Régió

Kinek kellenek az erőművek?

Csölösztő | Február 14-én Csölösztőn szervezte meg a közlekedési minisztérium a szlovák–magyar tájékoztató szemináriumot a Duna és mellékágai lehetséges rehabilitációjáról. Mind szlovák, mind magyar részről szakemberek és specialisták vettek részt és tartottak előadásokat.
Somogyi Katalin

2019. február 20. 10:00

Kinek kellenek az erőművek?

„Tájékoztatni szeretnénk az eddigi szlovák–magyar közös munkákról, valamint a közös tárgyalások filozófiájáról. Mint oly sok ember számára, számomra is küldetés lett a bősi vízerőmű témája. A szakemberekkel és kollégáimmal igyekszem megtalálni a lehető legjobb variációt, megoldani az erőmű üzembe helyezése óta kialakult helyzetet. Csalódottan vettem tudomásul a sajtóban (cikkünk 2018 áprilisában jelent meg) megjelent különféle rém- és álhíreket, amelyek valószínűleg félreértések eredményei. Bízom benne, hogy ma sikerül ezeket a félreértéseket tisztázni, illetve álláspontjainkat és döntéseinket elfogadtatni” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a szemináriumot Stanislav Fialík, a bősi vízerőmű kormányzbiztosa. „2004-ben kezdtem foglalkozni ezzel a témával. Abban az időben, aki Magyarországon megkapta a Bős–Nagymaros kérdést, akár környezetvédelmi, akár diplomáciai oldalról, érezhette, hogy nem szeretik a főnökei. Ez egyfajta karrier-öngyilkosság volt, annyira feszült volt ez a probléma, hogy mindenki úgy érezte, itt lehetetlen sikeresnek lenni. Most pedig itt állunk egy közös modell vizsgálatnál, amit közös módszertannal találtunk ki, és amelynél nem az a fontos, hogy van egy magyarská strana meg egy slovenská sztrana, hanem, hogy van egy dunajská strana. Vagyis: a Dunával kell foglalkozni. Mert nincs magyar víz, meg szlovák víz, mint ahogy magyar hal, meg szlovák hal sincs, de van egy egységes víztér, amit helyre szeretnénk állítani. A Csallóközről és a Szigetközről van szó” – voltak Baranyai Gábor, Bős–Nagymaros magyarországi kormánybiztosa nyitó szavai. Daniel Kvocera, a Vízgazdálkodási Vállalat vezérigazgatója a vállalat történelmét vázolta, hangsúlyozva, hogy 1953 óta több mint 350 vízmű kialakítását segítették elő. Két vízerőmű, a zsolnai és a bősi mind a mai napig a fennhatóságuk alá tartozik, hasonlóan, mint a Duna menti biotópok kezelése, valamint a Doborgaz–Dunakiliti biciklihíd megépítésének terve.

Metod Špaček jogász, aki Szlovákiát képviseli a Hágai Nemzetközi Bíróságon a Bős–Nagymaros perben, néhány érdekes történelmi elsőbbségre és jogi rekordra hívta fel a figyelmet, például, arra, hogy ez volt a néhai szocialista országokat tömörítő blokk első pere 1993-ban, és ez is közös beadványként jelent meg, vagyis egyik ország sem perelte a másikat, egyszerűen a patthelyzet megoldását szerették volna elérni. Ez volt az első alkalom, hogy a nagynevű nemzetközi bírák elhagyták bársonyszéküket, és elfáradtak a „tett helyszínére”, hogy a saját szemükkel lássák a helyzetet Bősön és Nagymaroson. „Ha a világ bármely pontján, egy nemzetközi joghallgatótól megkérdeznék, hallott-e valaha a Bős–Nagymarosi perről, valószínűleg csak a helységnevek kiejtésével lenne gondja. Az 1997-ben hozott ítélet ebben az ügyben annyira ismert, hogy szinte a nemzetközi jog alapjait képezi, noha megvalósítása a mai napig nem következett be. Ez volt az első olyan határozat, amely közvetve és közvetlenül is a környezetvédelmi hatásokat érintette.” – mondta előadásában Špaček. A per az ítélet ellenére még mindig nincs lezárva, ami nem teremtett megfelelő alapot a kompromisszumos megoldáshoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy mind a magyar, mind a szlovák fél a saját sikereként könyvelte el az ítéletet. Gyökeresen megváltozott azonban a tárgyalási mód. Amíg annak idején a két delegáció külön helyiségekben ülésezett és a tolmácsok hozták-vitték az álláspontokat. ez mostanra szakmai kerekasztal-beszélgetéssé szelídült.

 

Tisztítják a bősi erőmű jobb kamráját

2019. február 7. 13:30

Tisztítják a bősi erőmű jobb kamráját

Mit mondanak a szakértők?

2015-ben megalakult a SEA (Stratégiai Environmentális Analízis) csoport, amelynek célja, hogy optimális megoldást találjon a régi meder és az ágvízrendszer összekapcsolására. Maroš Nikolaj, a közös szlovák–magyar stratégiai környezeti hatásokat vizsgáló munkacsoport szlovák részlegének a vezetője elmondta, hogy a területet két részre osztották, a felső Dunacsúny és Szap, valamint az alsó, Szap és Szob közti behatárolással. Első szakaszban csak a felső rész gondjaira keresnek megoldásokat. Ez elsősorban az árvízvédelmet érinti. Ennek a területnek esetenként akár tízezer köbméter víz felfogására is képesnek kell lennie. A következő prioritás a régi meder és az ágvízrendszer összekapcsolása, a terület egyenlő vízszintje végett, majd a rehabilitált környezet kihasználhatósága sportolásra, turisztikára. Nikolaj fontosnak tartja, hogy a szlovák és magyar szakemberek minden kérdésben egyetértenek. Matematikai modelleket készítenek mindkét országban külön-külön, azonos módszertannal, hogy ezeket össze tudják kapcsolni magyarázta Dušan Voleský, a technikai rész felelőse. Kertész József, a magyar fél technikai részlegének a vezetője a magyar fél intézkedéseit ismertette, miután 1992-ben üzembe helyezték a bősi vízierőművet, aminek következtében a Duna medrében jelentősen csökkent a víz szintje. 1995-ben szükségintézkedésként vízpótló rendszert építettek ki, hallépcsős fenékküszöb beiktatásával, kisebb duzzasztók, összetett szabályozók építésével sikerült megemelni a mellékágak vízszintjét. A szabályozók nyitásával, zárásával lehet a felette lévő vízszintet szabályozni, ami az oldalágak vízszintjét is alakítja. A fő mederben azonban még mindig 3-4 méterrel alacsonyabb a vízszint, mint a mellékágrendszerben. „Ezt csak úgy lehet orvosolni, hogy a fő mederhez is hozzá kell nyúlni, és építeni kell fenékküszöböt nyitható, zárható nyílással, illetve hajózsilipet. A csallóközi és szigetközi ágrendszer akkor lesz szép, ha az eddig tett hatékony beavatkozásokat kiegészítve, továbbfejlesztve közös magyar–szlovák elhatározással létrehozzuk az egységes vízrendszert” – fejezte be előadását a magyar vízügyi szakember.

A nagy egyetértést a szakemberek közül utolsóként megszólaló Martin Mišík, vízügyi szakember, a Szlovák Vízerőművek Bizottsága elnökségi tagja zavarta csak meg, aki több más szakemberrel együtt ellenzi erőművek építését a régi Duna medrében. Előadásában rámutatott arra, hogy a Duna régi medrének három fő funkciója van, környezetvédelem, hajózhatóság, főleg kis hajók és csónakok számára, valamint árvízvédelem. Árvízvédelmi szempontból minden akadály, így az erőmű is, pluszakadályt jelent: lassítja a víz folyását és elősegíti üledékek lerakódását. Az előrejelzések szerint 2050-ig 20-30 százalékkal nő a Duna vízhozama, ami a jelenlegi árvízszint. Az erőművek tönkretennék a vízisportok életterét, amely az egyetlen kis hajók, csónakok számára alkalmas nemzetközi útvonal. A Duna ausztriai szakaszán 9 vízerőmű van a 300 km-es szakaszon, a szlovákiai tervezet 5 erőmű egy 40 km-es szakaszon, amivel meg is szünteti a vízisportot a térségben. Erőművek építése környezetvédelmi szempontból is káros lenne, mert a folyó vizet álló vizek lépcsőire változtatná, a kavicsos meder iszaposra változna, a vízi élőlények eltűnnének. A bősi vízerőmű üzemeltetéséhez nem szükséges erőműveket építeni a régi mederben, sőt, ezek megépítése szöges ellentétben áll a két állam közti egyezménnyel. „Először el kell dönteni, mit is akarunk elérni. Mit szeretnénk orvosolni, mit szeretnénk megőrizni. A döntésbe be kell vonni a legjobb szakembereket és valamennyi érintett felet, a nyilvánosságot is beleértve” – javasolta a szlovák vízügyi szakember. Ezt a véleményt támasztotta alá a Szlovák Limnológiai Egyesület is (a limnológia a belvizek vizsgálatával foglalkozó tudomány – a szerk.), amely ellenzi erőművek építését. Szerettük volna megkérdezni Kertész József magyar vízügyi szakember véleményét a szlovák kollégája előadásáról, de sajnos nem akart nyilatkozni.

Egy évvel ezelőtt petíció is indult az építkezések ellen, amelyhez több mint 4500-an csatlakoztak. A www.ekoforum.sk/peticia/dunaj honlapon érhető el.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

A vírus, ami sokáig velünk marad

terhesség

A várandós nők soron kívüli beoltását kéri az emberi jogi központ

sport a tv-ben

Arsenal–Villarreal Európa-liga-elődöntő a tévében

felhős idő

Ilyen időnk lesz csütörökön

koronavírus afrika

Koronavírus - A fertőzöttek száma több mint 155 millió, a halálos áldozatoké 3,24 millió a világon

Starship

Sikeresen landolt a Starship űrhajó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.