Régió

Legalizálhatják, de el is bontathatják a péró házait

Rozsnyó | A jövő héten megkezdődik az építési engedélyezési eljárás a magánkézben lévő krasznahorkaváraljai telkek egyikén korábban illegálisan emelt családi ház ügyében. Az építészeti hivatal kiadhatja az utólagos építkezési engedélyt, de elrendelheti az építmény elbontását is.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. május 23. 21:32

 

A krasznahorkai vár tövében található, az esetek többségében engedély nélkül beépített, romák lakta településrész egy éve került a média érdeklődésének középpontjába, miután a kisebbségellenes kirohanásairól ismertté vált Marián Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽS NS) vezére néhány helyi lakos közreműködésével telektulajdonossá vált Krasznahorkaváralján. Alig egy hónappal később már jelezte, kész eltakarítani a portájáról a „kommunális hulladékot”, azaz a romák által illegálisan emelt építményeket. A romaügyi kormánybiztosi hivatal munkatársa, Marián Feco 2012 októberében jelezte, hogy az építési törvénnyel összhangban a romák készek jogilag rendezni engedély nélkül emelt lakóházaik ügyét. Ez elé a telektulajdonosok gördítettek újabb akadályt, akik a helyi önkormányzat által 2007-ben 0,66 euróban meghatározott négyzetméterár többszörösében határozták meg telkeik árát.
 
Az építészeti hivatal május 27-én tárgyalja a helyi romatelepen élő Darvaš I. kérelmét, aki 2012 szeptemberében terjesztette elő az építkezési engedély utólagos kiadására vonatkozó kérelmét. Az eljárásban Marián Kotleba, illetve további, közel tucatnyi helyi telektulajdonos is érintett.
„Nem nyilvános eljárásról van szó – közölte lapunkkal Bollo Péter (Híd), Krasznahorkaváralja polgármestere. – A kérvényezőnek fel kell mutatnia a tervdokumentációt, igazolnia kell, hogy a telek tulajdonjoga rendezett, illetve az építkezés összhangban áll a település területfejlesztési tervével. Ha nem teljesíti a kritériumokat, az építészeti hivatal kiadhatja a bontási engedélyt. A ház tulajdonosa polgári perben próbálhat érvényt szerezni igazának.”
 
A krasznahorkai romák által illegálisan beépített területen százharmincnál több telektulajdonos osztozik. A község tulajdonában lévő területen engedély nélkül emelt építmények száma 59; tizennégy ház tulajdonosa már megvásárolta a telket, amelyet korábban beépített. A községi hivatal becsüs közreműködését kérte a telkek árának meghatározásához; a szakértő 5,45–5,58 eurós négyzetméterárat állapított meg. Egy döntés értelmében csakis azok a helyi lakosok vásárolhatnak telket a településen, akik az önkormányzattal szembeni valamennyi tartozásukat rendezték. (la)
 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
országos tesztelés

Kérdések és válaszok az országos tesztelésről, az új szabályokról

hegymászó

Történelmi siker a K2-n

Komárom

Kihívások és megoldások a gyermekek fejlesztésében

Mecenzéf templom

Mecenzéfi mánták érdekes temploma

fülek városháza

Füleken négy mintavételi pont létrehozását tervezik a hétvégén

Nem kapnak teljes táppénzt az egészségügyi dolgozók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.