Kerületi bíróság: törvénybe ütköző a párkányi képviselő-testület rendelete

Kerületi bíróság: törvénybe ütköző a párkányi képviselő-testület rendelete
Párkány |

A Nyitrai Kerületi Bíróság döntése szerint több pontban is törvénybe ütközik a párkányi képviselő-testület általános érvényű rendelete, amellyel meg szerették volna akadályozni, hogy hulladékerőmű létesüljön a helyi ipari park területén. Ám ez még korántsem jelenti azt, hogy az erőmű most már felépülhet.

A kerületi ügyész indítványára több mint két év után, idén, január 24-én döntött a Nyitrai Kerületi Bíróság a párkányi képviselő-testületnek arról az általános érvényű rendeletéről, amelyben a testület megtiltotta, hogy a helyi ipari park területén bármiféle hőkezeléses eljárással működő létesítmény épüljön – ennek alapján módosították a város hosszú távú területrendezési és -fejlesztési tervét is. A kerületi bíróság most azt mondta ki, hogy a vonatkozó rendelet több pontban sincs összhangban az építésügyi törvénnyel és a Polgári Törvénykönyv vonatkozó passzusával.

Stop a hulladékerőműnek

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a párkányiak már 2017-ben tiltakoztak és tüntettek az ellen, hogy az ipari park területén hulladékerőmű (a helyi köznyelvben csak hulladékégető) létesüljön. A város képviselő-testülete is kiállt a lakosok mellett, ezért 2018-ban a fentebb említett rendeletet hozta meg. A rendelet ellen viszont – szintén 2018 őszén –, Valéria Sedláková érsekújvári járási ügyész óvást emelt és személyesen is megindokolta a képviselőknek, hogy miért tartja pontatlannak, törvénybe ütközőnek a döntést. A járási ügyész óvását a képviselő-testület nem fogadta el, ezért a Nyitrai Kerületi Ügyészség 2019 tavaszán hivatalból a bírósághoz fordult, hogy döntsön a párkányi képviselő-testület rendeletéről. A kerületi bíróság pedig most, január 24-én hozta meg ítéletét.

Szerintük nem volt más, legitim lehetőségük

Ugyanakkor még 2019-ben a párkányi képviselők zöme úgy vélte, hajlandóak módosítani a határozatukat, de csak ha bíróság kötelezi őket erre. A képviselő-testület akkor Ján Oravec képviselő javaslatát sem fogadta el, aki szerette volna, ha a perig a város már elkezd dolgozni egy alternatív anyagon, amely az ügyész szempontjait is figyelembe vette volna. A tiltást továbbra is tartó és a megváltoztatott területrendezési terv mellett kiálló képviselők ragaszkodtak álláspontjukhoz, azért is, mert szerintük az addig beterjesztett anyagok alapján helyesen és törvényesen jártak el, más, legitim módjuk pedig nem volt arra, hogy megakadályozzák a hulladékerőmű Párkányba telepítését. Ráadásul a területrendezési terv megváltoztatását is licensszel rendelkező szakértő dolgozta ki és a polgármester által készíttetett jogi szakvélemény is inkább a testület álláspontját támogatja. Mindezt Szigeti László, az MKP párkányi volt frakcióvezetője is többször hangsúlyozta 2019-ben. A képviselő-testület tiltó határozatát anno Eugen Szabó polgármester is megvétózta, de a vétót megtörték a képviselők és szembementek az ügyészséggel is – ez vezetett a mostani bírósági döntéshez.

Nem eszik olyan forrón a kását…

A Nyitrai Kerületi bíróság napokban kihirdetett döntése viszont még korántsem jelenti azt, hogy a hulladékerőmű most már azonnal megépíthető az ipari parkban. Lapunk több volt és jelenlegi önkormányzati képviselőt is megkeresett az ügyben, többen is úgy vélik, hogy tárgyalni kell majd a bíróság döntéséről és ezzel összefüggésben a fellebbezés sincs kizárva. Eugen Szabó polgármester az Új Szónak úgy nyilatkozott, meg kell várni, amíg a kerületi bíróság ítéletét részletes indoklással írásban is megkapják, csak ezek után tárgyalhat az önkormányzat a további intézkedésekről és az esetleges jogorvoslati lehetőségekről. Ráadásul Párkány már fellebbezett a környezetvédelmi tárcánál amiatt, hogy a minisztérium jóváhagyta a GREEN PARK Štúrovo projektjét – ennek alapján a HC Logistik cég hulladékerőművet üzemeltethetne a helyi ipari parkban. Az ügy tehát még egyáltalán nincs lezárva, a helyi önkormányzat tárgyalni fog a szükséges lépésekről.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?