Régió

Könyv az elhurcolt Ung-vidékiekről

Nagykapos | Könyv formájában is megjelent a II. világháború után szovjet munkatáborokba deportált Ung-vidékiekről készítettek legújabb kutatás anyaga.
Leczo Zoltán

2017. március 7. 14:10

Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke lapunknak elmondta, munkatársaik, Vályi Edit és Lakatos Denisza 2016 májusa és szeptembere között összesen 15 régióbeli településen vizsgálódtak. Abarán, Bésben, Budaházán, Csicserben, Dobóruszkán, Iskén, Kaposkelecsényben, Kisráskán, Mátyócvajkócon, Mokcsamogyoróson, Nagykaposon, Nagyráskán, Nagyszelmencen, Veskócon és Vajánban összesen 18 interjút készítettek, illetve két túlélővel, a nagyszelmenci Gilányi Jánossal és a bési Fekete Gézával rögzítettek beszélgetést.

Az Ung-vidékiek a gulágon című kiadványt Gabri Rudolf tájékoztatása szerint minden régióbeli önkormányzathoz és magyar oktatási intézményhez ingyen juttatják el, az érdeklődők pedig a Nagykaposi Magyar Közösségi Házban juthatnak hozzá. A kutatás után oktatási segédanyag is készült, mely most szintén nyomtatásban látott napvilágot. Ezt a társulás szintén ingyen adja az alap- és középiskoláknak. A nagykaposi intézmény egyik dolgozója, Gabri Lóránt szintén sikeresen pályázott, ennek köszönhetően Mesél a múlt – dédnagyapám története címmel kiadványt jelentethetett meg a témában. A szerző dédnagyapja, Szabó Józsefnek történetét dolgozza fel, aki ugyancsak szovjet munkatáborban hunyt el. A kiadványok ünnepélyes bemutatóját az idei Erdélyi János Napok keretében tartják, a magyar házban.

Önnek ajánljuk

Manipulálhatták a Špirko elleni vizsgálatot

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Budapesten

GALÉRIA: Impozáns az új Slovan-stadion

Három év börtönre ítélték Michael Cohent, Donald Trump volt ügyvédjét

Megszavazta a magyar kormány a "rabszolgatörvényt"

Női kézilabda Eb - Legyőzte Romániát a magyar válogatott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?