Régió

Közvetlen autóbuszjárat indult Hidasnémeti és Kassa között

Hidasnémeti/Kassa | Kassa megye tegnap indította be Kassa és a szlovák–magyar államhatár közelében fekvő Hidasnémeti között azt a közvetlen autóbuszjáratot, mellyel a magyar oldalra átköltözött lakosoknak kedveznek. Az autóbuszok a hét minden napján, átszállás nélkül szállítják a lakosokat.
Németi Róbert

2019. október 4. 09:30

Az autóbuszok a hét minden napján közlekednek a két település között
Az autóbuszok a hét minden napján közlekednek a két település között - Németi Róbert felvétele

A kedvező ingatlanárak miatt egyre több kassai és Kassa környéki lakos vásárolt magának ingatlant és költözött át az államhatár túloldalán található magyarországi települések valamelyikére. Az utóbbi években egyre nőtt az igény a határon átnyúló tömegközlekedés beindítására. A menetrendben eddig is voltak olyan autóbuszjáratok, melyek többé-kevésbé kielégítették a magyarországi településekre átköltözött lakosok igényeit, de egyik sem ment át a határ túloldalára, hanem csak az államhatár szlovák oldalán fekvő Miglécig (Milhosť) szállította az utasokat. A továbbjutást sokan sajátos módon oldották meg. Voltak, akikre családtagjaik vártak autóval a határnál, vagy átgyalogoltak a túloldalra és onnan indultak tovább az ottani járatokkal. „A közvetlen autóbuszjáratnak köszönhetően végre átszállás nélkül és egy menetjegy megváltásával juthatnak el a lakosok Hidasnémetibe. A szolgáltatást a megyei önkormányzat finanszírozza, a járatokat pedig az Eurobus vállalat indítja. Az autóbuszok a hidasnémeti vasútállomáson összeköttetésben vannak a Miskolcról/ra és Abaújszántóról/ra érkező és induló személyvonatokkal is. Éppen ezért azt mondhatjuk, hogy az új járatokkal sikerült összekötni az összes Kassa és Miskolc közti települést hidasnémeti átszállással” – tudatta lapunkkal Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke.

Növekvő árak, több lakos

Mivel az ingatlanárak növekedése Szlovákia keleti részét, konkrétan Kassát és a környező településeket sem kerülte el, nagyon sokan költöztek valamelyik magyarországi településre. A legfelkapottabb falvak között szerepel például Telkibánya, Abaújvár, Tornyosnémeti vagy éppen Hidasnémeti is. Az utóbbi elhelyezkedése és az egyre fejlődő infrastruktúra miatt talán az egyik legkeresettebb település a kassaiak körében. Az ingatlanárak már itt is sokat emelkedtek, de még mindig olcsóbbak, mint Kassán, a fejlődő közúti összeköttetésnek köszönhetően pedig autóval húsz percen belül elérhető Kassa belvárosa. Becse Csaba, Hidasnémeti polgármestere szerint az utóbbi néhány évben egyre közkedveltebbek lettek a szlovákok körében.„Huszonöt éve vagyok a falu polgármestere, de az úgynevezett ingatlanboomnak köszönhetően csak az utóbbi 8-10 évben indult be igazán ez az áttelepedési láz. Településünkön megközelítőleg 1200 lakos él, a 400 családi házból eddig közel 100-at vettek meg a határon túli lakosok. Mivel Magyarországi viszonylatban egy relatíve szegény régióban vagyunk, az ingatlanárak növekedése miatt sokan inkább eladták házaikat és Miskolcra vagy más nagyvárosokba költöztek” – nyilatkozta lapunknak a polgármester.Hozzátette, a szlovákok, túlnyomórészt szlovákiai magyarok egyre növekvő száma miatt a határon átnyúló tömegközlekedés fejlesztését is feszegették az emberek, de hivatalosan senki sem kereste fel a helyi önkormányzatot. „Az emberek beszéltek róla, de nálunk senki sem érdeklődött. A járat tegnap reggel indult be, már voltak is utasok, de azt, hogy mennyire lesz sikeres, csak a következő hónapokban tudhatjuk meg. Biztos vagyok benne, hogy a helyiek örülnek a szolgáltatásnak, ugyanis olyan lakosaink is vannak, akiknek nincs személygépkocsijuk” – magyarázta Becse Csaba.

Busszal suliba, munkába

Hajdu Judit mintegy öt évvel ezelőtt vett férjével családi házat Hidasnémetiben, de mivel mindketten Kassán dolgoznak, nekik is jól jött volna egy közvetlen autóbuszjárat. „Igazából nem okozott komolyabb gondot, tudtuk, hogy nincsenek járatok, ezért szükség esetén megoldottuk a közlekedést. Ettől függetlenül volt pár alkalom, például munkából hazafele jövet, amikor jól jött volna. Az új járatot elsősorban munkába jutás és a gyerekek iskolába utaztatásakor fogjuk kihasználni, de az sem kizárt, hogy egy-egy délutáni bevásárlásra is busszal fogunk beutazni a városba. Mivel két kisgyerekünk van, szinte biztos, hogy egy ideig az autót fogjuk előnyben részesíteni, persze ennek a fejlesztésnek is nagyon örülünk” – zárta Hajdu Judit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Grendel Gábor

Grendel: Matovič már hajlandó számos kérdést magyar szemmel figyelni

parlament illusztráció

Az AKO is Kotlebáékat mérte a második helyre, a magyar pártok a küszöb alatt

Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi

Ő az Iszlám Állam új vezetője

Daniel Lipšic

Lipšic hamis tanúzással vádolja Bödört

A Kassa-vidéki járásban is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis

Télen megnő a kihűlés veszélye

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.