Régió

Kilátóból csodálhatják a Zsitva-ártéri rétek madárvilágát a látogatók

Mánya | Látványos madárlessel bővült a Termál kistérség megannyi nevezetessége és érdekessége. Az érsekújvári járásbeli Nagymánya és a nyitrai járásbeli Zsitvagyarmat határában lévő Zsitva-ártéri rétek védett területén száznál is több értékes, védett madárfaj fészkel.
Száz Ildikó

2019. augusztus 23. 13:15

Fából ácsolt kilátó

A Mánya és Kéty, valamint Szentmihályúr közelében lévő, 1980-tól védett rezerváció több mint 74 hektár területen fekszik. A csaknem egy hektáros mocsaras területen rengeteg gázlómadár és vízi madár él.

1990-től a Zsitva érintett szakaszát is védetté nyilvánították. Ján Gúgh az SOS/BirdLife Szlovákiai Madárvédő Egyesület aktivistája elmondta, a Zsitva-ártéri rétek és mocsarak értékes madárvilágának a népszerűsítését az európai bizottság és a környezetvédelmi minisztérium támogatta. A Folyami ökoszisztéma-menedzsment Dél-Szlovákiában LIFE program kivitelezője az SOS/BirdLife szervezet volt. A fából ácsolt madármegfigyelő azért épült pont itt, mert értékes bio rétek találhatók a környéken. Az önkéntesek azt ajánlják a látogatóknak, hogy mindenképpen hozzanak magukkal távcsövet, mert a torony magasából jól láthatók a védett madarak élőhelyei. Ideális a hajnali és a koraesti időszak, amikor a legtöbb madár figyelhető, fotózható. Láthatják a gyors röptű gyurgyalagot, megfigyelhetik a nagy csapatokban élő vadkacsákat, a különféle mocsári madarakat. Egyedülálló látványban lesz részük, ha bíbicet, vagy pettyes vízicsibét lelnek a nézelődők. „Akadnak egész évben itt élő és fészkelő madarak, illetve olyanok is, amelyek ősszel melegebb tájakra vándorolnak. A türelmes szemlélődő megpillanthatja a nagy liliket, vetési ludat, tőkés récét, böjti récét, vagy a nyári ludat és a kanalas récét. Szép számban található a környéken nagy kócsag, vörösgém, valamint gyurgyalag” – mondta Ján Gúgh. A madárles megnyitójára érkező vendégek ismeretterjesztő kiadványokat, plakátokat, könyveket kaptak ajándékul, amelyeken a madarak latin, magyar és szlovák nevét is megtalálják.

Hogyan segíthetünk a madármentésben?

A madárvédő aktivisták hangsúlyozták, hogy minden természetkedvelő hasznossá teheti magát az értékes madárfajok mentésében, újabb költőhelyek kialakításában.

„Lakott területeken ma már egyre nagyobb problémát jelent, hogy leverik a molnárfecskék fészkét, amikor hőszigetelik, vagy átépítik a házat. Egész éves projektjeink, madárvédő, madárszámláló táboraink vannak, bárki csatlakozhat hozzánk. Részt vehet a folyópartok, erdők tisztításában, rétek kaszálásában, vagy a part menti füzek metszésében, valamint az új madárfészkek kihelyezésében” – mondta Ján Gúgh. Arra is választ kaptak a látogatók, mit tegyenek, ha árva madárfiókára lelnek. Ján Gúgh ilyen helyzetben azt tanácsolja, hogy ha a kismadár már fel-felröppen, fel kell tenni az alsó faágra, vagy valamelyik közeli fánál hagyni, mert keresni fogják a fiókát a szülők. Amennyiben sérült, vagy még nem tud repülni, kapcsolatba kell lépni a madárvédőkkel, vagy a 112-es telefonszámon kérni az ügyeletet, hogy értesítsék a legközelebbi ornitológiai egyesületet. A madárlesnél és a védett madarak kilátónál lévő tájékoztató tábláinál fotócsapdákat helyeznek ki, nehogy megrongálják azokat a vandálok. A Zsitva-ártéri réteken mintegy 100-130 madárfajta él, egy részük itt fészkel és egész évben megfigyelhető.

Mánya önkormányzata elégedett

Igor Sádovský, a mintegy kétezer lakosú -- Verebélytől tíz, Érsekújvártól harminc kilométerre fekvő – Mánya polgármestere elmondta, rendkívül hálásak az ornitológiai társaságnak, amiért európai uniós és állami támogatásból megépülhetett a madármegfigyelő.

„Csaknem tizenkét éve fontolgatjuk, hogyan építhetnénk egy ilyen kilátót. A helyieknek, illetve a térségbe látogatóknak mindig is kedves megállóhelyük volt a védett terület. Mostantól biztosan még több kirándulót késztet majd megállásra a gondosan ácsolt madárles, ahonnan az egész környék belátható” – mondta Igor Sádovský. Az átadási ünnepségen részt vettek a Termál mikrorégióhoz tartozó községek vezetői és képviselői, akik elmondták, idén először nyomtattak turista útlevelet, amelyben már megtalálható a kilátó és annak térképen bejelölt helye.

A Termál kistérség versenyt hirdetett, és azok a kirándulók, akik legalább hét községbe ellátogatnak, nyereményjátékban vesznek részt és élvezhetik a Holt-tenger vizének összetételére emlékeztető bellegszencsei termálfürdőt. Hamarosan egy új kiadvány jelenik meg a régió nevezetességeiről, melyben Pozba és Barsbaracska önkormányzatának kérésére magyar nyelven is feltüntetik a községek nevezetességeit.

Az év madara 2019-ben

A tövisszúró gébics a verébnél valamivel nagyobb madár, vaskos kampós csőrrel. A hímnek hamuszürke a feje búbja, ismertetőjegye a szemén áthúzódó széles fekete csík és gesztenyebarna háta.

Magyarországon mintegy 600 000 pár tövisszúró gébics található, ami az Európai Unióban élő állomány harminc százaléka. Szlovákiában már csak 100 ezer fészkelő párt tartanak számon, ezért is szeretnék felhívni a madárvédők a lakosok figyelmét erre a madárra. Jellegzetes vártamadár, mindig valamilyen kiemelkedő ponton üldögél, könnyű észrevenni. Április utolsó, május első napjaiban érkezik Afrika felől, ebben az időszakban lehet hallani az udvarló hímek visszafogott énekét. A párok májusban költenek. A tövisszúró gébics tápláléka rovarokból áll, de néha apró gerinceseket zsákmányol. A vegyszerezés miatt mára elfogyott a gébicsek rovartápláléka, a bokrok, sövények, fasorok felszámolásával pedig eltűnt a fészkelőhelye. Őszi vonulása augusztusban indul, először az öreg madarak repülnek dél felé, a fiatalokkal még október elején is találkozhatunk. A vörösfejű gébics utolsó fészkeit 1973 és 1977 között észlelték Zsitva mentén.

Kis őrgébics és nagy őrgébics még megtalálható a tájainkon, télen rágcsálókat, apró madarakat fogyasztanak, ha nincs más táplálék, de megeszik a százlábút és a darazsat is, a begyűjtött eleséget tövisek hegyére tűzik. Az aves.vtaky.sk honlapon az önkéntesek részt vehetnek ezeknek az értékes madaraknak a számlálásában.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Néhány MKP-s az Összefogásért dolgozik

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Elsőként úszta át négyszer egyfolytában a La Manche-csatornát egy amerikai nő

Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?