Régió

Két éven belül megépül az új autóbusz-pályaudvar Érsekújvárban

Érsekújvár | Korszerű autóbusz-pályaudvar építését tervezik Érsekújvárban, így a járási székhelyre érkezők, valamint a városból utazók már a vasútállomás közvetlen közelében szállhatnának fel az autóbuszra.
Száz Ildikó

2019. február 27. 14:40

r
Az utasok a vasútállomás előtt szállhatnak majd fel az autóbuszra (A szerző felvétele)

Az Arriva Nové Zámky részvénytársaság kérésére a testület már 2017-ben tárgyalt a beruházásról, és a kiadott építkezési engedély összhangban van a városrendezési tervvel. Az állomásra érkezőknek évek óta komoly gondot okoz a parkolás. Ezt a problémát úgy oldanák meg, hogy az egykori dohánygyár melletti területen is nyitnának egy új, hetvenhat férőhelyes parkolót. A modern buszmegállóban tizennégy felszállóhely, négy leszállóhely és öt állóhely lesz az érkező tömegközlekedési járműveknek. A vasútállomás és a postahivatal közelében további huszonhárom parkolóhelyet jelölnek ki.

A beruházó az egyszintes autóbusz-megálló és váróterem melletti területet is rendbe hozná. Kerítést emelnek a vasúti sínek, valamint az új létesítmény közé. Az utasok a Štefánik utca felől közelíthetik meg a Köztársaság téren lévő autóbusz-megállót, a közlekedést biztonságosabbá teszik azzal, hogy felújítják a kereszteződést és a megvilágítást. A tervek szerint új, jelzőlámpás gyalogos-átkelőhelyet építenek. A beruházás összköltsége 5,5 millió euró, ebből 3,2 millió eurót európai uniós támogatásból fedeznek.

Az érsekújvári utasoktól megtudtuk, komoly gondot jelent számukra, amikor a vonatok késése miatt alig néhány percük van elérni a vasútállomástól a községükbe induló autóbuszt. Az idősebb lakosok arra is panaszkodtak, hogy zuhogó esőben, zord időben kellemetlen a várakozás a fedetlen, huzatos autóbusz-megállóban, hiányoznak a szociális helyiségek és a büfék. Az új autóbusz-pályaudvarra tervezett egyszintes épületben különféle szolgáltatásokat kínálnak majd az utasoknak. Várhatóan két évig tartanak a tervezett munkálatok.

A Köztársaság tér közelében lakók elmondták, leginkább annak örülnek, hogy végre megszépül a vasútállomás környéke, mert a tervek részét képezi a zöldterület rendbehozatala és egy pihenőzóna kialakítása.

A járási székhely új kerékpárútja a tervek szerint szintén a modern autóbusz-pályaudvarig és a vasútállomásig vezet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A parlament elfogadta a Párizsi szerződés ratifikációját

Focus: Helyet cserélt a PS/Spolu és Kiskáék, a magyar pártok továbbra is parlamenten kívül

Zuzana Čaputová

Érsek lehet Sólymos utódja

diéta

Mit kezdjünk a divatdiétákkal?

Peter Pellegrini

Pellegrini válságstábot hívott össze a koronavírus miatt

koronavírus

Koronavírus – Csehország ellenőrizni kezdte az országba érkező utasokat

Egységesítenék a töltőket az EU-ban

Egységesítenék a töltőket az EU-ban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.