Régió

Kisnagy iskola Királyrévben

Királyrév | Idén teltházas az óvoda a galántai járásbeli községben, az épület másik szárnyában található kisiskoláról azonban az korántsem mondható el. A beiratkozási eredmények alapján szeptembertől két kiselsős ülhet be az 1-4-es alapiskola padjaiba.
Kiss Bartalos Éva

2019. május 31. 15:30

iskola
Az elsősök és a másodikosok az olvasást szeretik

A Királyrévi Alapiskola épületének egy része régebben épült, mint a község temploma. A belsején azonban ez nem látszik meg, tiszta, gyerekrajzokkal díszített folyosók, takaros osztálytermek, modern berendezés. “Az anyagi és a műszaki háttér is megvan, már csak gyereket kellene találni” - jegyzi meg Papp Zsuzsanna igazgatónő.

A kisnagy iskola

“Mindkét osztályban van interaktív tábla, ezen kívül egy számítógépes helyiségünk, saját konyhánk és ebédlőnk és napközink is van” - mutatja a kisiskola osztályait Papp Zsuzsanna. Hozzáteszi, az iskola minden szempontból megfelel a kor követelményeinek és a higiéniai előírásoknak. Háromnegyed nyolckor becsengetnek, a négy évfolyamban, két osztályban kezdődik a tanítás. Jelenleg tizenöt diák látogatja az alapiskolát, ők két összevont osztályban tanulnak. Az elsősök a másodikosokkal, a harmadikosok a negyedikesekkel egy osztályban várják a pedagógust. Az igazgatónő elmondta, hogy Királyrévben átlagosan négy gyerek szokott járni egy évfolyamba. “Voltunk már többen is, tavaly például hatan iratkoztak be elsőbe. Nagyon örültünk nekik, de gond lesz pótolni a létszámot, amikor elballagnak” - folytatta az igazgatónő.

Teltházas óvoda, két ballagó

A mintegy ezerkétszáz lakosú községben tavaly az óvodát is látványosan felújították, szeptembertől már huszonkét gyereket várnak. Az óvodában együtt vannak a magyar és a szlovák gyerekek, a kisdiákok az alapiskolában kamatoztathatják a közös játékban elsajátított nyelvtudást. “A gyerekek természetesebben beszélnek szlovákul, hiszen már nem ismeretlen számukra a nyelv. A szlovák szülők nem adják magyar iskolába a gyerekeket” - magyarázza Papp Zsuzsanna. Ritkán ugyan, de az is előfordul, hogy már elsőtől a környékbeli teljes szervezettségű iskolákba íratják a királyrévi csemetéket. Zsigárdról iskolabusz érkezik Királyrévbe, a hozzá tartozó Úrföldre, valamint Alsóhatárra. Az igazgatónő és Agócs Gergely polgármester is egyetértenek abban, hogy ez a szülő döntése, mindenki más okból dönt a beiratkozásnál. Van, hogy a munkahely a döntő, vagy a korábbi tapasztalat, esetleg a kényelem. “Ezt mi nem tudjuk befolyásolni, ami bennünket illet, maximálisan igyekszünk mindent teljesíteni” - mondta Papp Zsuzsanna. Az igazgató azonban rámutat arra, hogy ha a gyereket hat évesen kiragadják a közegéből, utána kicsit - akár kimondatlanul is -, de kilóg az otthoni közegből, a baráti társaságból.

Matematika és olvasás

A kicsik olvasással kezdenek pénteken, a nagyobbaknál matematika az első óra. A többségnek ez a kedvenc tantárgya, mások az olvasást és a testnevelést szeretik. A közös nevező azonban a királyrévi iskola, ahova mindannyian szívesen járnak. Az igazgatónő szerint ez a légkörnek is köszönhető, számos programon vesznek részt a gyerekekkel, a szülőkkel is napi kapcsolatban vannak. Pályázaton elnyert támogatásból színházba, várlátogatásra, vagy csónaktúrára mennek, a negyedikesek természetiskolában voltak a Nádszegi Alapiskola diákjaival közösen. A kisiskolából kikerülve jól teljesítenek a matematika versenyeken a királyrévi diákok.

iskola

A költségek ötöde

A csökkenő létszám ellenére bizakodó az iskola és a falu vezetése.

“Ha nem hangoztatjuk, akkor is gyakori beszédtéma, hogy meddig marad meg az iskola. A falu vezetése támogat bennünket, hogy a végsőkig elmenjünk” - véli Papp Zsuzsanna.

Hogy mit jelent a végső létszám, azt senki nem tudja. Jelenleg két délelőttös és egy napközis pedagógus tanít az iskolában. A diáklétszám alapján kapott juttatás azonban a bérekre sem elég. “A fenntartásról nem is beszélve. A fennmaradó részt az önkormányzatnak kell pótolni, ez anyagilag nagyon megterhelő” - közölte Agócs. A félmilliós költségvetésű falu büdzséjének ötödét fordítja évente az iskolára.

Van amit nem lehet pénzben kimutatni, ez az összetartás, a közvetlenség, ahogy a pedagógus beszél a szülővel, vagy a gyerek a tanítóval. A kis közösségben mindenkire jut idő, mindenkit meghallgatnak és a széles folyosón sem ütköznek egymásba a gyerekek. Királyrévben minden adott ahhoz, hogy még évtizedekig működjön az iskola - csak gyerek kell hozzá.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskola

Matovič: csak tesztelés után lehet visszaülni az iskolapadba

Marek Krajčí

Krajčí: romlik a járványhelyzet Szlovákiában

Ján Mikas

Ján Mikas dönti el, ki mehet iskolába negatív teszt nélkül is

Alena Zsuzsová
Frissítve

21 évre ítélték Alena Zsuzsovát a Basternák-gyilkosság ügyében

Veronika Remišová

Remišová: Nem támogattuk az iskolák megnyitásáról szóló kormányjavaslatot

buszbaleset csehország

Súlyos buszbaleset történt Csehországban, 25 gyerek megsérült

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.