Kötet az anyanyelvhasználatról

Komárom |

<p>Sajtótájékoztatón mutatta be a szerzők egy csoportja &ndash; Szabómihály Gizella, a Gramma Nyelvi Iroda munkatársa, egyetemi oktató, Hortai Éva önkormányzati jogász, Méry Éva hivatalos fordító, Bukovszky László, a kisebbségi kormánybiztos hivatalának volt osztályvezetője és Horony Ákos, a Jogsegélyszolgálat munkatársa &ndash; azt a kötetet, amely az idén februárban Komáromban megrendezett Nyelv, ami összeköt című konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza. A konferenciát az Anyanyelvünkért Polgári Társulás szervezte.</p>

Cúth Csaba, a társulás elnökének szavai szerint összegzésként leszögezhető: nagyban segítené anyanyelvünk fejlődését, ha Szlovákiában végre regionális nyelvvé nyilvánítanák a magyar nyelvet, ami egyben azt is jelentené, hogy a déli országrészben nem csak megengedné, hanem előírná a magyar nyelv használatát. A dél-tiroli lenne a követendő példa, ahol kormányzati szinten fordítanak minden törvényt, nyomtatvány stb. német nyelvre. Másrészt sürgetően szükség van a hazai magyar szakterminológia egységesítésére, ami azért sem egyszerű, mivel sokszor egy-egy kifejezés nem ugyanazt jelenti a hazai és a magyarországi joggyakorlatban, illetve közigazgatásban. Szabómihály Gizella egy olyan testület felállítását szorgalmazta, amely alkalmas lenne a feladat elvégzésére. Úgy vélte, a Magyarok Kerekasztala mellett jöhetne létre ilyen, az adott szakterületet jól ismerő szakemberekből álló csoport. Horony Ákos, a Jogsegélyszolgálat munkatársa viszont arra mutatott rá, hogy ennek az anyagi terhekkel is járó átfogó munkának az elvégzése mindenképpen állami feladat, és egy ilyen csapatnak a parlament háttérintézményeként kellene működnie. Ellenkező esetben a fordítások legitimitása kérdőjeleződne meg.

„A legnagyobb probléma a mindenkori szlovák kormányok alapállásával van, a kisebbségi nyelvhasználat kérdését ugyanis privát dolognak tekintik, – mondta Szabómihály Gizella. – Pedig Szlovákia is aláírta a regionális nyelvi chartát, amely nemcsak a kisebbségi nyelvek passzív elfogadását, hanem fejlődésének támogatását is előirányozza.”

A konferenciakötetet az Anyanyelvünkért Polgári Társulásnál lehet beszerezni, de kérésre elektronikus formában is továbbítják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?