Régió

Két emlékünnepségen vettek részt az érsekújváriak

Érsekújvár | Pénteken 18 órakor a Csemadok-székház előtt, Czuczor Gergely mellszobornál tartottak koszorúzási ünnepséget.
Száz Ildikó

2014. március 15. 15:14

A Csemadok Érsekújvári Alapszervezete a Czuczor Gergely Irodalmi és Kulturális Napok keretében idén is megtartotta a hagyományos megemlékezést, melyen részt vettek a régióbeli községek polgármesterei, kulturális szervezetei, koszorúztak a magyar iskola- és óvodavezetők, az MKP és a Híd helyi szervezeteinek, valamint a civil szervezeteknek, köztük a KultúrKorzónak a képviselői is. 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"141172","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"271","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
A székház nagytermében tartott emlékünnepségen mintegy nyolcvanan vettek részt, történelmi beszédet mondott Csáky Pál az MKP elnökségi tagja. A főtéri kultúrházban a KultúrKorzó szervezésében 19 órakor kezdődött a másik, forradalom és szabadságharc emlékére rendezett est, melynek ünnepi szónoka Lovász Attila a Szlovák Rádió magyar adásának főszerkesztője volt. Stugel Tibor a KultúrKorzó elnöke elmondta, idén először adják át az Érsekújvári Magyar Közösségért Díjat, melyet a kuratórium Kleinné Szombath Mariannának adományozott. Stugel elmondta, évek óta nem kaptak Pro urbe díjat érsekújvári magyarok, mert a többségben lévő szlovák képviselő-testületnek ez nem állt érdekében. A díjazott kristály trófeát kapott, a város bástyáinak jelképeivel, és egy lévai aranyművesnél készült 14 karátos arany pecsétgyűrűt mintegy 700 euró értékben. A nem mindennapi elismerést Lovász Attila adta át a díjazottnak. Kleinné Szombath Marianna harminc évig volt a Cirill-Metód utcai óvoda igazgatója, módszertani napokat tartott az óvodapedagógusoknak, nevéhez fűződik a társastánc megalapítása Érsekújvárban, a Kassák Lajos Ifjúsági Klub létrehozása, szólótáncosként, koreográfusként és a Napsugár néptánccsoport alapítójaként vált ismertté. Az ünnepségen lemezbemutató koncertet adott a Varjos zenekar, közreműködött az Ifjú Szivek két táncosa, utána táncházat tartottak. A főtéri kultúrházban valamivel több, mint száz vendég volt. A Stardust Blues Pubban teltházas Rómeó Vérzik koncertet rendeztek. Stugel Tibortól, a KultúrKorzó elnökétől megtudtuk, már hagyományosan március 15-re tervezték az emlékünnepséget a főtéri kultúrház nagytermében, de kiderült, hogy a termet arra az időpontra már 2013 szeptemberében lefoglalta a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének vezetősége. „Mire kinyomtattuk az első félévre szóló programunkat, melyben az állt, hogy március 14-én 19 órától tartjuk az ünnepséget, lemondták a foglalást, de már nem tehettünk semmit” – mondta Stugel Tibor. „Kétnaposra terveztük az idei ünnepséget. Azért foglaltuk le március 15-re a kultúrház nagytermét, mert operettgálát szerettünk volna rendezni. Sajnos az előadást május 17-re kellett áttennünk. Nem a KultúrKorzó elleni lépés volt részünkről a foglalás” – mondta Reméň Éva, a Csemadok Érsekújvári Alapszervezetének elnöke.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"141173","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"394"}}]]
Az érsekújvári lakosok csaknem egyforma számban vettek részt a Csemadok és a KultúrKorzó rendezte emlékünnepségen. Akadtak, akik mindkét rendezvényre ellátogattak.  
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"141174","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"480","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"349"}}]]
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Pozsony

Több százezer eurós büntetést kaphat az Arriva

építőanyag

Jövőre az ideinél is drágábban építkezhetünk

koronavírus

Több mint kétszáz koronavírusos beteg került kórházba egyetlen nap alatt

NAKA k

A kora reggeli óráktól bevetést tart a NAKA az ország egész területén

iskola

Horváth Péter: A téli szünet után pánikhelyzetek alakulhatnak ki

MZ SR

A főorvos figyelmeztet: Fél az oltástól? A kórházban ez a kezelés…

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.