Kémlelje az üstököst Mecenzéfen

Az üstökös éjfél előtt is jól kivehető, jó fényviszonyok mellett pazar látványban részesülünk. Legközelebb 5000 év múlva suhan el a Föld mellett.
Mecenzéf |

Hosszú évek óta nem látott égi jelenséget vehetnek szemügyre azok, akik a késő esti vagy kora hajnali órákban kémlelni kezdik a felhőtlen égboltot. A NEOWISE-üstökös megfelelő körülmények mellett már szabad szemmel is megfigyelhető, ezért a mecenzéfi csillagvizsgáló július 24-én, pénteken nyilvános megfigyelést szervez a falu mögötti téren.

A csillagászok és a laikus, de annál lelkesebb kíváncsiskodók által várva várt üstökös már nemcsak a kora hajnali égbolton, hanem a napnyugta utáni órákban is jól megfigyelhető. Az üstökös most már nem tűnik el a horizont mögött, sőt, pályájának jelenlegi szakaszában azon a részen halad,amikor a Naptól egyre távolabb, a Földhöz pedig egyre közelebb kerül. Csabala Tamás, a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központhoz tartozó mecenzéfi csillagvizsgáló munkatársának tájékoztatása szerint a C/2020 F3 NEOWISE névre keresztelt égi objektum valójában egy újonnan felfedezett üstökös.

 

Új üstökös

„2020. március 27-én fedezte fel a NASA WISE űrteleszkópja.Július 3- án volt napközelben 43 millió kilométere a Naptól, tehát picit közelebb, mint a Merkúr bolygó. Július 23-án hajnalban lesz a legközelebb a Földhöz, pontosan 103 millió kilométerre, ami durván a Nap–Föld távolság 2/3-a. Az északi félteke legfényesebb üstököse az 1997-es Hale-Bopp óta. Bár már július 4-én tűnt fel az égbolton, azóta lehet próbálkozni a megfigyelésével, a naphoz való közelsége miatt nem volt egyszerű az üstökös kémlelése. Valójában csak az elmúlt napokban vált igazán érdekessé azután, ahogy egyre feljebb került az égboltonˮ – nyilatkozta az Új Szónak a debrődi származású csillagász.

Júliusban láthatjuk

A fiatal szakember véleménye szerint az üstökös valószínűleg egész július folyamán megfigyelhető lesz az északnyugati-északkeleti égbolton. Megfigyeléséhez érdemes elkerülni a nagyon fényszennyezett helyeket és ajánlatos olyan pontot keresni, ahonnan szépen rálátni az északnyugati, északkeleti égboltra, illetve ahol nincsenek magasabb dombok, fák és épületek a látótérben. „Bár szabad szemmel is látható, aki teheti, próbálja ki egyszerű binokulárral is megfigyelni, de nagyon érdekes lehet megpróbálkozni a fotózásával is. Derült időben a mecenzéfi csillagvizsgáló július 24-én, azaz pénteken szervez nyilvános megfigyelést a templom mögötti térről 20.00 órátólˮ – zárta Csabala Tamás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?