Régió

Lakhatási és adóssági patthelyzet

Karva/Farkasd | Nagy visszhangot váltott ki egy karvai idős asszony családjának lakhatási kálváriája. Hónapok óta olyan házban laknak, amelyet az örökösök az előző tulajdonos által felhalmozott adósság törlesztése miatt el akarnak adni.
Vataščin Péter

2019. december 13. 17:00

d
Mellen Katalin - A szerző felvétele

A családi ház a karvai Duna-part közvetlen közelében áll. Jelenleg Mellen Katalin (1949) lakik benne lányával, illetve másik, már elhunyt lányának két leánygyermekével. Mindhárom lány mentálisan sérült. Bérleti szerződésük július végén lejárt. Az ingatlan előző tulajdonosa, aki utolsó éveit szociális otthonban töltötte, 2018 végén elhunyt. A Farkasdon élő örökösök pedig, akik nem kevés adósságot is örököltek a ház és a szántóföld mellé, a perektől és a végrehajtótól tartva el szeretnék adni a házat. Mellen Katalinék azonban nem tudnak elköltözni máshova. Az idős nőt és családját az önkormányzat karolta fel, keresik a megoldást a helyzetükre. Ugyanakkor nyár óta elmérgesedett a viszony a súlyos szociális helyzetbe jutott lakók és az örökölt adósságokat törleszteni akaró új tulajdonosok között. Az ügy országos visszhangot váltott ki, az egyik magán-tv is foglalkozott velük.

Nincs hova menni

Mellen Katalin 16 éve neveli elhunyt lányának két gyermekét, és velük lakik a kisebbik lánya is. Nagyobbik unokája betegségekkel küzd, a kisebbik Bátorkeszire jár kisegítő iskolába. Édesanyjuk az ezredforduló után, Katalin férje pedig még korábban elhunyt. A szintén Karván lévő házukból néhány éve azért jöttek el, mert az már lakhatatlan állapotban volt. Az önkormányzat ezt megelőzően gyámságot vállalta a Duna-parti ház magatehetetlenné vált tulajdonosa felett, aki rokoni segítség nélkül maradt. Házát 2018-ban 2019 júliusáig szóló 
lakhatási szerződés megkötésével kiadták a négytagú családnak. Ez az épület is rossz állapotban van, a falu vezetése néhány halaszthatatlan javítást ugyan elvégeztetett, de a rendes lakhatás feltételeinek így is alig felel meg a ház. Mellen Katalin embertelennek tartja, hogy az örökösök mintegy két hete megszüntették az áramszolgáltatást. Azt is sérelmezi, hogy a vizet is el akarták zárni. Hangsúlyozta, hogy az örökösök nem jöttek el a korábbi tulajdonosok temetésére. Állítása szerint a farkasdi rokonok nem hajlandók kompromisszumot kötni addig, amíg nem találnak más lakhelyet, a lakbért pedig csak azért nem fizeti, mert nem tartanak rá igényt. A házat azonnal elhagyja, ahogy módja lesz rá, de hónapok óta sem Karván, sem a környéken nem találnak alkalmas lakhatási lehetőséget.

Adósság a semmiből

Az elhunyt háztulajdonos korábban Karvára költözött apjának még élő farkasdi lánytestvére örökölte meg a házat a júniusi hagyatéki tárgyalás értelmében.
Lapunk az örökös lányával vette fel a kapcsolatot, aki neve elhallgatásával volt hajlandó nyilatkozni. Különösen sérelmezi, hogy a tv tudósításában nem kérdezték meg a véleményüket, a bejátszásban hallható, vele folytatott telefonbeszélgetés részletét pedig a tudtuk nélkül rögzítették és használták fel. Elmondásuk alapján a júniusi hagyatéki tárgyalást követően még mindig nem tudták, hogy rokonuk több adósságot halmozott fel, valamint azt sem, hogy a házban lakók vannak. Sérelmezik, hogy az adósságokról szóló, korábban kiküldött, de fel nem bontott leveleket csak júliusban küldte el nekik a karvai önkormányzat, amelyeknek végösszege szerintük nagyjából annyi, amennyi az ingatlan piaci értéke. A házat egyébként is el akarták adni a földrajzi távolság miatt, de az adósság, illetve a végrehajtási eljárásoktól tartva minél hamarabb meg szeretnék tenni. Egy per már folyamatban van, így legkésőbb kora tavasszal biztosan lépniük kell. Többen érdeklődtek már náluk a ház iránt, az adásvételre azonban addig nem kerülhet sor, amíg a mostani lakók az épületben vannak. Nem értik, hogy Karván augusztus óta miért nem tudták megoldani Mellen Katalinék lakhatását. Elhunyt rokonukkal valóban évekig nem tartották a kapcsolatot, ennek családi okai voltak, viszont a temetés költségeit ők állták. Az örökös lánya hangsúlyozta, a nagybátyja évekkel ezelőtti temetésén jelen voltak, és azt is ők fizették.

Megoldást keresnek

Duka Gábor (független), Karva polgármestere lapunak elmondta, mindenki azon dolgozik, hogy Mellen Katalin és családja el tudja hagyni a házat, de ez nem megy egyik napról a másikra. Ő kereste meg a tv-stábot is, hogy az ügy elmozduljon a holtpontból. Egy szakemberrel megnézette az idős asszony saját házát, melynek tatarozása bő 19 ezer euróba kerülne. A tv-s szereplés hatására két helyről is kaptak jelentősebb felajánlásokat a helyzet rendezésére, továbbá közadakozás elindítását is fontolgatják. Ugyanakkor az még nem világos, hogy a kérdéses ház megvétele és felújítása, vagy Mellen Katalinék eredeti hajlékának tatarozása lenne-e a legjobb megoldás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hazai élelmiszer

Tarol a külföldi élelmiszer

A rendőrség egy pozsonyi étteremben előállította Sólymos Lászlót

Mocsai Lajos

Mocsai Lajos: „Lehet álmodozni az itthoni Eb-győzelemről”

Az aszály miatt drágulhat a cukor

Drágább lesz a cukor

Áramütés veszélye miatt hűtő- és fagyasztószekrényeket hív vissza az IKEA

A pozsonyi IKEA három árukiadó helyet nyit

sertés

Hét érdekesség a sertésekről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.