Régió

Kerékpárút a Fekete-víz mentén

SZENC | Szándéknyilatkozatot írtak alá a Szenc környéki települések kerékpárút megépítéséről. A hosszú távú projekt néhány éven belül készülhet el.
author
Tornyai Bianka

2021. július 26. 11:45

bicikliút-Szenc
Az érintett települések képviselőinek találkozója a terepen, kerékpártúrával folytatódott (Szenc önkormányzatának felvétele)

Szenc alpolgármestere, Juraj Gubáni kezdeményezte a projekt elkészítését. Lapunknak elmondta, egy hosszú távú tervről van szó, amely egy nagyobb projekt része.

Hálózatot szeretnének

“Nagyobb kerékpárút-hálózatot szeretnénk idővel kiépíteni, annak lenne része a kerékpáros turistaút a Fekete-víz mentén. Első lépésként a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalattal és Peter Klučkával, a közlekedési minisztérium nemzeti kerékpáros koordinátorával írtunk alá memorandumot arról, hogy a folyóparton húzódó töltéseket használjuk ki a kerékpáros közlekedés fejlesztésére, vagyis hogy a töltéseken aszfaltozott kerékpárutakat építsünk ki az érintett települések bevonásával. Jelenleg Dunasápújfalutól (Nová Dedinka) Cseklészen (Bernolákovo) keresztül Pozsony irányában vezet kerékpárút. Ezt szeretnénk meghosszabbítani Dunasápújfalutól Zonctornyon és Szenckirályfán keresztül egészen a szenckirályfai méhészetig (Včelárska paseka), amely a Nagyszombat megyéhez tartozó Diószeg szomszédságában van, így a szomszédos megye kerékpárútjaival is össze lehetne kötni ezt a szakaszt. Megszólítottam az érintett települések polgármestereit, akik nagy örömömre mindnyájan pozitívan álltak az elképzeléshez. A projekt a Cyklochodník Čierna voda - DeTuSeK, vagyis a Fekete-víz Kerékpárút - DeTuSeK nevet kapta” - fejtette ki az alpolgármester. Hangsúlyozta, hogy egyelőre az együttműködésről írtak alá megegyezést, a nagyjából 15 kilométeres szakasz 3-4 év múlva készülhet el.

További tervek

“Egyelőre az a cél, hogy elinduljon az építési folyamat, amely hosszas adminisztrációval jár. A projekt megvalósításába bekapcsolódik Pozsony megye is, és a már kész Pozsony-Dunasápújfalu közötti szakaszon keresztül az új kerékpárút az EuroVelo nemzetközi kerékpárútra fog rákapcsolódni, amelyen keresztül egészen Ausztriáig is el lehet majd jutni. A projekt részeként a Fekete-víz csallóközi, somorjai partján is szeretnénk kerékpárutat építeni. Zonctoronyban a tervek szerint kerékpáros ügyességi pálya, vagyis pumptrack pálya is épül, amely ugyancsak a kerékpárút része lesz. Szencen a Fekete-víz kiszáradt folyókanyarulatát, vagyis régi holtágát szeretnénk felújítani, amely a város kataszterében található egyik legértékesebb terület. A kerékpárút a folyó főágát és a holtágát összekötő két hídon keresztül vezetne. A meder kotrása után víztározóként is működne a holtág. A szenckirályfai szakasz a termál gyógyforrás mellett haladna el, amely jelenleg kihasználatlan. A község rendezte a telekviszonyokat a régi tulajdonosokkal, és komoly tervei vannak a forrással. A 15 kilométeres útszakasz a méhészetnél érne véget” - részletezte Juraj Gubáni. Az alpolgármester azért tartja prioritásnak a kerékpárút építését, mert úgy véli, az érintett településeknek hatalmas előnyük származna abból, ha úthálózatot építenének ki közöttük. “Pozsony megye legszebb kerékpárút-hálózatát építhetnénk ki a Fekete-víz mentén, amely lehetőséget adna a biztonságos közlekedésre nemcsak a helyiek, hanem a turisták számára is” - tette hozzá.

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nővér k

Sok nővér nem kapja meg a stabilizációs hozzájárulást

Igor Matovič Boris Kollár

Az OĽaNO ragaszkodik a vétóhoz, a Sme rodina még nem vonta vissza a javaslatot

fd

A legtöbb bank már emelt a kamatokon! Nézzük, mi a helyzet az egyes bankoknál!

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

Mattrészegen ült gyerekbiciklire, balesetet okozott

df

Miért kapnak halálos fenyegetéseket a politikusok?

Ferenczy Anna

Elhunyt Ferenczy Anna színésznő

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.