Régió

Lakodalmast játszottak Félben

Fél | Csudajó Hétvégét tölthettek a szenci járásbeli Fél községben azok a cserkészek, akik ellátogattak a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség néprajzi hétvégéjére, a CsuHéra, melyre második alkalommal került sor. A 160 főt megmozgató rendezvényen rendhagyó módon egy lakodalomra is sor került.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. október 21. 16:00

A népi kultúra ápolása már a két világháború között kiemelt pozíciót biztosított magának a magyar cserkészet nevelőmunkájában, az anyaországban és a határon túl egyaránt, s nincs ez másként napjainkban sem. Korábban az SZMCS – Szlovákia legnagyobb magyar gyermek- és ifjúsági szervezete – Marcelházán rendezte meg a Felvidéki Cserkész Regöstalálkozót, az öt éven át tömegeket vonzó rendezvényt váltotta a féli Csudajó Hétvége, először három éve.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"125585","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"322","title":"A féli lányok karikázója a megnyitón","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
Kocur Márta, a helyi 24. sz. Szent László cserkészcsapat vezetője megnyitójában emlékeztette az egybegyűlteket, a fővárostól 17 kilométerre található községben, illetve a szűkebb régióban egyaránt komoly problémát jelent az egyre fokozódó asszimiláció. "Ha történelmi gyökereink és népi kultúránk felé fordulunk, az személyes és közösségi identitásunkat egyaránt megerősítheti, amelyre ebben a helyzetben nagy szükség van" – mondta.
 
Pénteken az résztvevők a Kuttyomfitty Társulat Aranyfészek, aranymadár című műsorát láthatták, melyet táncház követett. A zenét a XXII. Tompa Mihály Vers- és Prózamondók, Énekelt Versek és Lírai Színpadok Országos Versenyének énekelt vers kategóriáját megnyerő Pósfa zenekar biztosította; a mátyusföldi táncokat Dobsa Fodor Mónika és Dobsa Tamás tanította.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"125586","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"322","title":"A Kuttyomfitty Társulat műsora nagy sikert aratott","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
Szombaton a rendezvények párhuzamosan, két helyszínen zajlottak. A cserkészház udvarán egy hamisítatlan falusi disznóölésbe kapcsolódhattak be. A többi foglalkozás a magyar alapiskolában zajlott. Az udvaron – ahol a szabad tűzön való kürtőskalács-sütést is kipróbálhatták – a kisebbek és nagyobbak, falusiak és városiak körében egyaránt sikert aratott a kisállat-simogató. "A rendezvénnyel elsősorban a 14 évesnél idősebb korosztályt szólítottuk meg, de a szervezés során fontos szempont volt,  hogy a II. CsuHé családbarát is legyen, így az idősebb, immár családos cserkészek is megtalálják a megfelelő programokat" – mondta Lépes Lívia, a rendezvény főszervezője. 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"125587","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"322","title":"A kisállat-simogató sztárjai a kiskutyák voltak, de a résztvevők láthattak méretesebb gazdasági állatokat is","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
Az iskola épületében a cserkészeket a népi kismesterségek avatott művelőitől sajátíthatták el a korongozás, szövés, lószőrékszer-készítés, csuhézás, nemezelés, horgolás, kosárfonás, gyöngyszövés, bábkészítés, üvegfestés alapjait; de a legnagyobb tolongás a rétessütésnél volt. Napközben folyamatosan zajlott a "II. Csuhé álompárja" szavazás, ahol a résztvevők 12 benevezett pár közül választhatták ki azt a párost, akiknek aztán este megülték a lakodalmát. A lakodalom táncházzal végződött, ahol Écsi Nóra és Madocsai Imre tanítottak erdélyi táncokat. 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"125588","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"322","title":"Reggel még valószínűleg nem gondoltak arra, hogy este lakodalmuk lesz...","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
"Fontos számunkra, hogy fiataljaink megtapasztalhassák, bár 2013-at írunk, a néptánc és a népi kultúra nem valami dohszagú, múzeumokban mutogatandó kiállítási tárgy, hanem egy nagyon is elő, menő dolog. Meggyőződésem, hogy ehhez a Csudajó Hétvége is hozzájárult, színvonalas programjaival" – fogalmazott Csémi Szilárd, az SZMCS ügyvezető elnöke. (szmcs-p)
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár szerint a kormány számára elfogadhatatlan, hogy valaki érzelmi kötődés alapján felvegye egy másik ország állampolgárságát ⋌(TASR-felvétel)

Biztonsági kockázat a kettős állampolgárság?

igor matovič szputnyik
Frissítve

VIDEÓ+GALÉRIA: Megérkeztek Kassára a Szputnyik-vakcinák

a

VIDEÓ: Mire ügyeljünk a népszámlálási kérdőív kitöltésekor?

FFP2

Melyik jobb: a szájmaszk vagy a reszpirátor?

Tomáš Valášek

Újabb képviselő távozik a koalícióból, ezúttal a Szputnyik-vakcinák megvásárlásának körülményei miatt

koronavírus-vakcina Pfizer

Brit tanulmány: egyetlen dózis Pfizer- és AstraZeneca-oltás is nagyon hatékony a megbetegedés megelőzésében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.