Két nap lehet beíratni a gyerekeket

beiratkozás
Szenc |

A város határozata alapján két napjuk lesz a szülőknek arra, hogy beírassák gyerekeiket az alapiskolákba. A magyar tannyelvű iskolában újra a járvány előtt megszokott módon történik a beíratás.

A szenci alapiskolákban a város által központilag megadott időpontban, április 22-én 14 és 18 óra között, valamint 23-án 8-tól 12 óráig tartják a beiratkozásokat. 

Újra hagyományosan

Matus Mónikától, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatójától megtudtuk, a város amiatt hozta ezt a döntést, mert sok szülő beíratja a gyerekét több iskolába is, de csak közvetlenül az iskolakezdés előtt dönti el, hova fog járni a gyermek, így a város számára követhetetlen, hogy mennyi tanulóval kell számolni szeptembertől. „Valójában mindez a szlovák iskolákba jelentkezőket érinti, mi egyetlen magyar iskolaként csak alkalmazkodunk a döntéshez, amellyel a város szeretné valamennyire elkerülni az évente visszatérő problémát. Két év kihagyás után újra jelenléti beiratkozással készülünk. Habár tavaly is beosztottuk a szülőket, hogy egyenként bejöhessenek az iskolába, hogy legalább kicsit beszélgethessünk a gyerekekkel, de a hagyományos beiratkozási programot nem tudtuk megtartani a koronavírus-járvány miatt, ahogy tavalyelőtt sem. Nem voltak foglalkozások, nem mérhettük fel a gyerekek képességeit, nem lehetett jelen az iskolapszichológus és a speciálpedagógus. Idén azonban újra a járvány előtti hagyományok szerint szervezzük a beiratkozást” – részletezte az igazgató. 

Két elsőt szeretnének

Kifejtette, nagyon rosszul érinti őket a minimális osztálylétszám emeléséről szóló törvénymódosítás, melynek alapján az eddigi 20 helyett 25 gyermekkel lehet osztályt nyitni. „Gazdasági szempontból nem, de a gyerekek szempontjából ideális lenne, ha legalább 26 elsősünk lenne, mert akkor két kisebb osztályt nyithatnánk. Egyre több a sajátos nevelési igényű gyerek, az elmúlt két év nagy részét nem töltötték az óvodában, valószínűleg gondjaik lesznek a finommotorikával és más készségekkel is. Érthetetlen, miért éppen az elsősökön kell az államnak spórolnia, főleg az elmúlt időszak után, amikor a járvány teljesen megváltoztatta az életünket” – tette hozzá. 

Kevés a szakember

A szenci magyar tannyelvű alapiskolában az összesen 253 gyerekből jelenleg 31 a sajátos nevelési igényű integrált tanuló, valamint 23 az olyan, aki sajátos nevelési igényű, de nem integrált oktatásban vesz részt. Velük két pedagógiai asszisztens, egy speciálpedagógus és egy pszichológus foglalkozik. Utóbbi kettőnek idén augusztusban lejár a szerződése. Matus Mónika szerint az állam ígéretet tett arra, hogy egy évvel meghosszabbítja a szerződéseket, de január óta hiába várja a választ az oktatási minisztériumba elküldött kérdésre, hogy biztosan így lesz-e. Elmondása alapján abban bíznak, hogy mivel az ország több száz iskoláját érinti a kérdés, ezért nem teszi meg a szaktárca, hogy nem folytatja a projektet. „A pedagógiai-pszichológiai tanácsadó ajánlása alapján hét asszisztensre lenne szükség az iskolában. Ez pillanatnyilag Szlovákiában irreális. Annyit tudunk tenni a sajátos nevelési igényű gyerekekkel, hogy többé-kevésbé szinten tartjuk őket, de a fejlesztésükre nincs mód, ahhoz sokkal több pénzre és szakemberre lenne szükség” – hangsúlyozta.

Két új tanuló érkezik

Az ukrajnai háborús övezetből menekülő családok gyerekei jórészt a szlovák iskolákba kerülnek, de már Kárpátaljáról is érkeznek családok. A szenci iskolában jelenleg két kárpátaljai tanuló tanul, ők négy, illetve hat éve élnek a városban. „Az egyiknek orosz anyukája és magyar apukája, a másiknak ukrán anyukája és magyar apukája van. Az egyikük osztályához a napokban, vagy talán a következő héten csatlakozik két további tanuló, akik már megérkeztek Ukrajnából, de még folyamatban van a szükséges iratok intézése. A város oktatásügyi hivatala előzetesen ellenőrzi az összes szükséges nyomtatványt, segíti azok beszerzését, majd utána következhet a beiskolázás” – zárta Matus Mónika. Eddig több mint nyolcvan ukrajnai menekült gyermek jelentkezett valamelyik szenci alapiskolába. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!