Kassán a maratonfutók és a páciensek is szavaztak

szav
Kassa |

A szombati parlamenti választásokon született eredmények szerint a Kassai Kerületben is a Smerre szavaztak a legtöbben, a Hlas a második, a Progresszív Szlovákia a harmadik helyen végzett. Mivel a választás utáni napon, vasárnap került sor a 100. Nemzetközi Kassai Békemaratonra, a városba érkező futók nagy érdeklődést fejtettek ki a nekik kihelyezett szavazókörzet iránt. Nemcsak a futóknak, hanem a kassai kórházakban fekvő pácienseknek is a kedvükbe jártak, a Louis Pasteur Egyetemi Kórházba (UNLP) a nap folyamán többször is kivitték a mozgóurnát.

Miután a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) előre kijelölt helyiségébe érkező betegek és alkalmazottak kozül egyetlen ember sem adta le voksát - ugyanis nem voltak regisztrálva - nem sokkal később, a kora délutáni órkában az érintett körzet választási bizottsága regisztrálta a jelöleket, és egy hordozható urnával érkeztek hozzájuk. Annak ellenére, hogy a mobilurna kiszállításakor első körben közel a kórház közel harminc páciense adta le szavazatát, nem sokkal később újabb betegek kérték, hogy szavazhassanak. A kassai UNLP neve elhallgatátás kérő alkalmazottja lapunknak csak annyit mondott, ő sem érti igazán, hogy mi történt, azonban megtesznek mindent annak érdekében, hogy az összes szavazni kívánó páciens leadhassa voksát. „Tudomásom szerint este nyolcig még további 15-en kérték a mobilurnát. Nem kizárt, hogy a következő két órában még kérni fogják” – mondta a kórház egyik alkalmazottja.

A futók is voksoltak

Mivel az ország második lengagyobb városában vasárnap, a választások utáni napon rendezték meg a jubileumi századik békemaratont, a szervezők a városba érkező több ezer futóról sem feledkeztek meg. A versenyen való részvételhez a futóknak a szombati nap során a Kaszárnya Kultúrpark előtti téren kellett kiváltaniuk a regisztrációs számukat, a Kassán kívülről érkezők ugyanitt, egy előre kijelölt helyiségben adhatták le voksukat. Ahogy azt az ottani voksolásra figyelő szavazóbizottság elnöke az Új Szónak a késő délutáni órákban elmondta, a legtöbb voksolót főleg a kora délelőtti órákban regisztárlták, de igazából a nap túlnyomó részében is folyamatosan érkeztek a szavazók. „Este nyolc óráig nagyjából nyolcszáz voksolót regisztráltunk. Míg délelőtt egy viszonylag hosszú sorban kígyóztak, délután inkább már csak kisebb csoportokban érkeztek az emberek” – közölte lapunkkal a Kaszárnya Kultúrpark területén működő szavazóbizottság elnöke.

Kassán is tarolt a Smer

A vasárnap reggeli eredmények szerint a Smer az érvényes szavazatok 21,1 %-ával nyerte a 2023-as parlamenti választásokat a kassai régióban. Ez 1,8 százalékkal kevesebb, mint amennyit a Smer országos szinten kapott. A második helyen Pellegriniék Hlas-ja végzett - 15,1 százalékkal, míg a Progresszív Szlovákia 14,7 százalékot szerzett. Az országos választásokhoz képest az utóbbi két pozícióban is eltérés történt, hiszen a PS összességében 18 százalékkal a második, a Hlas pedig 14,7 százalékkal a harmadik helyen végzett. A kassai régióban a negyedik helyen az OĽaNO-KÚ-Za ľudí koalíció végzett 13,5 százalékkal, ami 4,6 százalékponttal több az országos szinten elért eredményeikhez képest (8,9 százalék). A KDH (6,8 százalék), az SaS (5,7 százalék) és a Szövetség (5,4 százalék) is átlépte az öt százalékos küszöböt a kassai régióban. A Kassai Kerületben a Republika és az SNS pártok maradtak az öt százalékos küszöb alatt.

Az eredmények szerint a kassai régióban a lakosok 60,78 százaléka vett részt a szombati előrehozott parlamenti választásokon.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?