Régió

Kisorsolnák a parkolóhelyeket Érsekújvárban

Érsekújvár | Felszámolták a fizetős parkolóhelyeket a járási székhelyen, miután óvást nyújtott be a járási ügyészség az Érsekújvári Városi Hivatal rendelete ellen, amellyel a közterületek használatát, illetve a fizetős parkolóhelyek kijelölését szabályozzák.
Száz Ildikó

2020. február 26. 19:30

Parkolás a vasútállomásnál
Érsekújvárban a vasútállomásnál is korlátoznák a taxiszolgálat számára kijelölt parkolóhelyek számát. - A szerző felvétele

Az önkormányzat új parkolási javaslatot dolgozott ki, amelyről tárgyalt a közúti rendőrség képviselőivel. A tervezet ezen a héten kerül a testület elé. A súlyos fogyatékkal élők, vagy azok hozzátartozói számára továbbra is fenntartják az ingyenes kijelölt parkolóhelyeket a lakóhelyük közvetlen közelében.

Áprilistól új szabályok

Az új tervezetben az áll, hogy a lakótelepeken csak annyi kijelölt és fizetős parkolóhelyet létesíthetnek, hogy az állóhelyek ötven százalékát bárki bármilyen napszakban igénybe vehesse. A város önkormányzati honlapján közzétett tervjavaslatból kiderül, hogy a parkolásra kijelölt helyeken már nem tüntetnék fel a gépkocsi rendszámát, a kérvényező sorszámot kapna. A lakóházban élők így a ház előtt bármelyik szabad helyen parkolhatnak. A parkolási idő hétvégén és ünnepnapokon korlátlan lenne, munkanapokon korlátoznák délután négytől reggel nyolcig, hogy mások számára is használható legyen. Ha a testület jóváhagyja az új parkolási rendeletet, az áprilistól válna hatályossá. Ha több kérvény érkezik be a városházára, mint amennyi parkolóhely van, ebben az esetben sorsolni fogják az egy évre szóló helyeket. Az önkormányzat csak annyi állóhelyet adhat ki, amennyi parkolóhely van a lakóházak előtt.

Február 10-én az önkormányzati és a városi hivatal dolgozói egy alkalommal már tárgyaltak az új koncepcióról. Az önkormányzati lapban tájékoztatták a lakosokat a tanácskozásról. A felek egyetértettek abban, hogy az időkorlátozást elsősorban azokon az érsekújvári lakótelepeken vezetnék be, ahol rendkívül problémás a parkolás. Érsekújvárban mintegy 8500 gépkocsi van a városi hivatal nyilvántartásában és csupán 5500 parkolóhely.

Parkolóház épülhet

A több évtizeddel ezelőtt elfogadott parkolási koncepció kidolgozói még nem számolhattak azzal, hogy ma már néhány családban két-három gépkocsit is használnak, saját tulajdonban lévőt és szolgálatit. A város központjában parkolóház építésével oldanák meg a helyzetet. A munkaértekezleten szó volt a parkolási alap létrehozásáról, erre a számlára kerülne az a bevétel, melyet a fizetős parkolóhelyek bérlőitől kapna a város. A Mobilitási alapban lévő összegből építhetné meg a város a tervezett parkolóházakat. A tanácskozás résztvevői szerint a parkolóházakra is inkább a lakótelepeken volna szükség, és nem a belvárosban. Az Érsekújvárért Polgári Társulás ezen a héten tartott lakossági fórumot a parkolási koncepcióról, amelyen az is elhangzott, hogy más városokban még szigorúbban korlátozzák a parkolóhelyek használatát.

Érsekújvárban családonként csak egy parkolóhelyet igényelhetnének a lakosok, és az állóhelyet munkanapokon reggeltől kora délutánig más gépkocsi tulajdonosok is használhatnának.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

matovic

2021-ben is a koronavírussal?

Marek Krajčí
Frissítve

Megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Kilenc hónapra is leállíthatnák a bankok a hitelek törlesztését

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

koronavírus olaszország
Frissítve

Egy nap alatt több mint nyolcszáz áldozatot szedett a koronavírus Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.