Kérdéses a szélerőművek telepítése Galántán és környékén

szélerőmű
GALÁNTA |

A Szlovák Gázművek szélerőművek telepítését tervezi Galánta határába. A helyiek szerint azonban kifogásolható, hogy túl közel lennének a lakott területhez a hatalmas, 255 méter magas építmények. A galántai városi képviselő-testület várhatóan a következő ülésén tárgyal a kérdésről.

A Szlovák Gázművek (SPP) 90 millió euró értékű szélerőműpark telepítését tervezi Galánta, Nemeskajal és Vága kataszterében. A tervek alapján 2025-ben kezdődne az építkezés, a 255 méter magas, összesen 12 szélturbina 2026-tól termelne áramot. Kővágó Zoltán városi képviselő, az építésügyi bizottság elnöke az Új Szónak elmondta, a projekttel kapcsolatban több dolog kifogásolható, a legnagyobb probléma azonban szerinte az, hogy az egyes szélturbinákat az elképzelés szerint nagyon közelre, a lakott területtől 700 méterre építenék, ezért észrevételeit elküldte a környezetvédelmi minisztériumhoz.

„A környező országokban sehol sincsenek ilyen hatalmas turbinák, a 255 méter magas építmény szinte elképzelhetetlen. Egyebek mellett Lengyelországban vagy Bajorországban létezik egy olyan törvény, amely kimondja, hogy a lakott területtől számítva legfeljebb a turbina magasságának tízszeresével megegyező távolságban lehet azt elhelyezni. Sajnos Szlovákiában nem létezik erre vonatkozó törvény, csak az érintett település által kiadott rendelettel, illetve a területrendezési tervvel lehet szabályozni a turbinák elhelyezésének távolságát. Ezért úgy vélem, nagyon felelősségteljes hozzáállást kell tanúsítanunk az önkormányzat szintjén”

– hangsúlyozta Kővágó Zoltán. Hozzátette, örömmel értesült róla, hogy a Galántai és a Zsolnai Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) kiadott egy módszertani útmutatót, hogy a regionális közegészségügyi hivatalok egységesen járjanak el az egész országban a szélerőműparkok elhelyezésére és építésére vonatkozó javaslatok értékelésében, szem előtt tartva az egészségvédelmet, a zaj és rezgés káros hatásainak megelőzését. Ebből kiderül, hogy a 150 méternél magasabb szélturbinákat a legközelebbi lakóépülettől legalább 3000 méterre kell elhelyezni, vagyis a Galánta környékére tervezett erőműpark nem felel meg ennek az előírásnak. A galántai képviselő-testület legközelebb a szeptemberi képviselő-testületi ülésen foglalkozhat a kérdéssel. Jelenleg a területrendezési terv módosításán dolgozik az önkormányzat. Amennyiben a képviselők elfogadják a módosítást, a szélerőművek nem épülhetnek meg a lakóövezet közelében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?