Régió

Keleten nem úsznak adósságban

Kassa | Az UniCredit Bank elemzése és a lakosok véleménye szerint a Kassán, illetve a keleti régióban élők nagy része törleszt kölcsönt, de a lakosság nincs eladósodva.
Németi Róbert

2017. február 26. 18:28

Kelet-Szlovákiában legtöbben ingatlanvásárlásra vagy vállalkozásuk fejlesztésére vesznek fel hitelt. „Az utóbbi években a maximálisan 400 ezer eurós éves forgalmat lebonyolító vállalkozók bevétele nőtt. A kassai, illetve a Kassa környéki vállalkozók több szolgáltatást kínálnak, egyre több magyarországi, lengyelországi és ukrajnai partnert vesznek be a vállalkozásukba. Ez főleg a kereskedelemmel foglalkozó és a szolgáltatásokat kínáló vállalkozókra jellemző” – nyilatkozta lapunknak az UniCredit Bank szóvivője. Jana Voberová hozzátette, a vállalkozók sokkal bátrabban vesznek fel hitelt, mint a magánszemélyek. „A vállalkozók leggyakrabban folyószámlahitelt vesznek fel, de sokan igényelnek áruvásárlási és szolgáltatói kölcsönt, melyekből gépjárműveket, szoftvereket vásárolnak” – magyarázta Voberová, aki szerint főleg a negyven év felettiek és azok a vállalkozók vesznek fel hitelt, akiknek legalább öt éve saját cégük van. Jurčo Gábor több vállalat tulajdonosa, de nem szeretne banki kölcsönt felvenni. „Egy vállalkozás beindítása rengeteg felelősséggel és nem kevés befektetéssel jár, de tudom, hogy a velem egykorú vállalkozók nagy része nem a banktól, hanem inkább a családtól és a barátoktól kér segítséget. A kassai régióban nehéz eladással foglalkozni. Itt az emberek többségét nem a minőség, hanem az ár érdekli, jobban megéri a gyártásba és a termelésbe invesztálni” – magyarázta a fiatal vállalkozó. Hozzátette, az lenne a legnagyobb segítség, ha az ország vezetése a helyi infrastruktúra fellendítésére törekedne. Egy kassai nagyvállalat tulajdonosa úgy véli, hogy a rendszerváltás óta rengeteget javult a helyzet, de banki hitelek nélkül nehéz talpon maradni. „A nagy forgalom nagy kiadásokkal jár, és ezeket néha csak banki kölcsönökkel lehet megoldani. Sajnos ez lassan természetes lesz. Húsz évvel ezelőtt a vállalkozás beindítása volt nehéz, de ma már megmaradni sem könnyű” – magyarázta a cégtulajdonos. A magánszemélyek helyzete valamivel egyszerűbb. Voberová szerint a kassai régióban élők jól gazdálkodnak, megfontolják, vegyenek-e fel kölcsönt. „A legtöbb magánszemély a szabad felhasználású hitelt igényli, a keleti régióban tavaly átlag 5-7 ezer eurót vettek fel. Az összeget új autó vagy lakberendezési tárgyak vásárlására fordították, persze voltak, akik korábbi hiteleiket próbálták törleszteni. Az egyre kedvezőbb hitelkamatok miatt nagyon sokan vettek fel jelzáloghitelt is, melyet ingatlanvásárlásra vagy építkezésre fordítottak” – nyilatkozta a szóvivő. Az UniCredit Bank felmérései alapján a kassai régióban igényelt fogyasztói hitelek összege jóval magasabb volt, mint a többi.

Önnek ajánljuk

650 euró lehet a minimálbér

Támogatták a brexitmegállapodást a tagországok vezetői az EU-csúcson

Újra tárgyaltak az összefogásról

Haščák: Legyen minden nyilvános!

Látványosan emelkedik a minimálnyugdíj összege

VIDEÓ: Az átkelőhelyen gázoltak halálra egy idős férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!