Régió

Kerékpárút a Fekete-víz mentén

SZENC | Szándéknyilatkozatot írtak alá a Szenc környéki települések kerékpárút megépítéséről. A hosszú távú projekt néhány éven belül készülhet el.
Tornyai Bianka

2021. július 26. 11:45

bicikliút-Szenc
Az érintett települések képviselőinek találkozója a terepen, kerékpártúrával folytatódott (Szenc önkormányzatának felvétele)

Szenc alpolgármestere, Juraj Gubáni kezdeményezte a projekt elkészítését. Lapunknak elmondta, egy hosszú távú tervről van szó, amely egy nagyobb projekt része.

Hálózatot szeretnének

“Nagyobb kerékpárút-hálózatot szeretnénk idővel kiépíteni, annak lenne része a kerékpáros turistaút a Fekete-víz mentén. Első lépésként a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalattal és Peter Klučkával, a közlekedési minisztérium nemzeti kerékpáros koordinátorával írtunk alá memorandumot arról, hogy a folyóparton húzódó töltéseket használjuk ki a kerékpáros közlekedés fejlesztésére, vagyis hogy a töltéseken aszfaltozott kerékpárutakat építsünk ki az érintett települések bevonásával. Jelenleg Dunasápújfalutól (Nová Dedinka) Cseklészen (Bernolákovo) keresztül Pozsony irányában vezet kerékpárút. Ezt szeretnénk meghosszabbítani Dunasápújfalutól Zonctornyon és Szenckirályfán keresztül egészen a szenckirályfai méhészetig (Včelárska paseka), amely a Nagyszombat megyéhez tartozó Diószeg szomszédságában van, így a szomszédos megye kerékpárútjaival is össze lehetne kötni ezt a szakaszt. Megszólítottam az érintett települések polgármestereit, akik nagy örömömre mindnyájan pozitívan álltak az elképzeléshez. A projekt a Cyklochodník Čierna voda - DeTuSeK, vagyis a Fekete-víz Kerékpárút - DeTuSeK nevet kapta” - fejtette ki az alpolgármester. Hangsúlyozta, hogy egyelőre az együttműködésről írtak alá megegyezést, a nagyjából 15 kilométeres szakasz 3-4 év múlva készülhet el.

További tervek

“Egyelőre az a cél, hogy elinduljon az építési folyamat, amely hosszas adminisztrációval jár. A projekt megvalósításába bekapcsolódik Pozsony megye is, és a már kész Pozsony-Dunasápújfalu közötti szakaszon keresztül az új kerékpárút az EuroVelo nemzetközi kerékpárútra fog rákapcsolódni, amelyen keresztül egészen Ausztriáig is el lehet majd jutni. A projekt részeként a Fekete-víz csallóközi, somorjai partján is szeretnénk kerékpárutat építeni. Zonctoronyban a tervek szerint kerékpáros ügyességi pálya, vagyis pumptrack pálya is épül, amely ugyancsak a kerékpárút része lesz. Szencen a Fekete-víz kiszáradt folyókanyarulatát, vagyis régi holtágát szeretnénk felújítani, amely a város kataszterében található egyik legértékesebb terület. A kerékpárút a folyó főágát és a holtágát összekötő két hídon keresztül vezetne. A meder kotrása után víztározóként is működne a holtág. A szenckirályfai szakasz a termál gyógyforrás mellett haladna el, amely jelenleg kihasználatlan. A község rendezte a telekviszonyokat a régi tulajdonosokkal, és komoly tervei vannak a forrással. A 15 kilométeres útszakasz a méhészetnél érne véget” - részletezte Juraj Gubáni. Az alpolgármester azért tartja prioritásnak a kerékpárút építését, mert úgy véli, az érintett településeknek hatalmas előnyük származna abból, ha úthálózatot építenének ki közöttük. “Pozsony megye legszebb kerékpárút-hálózatát építhetnénk ki a Fekete-víz mentén, amely lehetőséget adna a biztonságos közlekedésre nemcsak a helyiek, hanem a turisták számára is” - tette hozzá.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Új Szó-konferencia

Dél-szlovákiai infrastruktúra: a helyi polgármesterek nem túl bizakodóak

sidó

VIDEÓ: Kollár a pápa bűvkörében, durvuló rendőrségi belháború

Tiszacsernyő

Vasárnapig várják az adományokat a tiszacsernyői gőzmozdony megtisztítására

Dušan Kováčik

Hétfőn hirdet ítéletet Dušan Kováčik ügyében

jézus

Galéria: Történelmi személyek, akik lehet, nem is léteztek!

v

VIDEÓ: Popély Árpád és Albert Sándor az idei Jedlik-díjasok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.