Lassú ütemben halad a felújítás

Zele Ház - Alsószeli
Alsószeli |

Lassan készül a Zele Ház Alsószeliben. Az elnyert támogatás a felújítás egyharmadára sem lesz elég az építőanyagok árának hatalmas emelkedése miatt.

Egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy az Alszik – Alsószeli Szabadidő Klub, illetve a hozzá szorosan kapcsolódó Zele Törzs tagjai, akik a régió legnagyobb kulturális fesztiváljának, az Alsószeli Jurtanapoknak is a szervezői, nagy projektbe fogtak: az egykori községi hivatal épületét átalakítva Zele Ház - Közösségi, Oktató- és Hagyományőrző Központ néven közösségi házat alakítanak ki. Három részben készült volna el az épület, az akkori elképzelések alapján már meg kellene lennie az első szakasznak. A hatalmas áremelkedések miatt azonban jócskán módosultak a határidők. Ahogy a munkák elkezdése előtt, úgy most is az Alszik elnöke, Francisti László, és Szabados Zsolt alelnök tájékoztattak.

„Sajnos csak az első fázis felénél-egyharmadánál tartunk. Az volt az elképzelés, hogy az épület elejét felújítjuk, egy részt hozzáépítünk és elkészítjük úgy, hogy használni lehessen. Itt kapna helyet egy iroda, egy teakonyha, a technikai helyiség, egy előtér, valamint egy kisebb konferenciaterem, amelyet 30-40 fős közönség számára tartott rendezvények megvalósítására tudunk használni. A hozzáépített részt, ahol az öltözők és a mosdók lesznek, a második szakaszban szerettük volna berendezni, tehát az első szakaszban csak a falak épültek volna fel. Ehhez képest az épület első része van készen, de csak a külső falak, a tető készítése folyamatban, a belső munkákra és a hozzáépítendő részre már nem maradt pénz. Az építőanyagok háromszor-négyszer annyiba kerülnek, mint a kezdetekkor”

– vázolta fel Szabados Zsolt. Francisti László elmondta, bíznak benne, hogy sikerül további támogatásokat elnyerniük, és folytatódhat a munka. „Nagyjából ugyanannyi pénzre lenne szükségünk az első szakasz befejezéséhez, mint amennyit eddig elköltöttünk, vagyis közel 100 ezer euróra. Az építkezést a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól elnyert támogatás mellett a szervezetünk saját, hosszú évek alatt összespórolt pénzéből fedezzük, ami megközelíti a 40 ezer eurót. Ezen kívül nagyjából 3 ezer munkaórát fektettünk a megvalósításba, főleg a bontásba, amelyhez nagyban hozzájárultak önkéntesek is” – egészítette ki.

Alsószeli Zele Ház

Az Alszik és a Zele tagjai egyelőre tartják magukat az eredeti tervekhez, mindenképpen szeretnék, ha megépülhetne a nagyterem is a hátsó részben, a harmadik szakaszban. Amit később is hozzá lehetne építeni a már elkészült épülethez, az a pajta-szerű, nyitott tér, de az épületet csak úgy tudják majd eredeti céljának megfelelően használni, ha a felsorolt részeket befejezik. „Ha nem lesz nagyterem, akkor fölöslegesek az öltözők és a mosdók, mert azok a nagyteremhez tartozó kiszolgálórészek. Ha például táncházat, vagy tábort tartanánk a nagyteremben, értelemszerűen szükség van a szociális helyiségekre” – tette hozzá Szabados Zsolt.

A Zele Ház további sorsa tehát a támogatásokon múlik. Ha sikerülne ismét egy nagyobb összeget elnyerniük, jövő nyáron elkezdhetnék használni a közösségi háznak legalább az első részét. A szervezet elnökségi tagjai hangsúlyozták, nagyon nagy köszönettel tartoznak minden támogatónak, segítőnek, az önkéntesek mellett a község polgármesterének és az egész önkormányzatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?