Régió

Képviselői vita a kórházi hulladékfeldolgozóról Érsekújvárban

Érsekújvár | Elnapolta a testület a területrendezési terv több telket is érintő módosítását, és csak egy konkrét módosító javaslattal foglalkozott. Két lakossági fórum és egy petíciós tiltakozást követően a képviselők is kifejtették a véleményüket az Érsekújvári Oktatókórház és Rendelőintézet területén lévő szemétfeldolgozó tervezett bővítéséről.
Száz Ildikó

2018. szeptember 10. 19:45

Az érsekújvári kórház területén kisebb egészségügyihulladék-feldolgozó működik - A szerző felvétele

Martin Starzyk képviselő elmondta, a jelenlegi kórházi hulladékfeldolgozót édesapja üzemelteti, a PolyStar cégnek bérleti szerződése van a kórházzal. Az érsekújvári egészségügyi intázmény területének bővítéséről, a területrendezési terv ezzel kapcsolatos módosításáról legutóbb 2016-ban döntött a testület, ám akkor még csak arról volt szó, hogy a helyi egészségügyi intézmény hulladékát dolgozzák fel a kórház mögötti komplexumban. Starzyk, aki több hulladékfeldolgozó cég szaktanácsadója, elmondta továbbá, azért van szükség a terület bővítésére, mert a pozsonyi Wastech cég korszerű szemétfeldolgozót üzemeltetne a PolyStartól bérelt parcellán. „A termikus hulladékfeldolgozó berendezés két méteres magas, nyolc méter hosszú és két méter széles, kéménye nincs. Ez a projekt nem engedélyezi a veszélyes hulladék feldolgozását, általános egészségügyi hulladékról van szó. Koppenhágában, a város központjában van egy ilyen komplexum, műlesikló pályával a tetején, és húsz éve van veszélyes hulladékégető Bécsben” – mondta Starzyk. Heves tiltakozást váltott ki a testületben Starzyk azon megjegyzése, hogy a PolyStar cég engedélye évi 12 ezer tonna egészségügyi hulladék szállítására szól.

2018. július 12. 19:43

Petíció az érsekújvári kórházi hulladékfeldolgozó bővítése ellen

A 2004-től működő cég azonban Starzyk szerint sosem lépte túl az évi 700 tonnát. Lukáš Štefánik, Érsekújvár alpolgármestere elmondta, nem kíváncsi arra, mi van Koppenhágában és Bécsben, elsősorban az érdekli, mi fog működni a házától néhány méterre. Štefánik hangsúlyozta, egyetlen érsekújvári lakos sem akar szemétdomb mellett élni. Helena Bohátová képviselő elmondta, tudomása szerint nem bővítették a kórházat, ezért valószínűleg nem is termel több szemetet, semmi szükség még nagyobb feldolgozóra, illetve arra, hogy máshonnan hordják ide az egészségügyi hulladékot.

Bóna Bertalan képviselő javaslatára külön szavazott a testület arról, hogy ne bővítsék a kórház parcelláját a területrendezési tervben. A javaslattal huszonkét képviselő egyetértett, egy ellenezte. A város többi területét érintő változásokkal nem foglalkoztak a képviselők, mert Klein Ottokár úgy döntött, elnapolják ezt a programpontot.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?