Kiskapun át a másik iskolába

Gúta |

<div>Az önkormányzat a szülők berzenkedése ellenére még az év elején megszabta, hány első osztály nyithatnak az alapiskolák. Az ok, hogy a szülők sokkal több gyereket akartak íratni az egyik magyar iskolába, mint a másikba. &nbsp;&nbsp;</div><div>&nbsp;</div>

A törvény adta kiskaput kihasználva azonban az egyik iskolából a másikba való átlépéssel oldotta meg néhány szülő a dolgot. Ugyanis a törvény szerint indokolt esetben három fővel emelhető az osztálylétszám. Tavasszal komoly felháborodást váltott ki a leendő elsősök szülei körében, hogy az önkormányzat nem engedélyezte három első osztály nyitását a Corvin Mátyás Alapiskolában, pedig elegendő gyereket írattak oda. A képviselők többsége tartotta magát ahhoz az év elején elfogadott testületi határozathoz, hogy mind a három (két magyar és egy szlovák) városi fenntartású alapiskolában 2-2 első osztályt lehet nyitni. Az indoklás szerint a város érdeke, hogy valamennyi iskola fennmaradjon, a Rákóczi alapiskola is, ahol bőven volt hely. A szülők tiltakozó aláírásokat gyűjtöttek, több egyeztetés, rendkívüli testületi ülés is volt, mindhiába.  Az oktatási törvény értelmében az első osztályokba legfeljebb 22 gyerek járhat, Csütörtöki Erzsébet, a Corvin Mátyás Alapiskola igazgatója a két első osztályba 44 gyereket tudott felvenni, kilencet el kellett utasítania. Közülük néhányat a Rákóczi alapiskolába, néhányat Érsekújvárba írattak a szülők.Viszont az iskolaügyi törvény alapján indokolt esetben három fővel megemelhető a létszám az első osztályban. Az indokokat tételesen felsorolja a jogszabály; közéjük tartozik például az állandó lakhely megváltozása, az osztályismétlés, valamint a diák átlépése egy másik iskolából. Ez utóbbi lehetőséget használta ki néhány szülő. Csütörtöki Erzsébettől megtudtuk, jelenleg 49 elsősük van, hárman szeptember elején léptek át, egy diákot, aki náluk végezte a nulladik osztályt, és a hivatalos beíratási időszakban sehová nem írattak be, automatikusan hozzájuk vitték a szülők, egy beíratott gyerek pedig külföldön él a családjával. A Rákóczi alapiskola nulladik évfolyamban 11, az elsőben 13 kisdiák van. „Egy diákot tőlünk is átvittek a Corvin alapiskolába – árulta el Bagita Judit, a Rákóczi alapiskola igazgatója. – Augusztus derekán levelet kaptam a szülőktől, akik azzal indokolták döntésüket, hogy szerintük a nálunk nyíló első osztályban nincsenek meg a feltételek gyerekük megfelelő fejlődéséhez. Ez az indok mellbe vágott, mert az idősebb testvér is ide járt, nagyon ügyes tanuló volt. Az iskola színvonalára nem lehetett panaszuk. A mi iskolánkat választó szülők közül már többen megjegyezték, örülnek, hogy családias, jó hangulatú osztályba járhatnak a gyerekek és kedves a tanító néni.”  A harmadik gútai magyar alapiskolában, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpontban 23 elsős van, közülük egy külföldön él. A szlovák alapiskolában két első osztály nyílt, összesen 33 diákkal. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?