak, nem sérülne az ítéletnek az a része, hogy nem teljesíthet olyan pasztorációs szolgálatot, amelynek során kiskorúakkal kerülne kapcsolatba” – magyarázta annak idején a döntést Miroslav Lyko, a püspökség szóvivője.
 
Arról, hogy Pavol K. pap maradhat-e, a Vatikán hittani kongregációja volt hivatott dönteni. Az intézményhez a Szentszék statisztikája szerint 3400 molesztálási üggyel fordultak az utóbbi tíz évben, csak az eltelt évben több mint 400-zal, ezért Pavol Kobida ügyében, amely nem tartozott a legsúlyosabbak közé, minden valószínűség szerint csak évek múlva született volna döntés. Hogy maga unta-e meg a várakozást, vagy a püspökségen ajánlották neki, hogy inkább mondjon le a papságról, az nem derült ki. A püspöki hivatal szóvivője csak annyit mondott, azóta nincsenek vele kapcsolatban, azt sem tudják, milyen civil munkahelyen fog dolgozni.
 
Pavol K. még egy évig feltételes büntetésben van, ha ez idő alatt bármilyen bűncselekményt elkövet, börtönbe kerül. A molesztált kislány édesanyja rögtön az ítélethirdetést követően az igazságügyi minisztertől kért felülvizsgálatot és perújrafelvételt, mert elégedetlen volt a büntetéssel. Most azt nyilatkozta, megnyugodott, hogy Pavol Kobida többé nem pap, „és nem tud már olyan gyermeket bántani, akit a szülei bizalommal küldenek a templomba.”
 
Két évvel az ítélethirdetés után már Néveden is lecsillapodtak a kedélyek. Kezdetben a helyiek közül sokan elítélték az anyát, amiért a rendőrséghez fordult, és bagatellizálták a pap tettét. Többen a bírósági tárgyalásokon is részt vettek, hogy jelenlétükkel támogassák papjukat, akit az ügy kirobbanása után azonnal szolgálaton kívülre helyezett a nyitrai püspök. Kobida a vizsgálat idején egy Nyitra melletti kolostorban lakott, az ítélethirdetést követően pedig a nyitrai hospice-ban látta el a betegek lelki gondozását. Civil emberként vélhetően visszatért Nagytapolcsány melletti szülőfalujába, eredeti autószerelői foglalkozásához.
 
Önnek ajánljuk
Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Még soha nem vonultak ennyien a Pride-on

Burgenland, a mesebeli táj

Dunaszerdahely: Zajlik a kilencedik körforgalom építésének előkészítése

Meghalt „Európa arca”

A németek többsége biztonságban érzi magát, de nagy részük nem bízik az állam védelmében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?