Lakhatatlanná nyilvánították Jegenyés egyik épületét

Lakhatatlanná nyilvánították Jegenyés egyik épületét
Tallós/Jegenyés |

Rendkívüli helyzetet hirdettek ki a Tallóshoz tartozó Jegenyés romatelepen: egy lakóház statikai szempontból életveszélyes, 117 személynek, köztük 45 gyereknek el kell hagynia az épületet.

Lakhatatlanná vált a Tallós kataszterében fekvő Jegenyés romatelep egyik épülete. Kedden (március 28-án) hirdetett ki a község rendkívüli helyzetet, miszerint a 422-es számú lakótömb lakhatatlan, az összes lakójának ki kell költöznie, csak saját felelősségre maradhatnak az épületben. Horváth Zoltán, Tallós polgármestere lapunknak elmondta, korábban többször tettek bejelentést Jegenyéssel kapcsolatban a lakosok, mert tűzgyújtást észleltek, illetve a környezetvédelmi rendőrséghez fordultak a halmozódó illegális szemétlerakat miatt, ezért a Galántai Járási Hivatal válságstábot állított fel ezek elhárítására.

„Ekkor derült ki, hogy a romatelepen összetettebb a probléma. A válságstáb a Tallóson tett látogatáson szembesült a statikai szakvéleménnyel, amely kimondja, hogy a Jegenyésen található épület nem felel meg lakhatásra”

– fogalmazott a polgármester.

Kifejtette, hogy azonnal próbáltak kapcsolatba lépni a romaügyi kormánybiztossal, de több mint 24 óra elteltével sem kaptak visszajelzést. Segítséget kértek a Nagyszombat Megyei Önkormányzatnál is, mert a lakosokat valahol el kell helyezni. Abban bíznak, hogy találnak a közelben olyan megyei fenntartású épületet, például üres kollégiumot, ahol átmenetileg lakhatnak a telepen élők. Próbálták megkérni őket, hogy aki teheti, költözzön rokonokhoz, de ez nem volt járható út. Horváth Zoltán szerint Tallós nem elég nagy település ahhoz, hogy egyedül megbirkózzon a problémával, ezért a belügyminisztériumnál is kértek segítséget, illetve az Állami Tartalékalapot is szeretnénk felszólítani, hogy legalább sátrakat, ágyakat tudjanak adni a rászorulóknak.

„Minden érintettnek elmagyaráztuk a helyzet súlyosságát, meg is értették, tisztában vannak vele, hogy életveszélyes állapotban van az épület. Tavaly hozattunk öt konténerházat, amelyek közül kettőben már laknak, most azokat tesszük lakhatóvá és akit lehet, beköltöztetünk”

– tette hozzá.

Az öt konténerház közül még hármat lakhatóvá lehet tenni.

Duranský János, a Galántai Járási Hivatal elöljárója hozzátette, számos kérdést vet fel a probléma, de igyekeznek minden segítséget megadni a községnek és a romatelep lakóinak.

„A törvény alapján az ilyen problémákat az érintett településnek kell megoldania, de Tallós nincs abban a helyzetben, hogy ezt egyedül vállalja, ezért az állami szervek, a kormány bevonásával keressük a megoldásokat. Ha tegyük fel, leég egy ház vagy lakótömb és arra az időre, míg újjáépül vagy felújítják, átmenetileg lakhatást kell biztosítani a lakosoknak, azt mindig meg lehet oldani, de ebben az esetben le kell bontani az épületet. A kérdésre, hogy hová lehetne költöztetni 117 személyt, jelenleg senki sem tudja a választ, de az állami szervek bevonásával törekszünk megoldást találni rá”

– fejtette ki a járási elöljáró.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?