Lakótelepeket összekötő kerékpárút Érsekújvárban

Érsekújvár
Érsekújvár |

Jövőre elkészülhet a kerékpárút újabb szakasza, amely a Komáromi utcától, a Nyitra-parti és az S.H. Vajanský úton át, egészen a Gúg utcáig lehetővé tenné a biztonságos közlekedést.

Nyugat és Bástya lakótelepek

A legutóbbi önkormányzati ülésen a testület jóváhagyta, hogy 11 546 euró önrésszel támogatja a büdzséből a kerékpárút harmadik, lényeges szakaszának a megépítését. Az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) támogatásával valósítanák meg a járási székhelyen, 2280 méteres szakaszon a beruházást, amelynek összértéke 230 926 euró. A beépített területen tervezett kerékpárút egy részét a már létező járdák és utak szegélyén alakítanák ki, részben városi zöldterületen. A Nyugat és a Bástya lakótelepeket kötné össze az újabb szakasz, ahol fiatal családok élnek. Akadnak lakosok, akik a lakótelepek valamelyikéről rendszeresen kerékpáron járnak be a város központjába, vagy a közeli kertvárosrészbe, a Gúg utca közelébe. Egyesek attól tartanak, hogy az S.H. Vajanský utcában a sűrű teherforgalom miatt továbbra is veszélyes lesz kerékpáron közlekedni a főút mentén. Mások örömmel fogadták a hírt, hogy biztonságosabbá válik a közlekedés.


 

Érsekújvári kerékpárosok

Bresťák Mária, aki évek óta kerékpáron közlekedik a városban elmondta, gyakran teszi meg az utat a Nyitra-parti lakótelepről a Berki utcába. „Nem egyszer tapasztaltam, hogy nem a több tonnás teherautóktól, kamionoktól kell tartaniuk a kerékpárosoknak, mert ezek a tapasztalt sofőrök tudják, hogyan kell lassítaniuk a hatalmas járművel, és vigyázni az egyszerű, jóval lassabban közlekedő kerékpárosokra. Sokkal arrogánsabbak a személygépkocsi vezetők, akik váratlanul fékeznek, jelzés nélkül tolatnak, vagy úgy vágják ki megálláskor a kocsi ajtaját, hogy a kerékpáros akár bele is rohanhat. Körültekintőbben kellene vezetniük, elsősorban a lakott területeken és türelmesebben viszonyulniuk a kerékpárosokhoz!” – mondta Bresťák Mária. Az egyik érsekújvári könyvesbolt vezetője elmondta továbbá, félti a kis unokáját, aki most még a járdán rollerezik, de később bizonyára már a főúton akar száguldozni. Az idősebb érsekújvári kerékpárosok közül sokan lehúzódna a járdára, nehogy elsodorja őket egy gépkocsi. A város központjában lévő jelzőtábla tiltja a kerékpáros közlekedést a sétányon. A bevásárolni, ügyeiket intézni érkezőknek gyalogosként tolniuk kell a kerékpárt.


 

Helyi és központi utak

A korábban átadott kerékpárút a vasútállomástól a Nyárhíd utcán át a Váralja utcáig vezet. A közlekedési és építésügyi tárca 141 867 euróval, a város 7 093 euró önrésszel támogatta a beruházást. A járási székhelyen a Nyitra folyó töltésén lévő regionális kerékpárutat idővel összekötnék a város központjába vezető utakkal, hogy az ide látogató kerékpárosok megtekinthessék a helyi nevezetességeket, és élvezhessék a vállalkozók nyújtotta szolgáltatásokat. Nem kizárt, hogy a Sziget parkerdőben egy, a gyalogosok és kerékpárosok átkelésére szolgáló pallót, esetleg két különálló kis deszkahidat is építenének.

A Cyklokoalícia társulás szakmai tanácsokkal segíti a várost a megfelelő, átfogó koncepció kidolgozásában. A terv gerincét a város központját átkötő kerékpárút adhatná, amelyet csatolnának a központi kerékpárútra. Néhány helyen elkerülhetetlen lesz az utak kiszélesítése a kerékpárutak építése miatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?