Régió

Kinyithatnak a fürdők, de nem tudni, milyen feltételekkel

Érsekújvár | Az érsekújvári császári-királyi lovardában tartotta alakuló ülését a korábbi dunaszerdahelyi egyeztető ülést követően a Szlovákiai Aquaparkok, Strandfürdők és Uszodák Szövetsége. A szövetség tagjai, az egyes fürdőközpontok vezetői hangsúlyozták a létesítmények idegenforgalmi jelentőségét.
Száz Ildikó

2020. június 2. 18:15

s
- A szerző felvétele

Múlt évben csaknem ötmillió fürdővendéget fogadtak országos viszonylatban a szlovákiai komplexumok, hangzott el az ülést követő sajtótájékoztatón. A házigazda szerepét ezúttal Ľudovít Lebo, az érsekújvári Tatárik Emil Strand vezetője vállalta. Somogyi Gábor, a Thermalpark Dunaszerdahely igazgatója, Peter Gurčík, a poprádi Aqua city, Peter Kolenčík a besenyőfalui Vízipark, valamint Vladimír Moravčík a liptói Tatralandia képviselőjeként számolt be az idei idénynyitással kapcsolatos aggályairól. A résztvevők elmondták, naponta fogadják a vendégek telefonhívásait, hogy mikor nyitnak meg, milyen körülmények között az egyes üdülési komplexumok, de erre jelenleg még a létesítmények vezetői sem tudják a pontos választ.

Besenyőfalunak március 12-től június 15-ig legalább 80 ezer euró vesztesége származik rész-, illetve szállásadóból. Június 3-tól nyithatunk, de nem tudtuk meg, hogy milyen feltételek között

– hangsúlyozta Kolenčík. Egyértelműbb utasításokat várnak az állmatól, hogy tájékoztatni tudják a vendégeket. Vladimír Moravčík elmondta, hálásak a kormány újabb intézkedéseiért, holott tudják, olyan idény elé néznek, amelyben korlátozottak, alacsonyabbak lesznek a bevételeik. Liptón képesek kinyitni már a következő hétvégén, de tudniuk kell, mennyi vendéget fogadhatnak. Ma még azt sem tudják, hogy csak az elszállásolt vendégek használhatják-e a medencéket, vagy más látogatók is. A fürdőigazgatók egybehangzóan azt üzenték a fürödni vágyóknak, hogy részesítsék előnyben az itthoni, szlovákiai üdülőhelyeket. A fürdővezetők egyetértette abban, hogy ha csupán ötszáz vendéget fogadhatnak, akkor a bevétellel még az üzemeltetési költségeiket sem fedezik. Elhangzott továbbá, hogy a csehországi és magyarországi szigorításokon korábban enyhítettek. Ha a szlovákiai fürdők nem nyitnak meg, akkor a lakosok a külföldi lehetőségek közül választanaák és határon túl foglalnak le szállást maguknak. Ezt nem tudják megakadályozni, de közös erővel versenyképesek maradhatnak. A három Közép-Szlovákiai aquapark képviselője hangsúlyozta, mintegy 1800 idénymunkást tudnának alkalmazni, sok családban munkanélkülivé váltak a válsághelyzet miatt a szülők. Sokat jelentene, ha legalább a fiatalok el tudnának helyezkedni.

Az Érsekújvárban megalakult szervezet tagjai bíznak abban, hogy ha összefognak, hatékonyabban kommunikálhatnak az illetékes szervekkel. Ľudovít Lebo elmondta, pontról pontra átvették a korábbi dunaszerdahelyi találkozón a Csehországban elfogadott óvintézkedéseket, valamennyit be tudják tartani, és még ezen felül további biztonsági szabályokat bevezetni.

A válságstábból olyan kérés is érkezett a szervezethez, hogy vezessenek nyilvántartást a látogatókról, holott ezt semmilyen bevásárlóközponttól, mozitól, színháztól nem kérik. Olyan variánst választottak, hogy az érintésmentesen, fizetőkártyával fizetők esetében utólag visszakereshetők az adatok, de bármilyen nyilvántartás esetében szem előtt kell tartani a látogatók adatvédelmét.

Ľudovít Lebo, a Tatárik Emil Strand vezetője, a városi Novovital cég igazgatója - A szerző felvétele

Mennyire népszerűek a fürdőhelyek a szlovákiai látogatók körében?

Egy kutatás során felmérték a szlovákiai attrakciókat. A megkérdezettek a TOP 10-ben nyolc helyen jelölték be a különféle wellness, vagy fürdőközpontokat, amelyek a hazai és külfödi vendégek számára egyaránt attraktívak.

Ki mindenkit hívtak meg az érsekújvári alakuló ülésre?

A találkozón huszonhat fürdőigazgató, valamint az iparág más érintettjei, köztük szállodavezetők is részt vettek. Nagyon sokakat érint a fürdőhelyek hatékony működtetése, szálláshelyek, vendéglátóegységek üzemeltetőit, tulajdonosait, sok ember megélhetése függ ezektől a szolgáltatásoktól.

Hogyan látja az idei fürdőidényt?

Felemás érzéseink vannak, legalábbis ez derült ki a találkozón. Tudjuk, hogy június 3-tól nyithatunk, de nem ismerjük a pontos feltételeket. Nem tudjuk, hány embert fogadhatunk. Az úgynevezett gyülekezési szabályzat szerint lényegében szerdától ötszáz embert fogadhatunk, ami nagyon kevés! Az érsekújvári fürdő területe 8,5 hektár. Ha a zárt bevásárlóközpontokra vonatkozó előírásokat vesszük figyelembe, akkor 8,5 ezer embert fogadhatnánk. Az érsekújvári strand befogadóképessége 3,5 ezer vendégre szabott. Számunkra már az is óriási segítség lehetne, ha kétezer személyt láthatnánk vendégül. Köztudott, hogy a klórozott víz megöli a kórokozókat, a vírusokat és a baktériumokat. A medencében lévő víz gondosan fertőtlenítve van, míg a bevásárlóközpontokban légkondicionálók működnek. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megnyithassuk a fürdőket és a vendégek elégedettek legyenek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Milan Krajniak

Egyezség született: A járványhelyzet súlyosbodása esetén nem kell fizetni a tesztért

koronavírus utazás

Mit csináljunk, ha külföldön eltűnik az úti okmányunk?

telefon k

Rendkívül drága a mobiladat Szlovákiában

koronavírus utazás

Kössünk covidos utasbiztosítást!

koronavírus Franciaország

Könnygázt vetettek be a Párizsban az új korlátozások miatt demonstrálók ellen

Szilágyi Áron

Szilágyi: hetekre, hónapokra lesz szükségem ahhoz, hogy felfogjam, mi is történt itt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.