Régió

Központban a gyakorló oktatás

Komárom | Két olyan projektben is részt vesz a Selye János Egyetem Tanárképző Kara (SJE-TK), amelyek célja a gyakorló oktatás minőségének emelése. A tervekből nem maradnak ki a kis- és hátrányos helyzetű iskolák sem.
Vataščin Péter

2020. november 24. 17:30

Komárom
Horváth Kinga, a SJE-TK dékánja - Vataščin Péter felvétele

A két projekt közül az egyik a Mentra munkanevet viseli, s nemzetközi együttműködésen alapul, míg a másikat, amelyet az oktatásügyi minisztérium támogat, önállóan viszi a TK.

Új képzési program

A Mentra elnevezésű nemzetközi programban összesen hat intézmény vesz részt Szlovákiából, Magyarországról, Szerbiából és Csehországból, köztük a SJE is. A Európai Unió által támogatott és három évig tartó projekt összértéke több mint 260 ezer euró, megvalósításához az Erasmus+ program keretén belül zajlik. „Tudatosítjuk annak fontosságát, hogy a pedagógusjelöltjeink számára a legfontosabb »deviza«, amit adhatunk, az a gyakorlatra való felkészülés” – mondta Horváth Kinga, a jelenleg 936 hallgatóval rendelkező TK dékánja. A projekt lényege a gyakorló iskolákban a mentorpedagógusok szakmai felkészítése, akik számára az igényeik felmérését követően kidolgoznak egy képzési programot. Ez több mindent maga után von, elsősorban közelebbi együttműködést a SJE-vel, melynek során támogatni és fejleszteni fogják a mentortanárok professzionalizmusát, képességeiket és ismereteiket, együtt a pedagógus-hallgatók felkészítésével. Jelenleg a tanárok igényeit mérik fel egy eletronikus kérdőív segítségével. Most 31 gyakorló iskolával és óvodával van kapcsolatban az egyetem. A képzési programok kidolgozását követően indul majd el maga az oktatás a mentortanárok részére.

Nem feledik a kisiskolákat sem

A másik, nem egész hároméves, több mint 280 ezer eurós projekt a „Tanuljunk meg jobban tanítani” címet viseli, s a szlovák oktatásügyi minisztérium támogatását élvezi, illetve szintén uniós hátterű.

A fókusz az előző projekttel összhangban áll, hiszen részben ez is a mentortanárokra irányul, s kompetenciaépítő képzés kialakításával fog járni. Ugyanakkor itt nagyobb hangsúly esik a hallgatókra, akiknél emelnék a pedagógiai gyakorlatok óraszámát és azok minőségét. Ez például azt jelenti, hogy mentortanár és pedagógusjelölt szorosabban együtt fog működni az gyakorlati órák elemzésében, valamint a hallgatók olyan iskolákon belüli folyamatokba fognak bekapcsolódni, amelyeket eddig kihagytak, ilyennek számít például a szabadidős tevékenységek szervezése, a versenyekre való felkészítés – egyszóval a mindennapi pedagógiai tevékenységről volna itt szó. Horváth Kinga szerint a komáromi partnerintézményeikkel már konzultáltak erről, s nyitottan álltak hozzá a javaslatokhoz. A költségvetésből a mentortanárokat anyagi juttatásban részesítik majd.

„A célok között szerepel a gyakorló iskolahálózat bővítése. Főleg a kisiskolákat szeretnénk bevonni a partnerintézményeink körébe, mivel tudatosítjuk azt is, hogy minél tovább megyünk Komáromtól egészen az ország keleti vége felé, annál kisebb mértékben fordulnak elő a teljes szervezettségű általános iskolák” – mondta a dékán, aki szerint lényeges, hogy ezekben az intézményekben is gyakorlatra tegyenek szert a leendő pedagógusok, ahol többször találkozhatnak hátrányos helyzetű gyerekekkel vagy összevont osztályokkal.

Mint mondja, egyre kevesebb olyan hallgató van, aki aztán teljes szervezettségű intézményben dolgozhat: „Nekünk ezekre a tendenciákra reagálnunk kell”. Ún. pedagógiai kirándulások keretén belül a hallgatókat kiviszik az egyetemi „inkubátorból”, s csoportosan megismertetik őket a konkrét iskolákkal. Ezen túl Horváth Kinga szerint szeretnének országszerte együttműködési szerződéseket kötni olyan intézményekkel, amelyek kifejezetten hátrányos helyzetű diákokkal foglalkoznak, legalább 5-tel – a komáromi magyar tannyelvű speciális alapiskolával például már fel is vették a kapcsolatot e téren.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Újabb tesztelésre készülhetnek a magyarlakta járások lakosai

Az Európai Bizottság elé kerül a Beneš-dekrétumok ügye

Érsekújvár, Czuczor Gergely Alapiskola
Frissítve

Gördülékeny volt a tesztelés utolsó napja Érsekújvárban

halál gyertya
Frissítve

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást - több krónikus betegsége is volt

csonttörés

Fatális következményei lehetnek a csonttörésnek

dd

Agapé, a tiszta szerelem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.