Régió

Komárom: Stadionépítés – kérdőjelekkel

Komárom | A szeptemberi önkormányzati ülésre halasztódott a döntés a focistadion tervezett felújításáról, amit a magyar állam finanszírozna. A hosszú vitában felmerült aggályok és tisztázatlan kérdések miatt ugyanis a klub vezetői maguk kérték a szavazás elhalasztását.
V. Krasznica Melitta

2018. július 11. 19:38

- Somogyi Tibor felvétele

A Magyar Közlönyben tavaly júliusban jelent meg az információ arról, hogy a magyar kormány 5,9 millió eurót szán a komáromi stadion teljes körű felújítására. A múlt heti ülésen a képviselőknek azt a szándéknyilatkozatot kellett volna elfogadniuk, amely alapján a KFC 20 évre bérbe venné a várostól a stadion területét a Panoráma szállóval együtt. Ennek a feltételnek ugyanis teljesülnie kell ahhoz, hogy az adományozó és a kedvezményezett – a KFC Komárno Polgári Társulás – között megszülethessen a támogatási szerződés. Decemberben a testület egyszer már jóváhagyta a bérbeadási szándékot, de bizonyos feltételek megváltozása miatt (pl. az első tervekben nem szerepelt a Panoráma felújítása, ami azonban a komplexum szerves része) új szándéknyilatkozatra van szükség. A képviselők – mindamellett, hogy valamennyien hangoztatták, örülnek az adománynak, és Komárom számára óriási dolog lenne egy korszerű stadion – több aggályt is megfogalmaztak. Ezek elsősorban arra irányultak, hogy az elkövetkező 20 évben ki állja a működési költségeket, ki üzemelteti a stadion részét képező Panoráma szállót, miként számítják be a bérleti díjba a beruházás éves leírásának összegét, ami a felvázolt konstrukció szerint 207 ezer eurót jelent. Többen viszont azt hangsúlyozták, hogy merni kell belevágni, végre elindulhatna egy komoly fejlesztés, ami nemcsak egy új stadiont eredményezne, hanem közvetett hozadékaként bentlakásos edzőtáborokat lehetne tartani Komáromban, ami a turizmus fellendüléséhez is hozzájárulna. Éppen ezért el kell fogadni a szándékot, és őszig, a végleges döntés meghozataláig még lehet pótolni a hiányosságokat.

2018. június 27. 18:38

Még mindig nincs döntés a rimaszombati fociakadémiáról

Mészáros Róbert, az utánpótlásrészleg vezetője az ülésen megpróbált válaszolni a felmerült kérdésekre, de a bérleti díjra vonatkozót nem sikerült maradéktalanul tisztázniuk a feleknek. Elmondta, míg az eredeti terv az volt, hogy a KFC hirdeti meg a tendert és bonyolítja le a kivitelezést, mára ez megváltozott, mindezt a magyar fél végzi el, és a KFC a kész stadiont kapja meg. Éppen ezért a részletes tervdokumentáció kidolgozása sem tartozik az ő hatáskörükbe, így pontos műszaki paraméterekkel sem tud szolgálni a beruházásról. A Panoráma felújítása viszont mindenképpen része lesz a tervezetnek. Úgy véli, az általuk javasolt bérleti konstrukció mellett a klub fel tudná vállalni az üzemeltetési költségeket, és nagyságrendileg nem változna az általuk a várostól évente igényelt támogatás összege sem, ami kb. 70 ezer euró.

Még mielőtt azonban szavazásra került volna sor, Mészáros Róbert kérte az önkormányzatot, vegyék le a napirendről a pontot.

A képviselők várhatóan szeptemberi ülésükön döntenek a bérbeadási szándékról, majd októberi – e választási ciklusban valószínűleg utolsó – ülésükön a tényleges bérbeadásról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Közös lista pártelnök nélkül?

El-selejtező - Döntetlennel várja a hazai visszavágót a Ferencváros

Frissítve

Villám csapott több kirándulóba a Tátrában, egy turista meghalt

Nem valószínű, hogy károsítják az egészséget az ivóvízben lévő műanyagszemcsék

Az ötödikesek novemberben, a kilencedikesek áprilisban írnak tesztet

Sikeres díjlovaglás, jön a fogathajtás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?