Régió

Kassai iparisták nyerték a WRO robotolimpiát

Kassa | 2019. szeptember 24-én rendezték meg Kassán a World Robotic Olympiad (WRO) – Slovakia 2019 bajnokságot. A verseny győztese a kassai Szakkay József Szakközépiskola háromtagú csapata lett, ők képviselhetik Szlovákiát a novemberben megrendezendő WRO világdöntőben, Győrben.
Németi Róbert

2019. szeptember 25. 14:30

A győztes csapat büszke tagjai: Bodor Levente, Babik Ákos és Herczeg Kristóf
A győztes csapat büszke tagjai: Bodor Levente, Babik Ákos és Herczeg Kristóf - A szerző felvétele

Ugyan a kassai Ipariban mindössze egy hónapja szerepel a tantárgyak között a robotika, az iskola diákjai már most nagy sikereket aratnak. A kedden megrendezett World Robotic Olympiad országos bajnokságon az első helyen végeztek, így 2019. november 8-10. között ők képviselik Szlovákiát Magyarországon, Győrben a WRO világdöntőn. Mivel a kassai iparistáknak eddig valóban nem sok köze volt a robotok programozásához, a diákok eredményét Matej Éva, az iskolai igazgatója óriási sikerként könyvelte el. „Én a napi teendőim miatt csak az éjszakai órákban értesültem a hírről, de a diákok másnap szerettek volna meglepni vele. A verseny előtt hétfőn hosszasan elbeszélgettem a csapatunkat felkészítő kollégákkal. Nem volt kérdéses, hogy a fiúk egy viszonylag gyors és ügyes robotot építettek, nagy reményekkel engedtük el őket a versenyre, de nem hittük volna, hogy elsők lesznek. Persze, azzal is tisztában vagyunk, hogy a győzelemhez némi szerencse is kell, de a kellő felkészülés nélkül az nem sokat ér. Nagyon örülünk az eredményeiknek, és már azon dolgozunk, hogyan készítsük fel őket a világdöntőre” – nyilatkozta lapunknak Matej Éva.

Több robot, új lehetőségek

Néhány hete beszámoltunk arról, hogy a tanintézmény egy Interreg pályázat révén nemrégiben három robotkészlettel gazdagotott, melyek az igazgató szerint azt bizonyítják, hogy komolyan foglalkoznak a tantárgy oktatásával. „A robotika oktatását szeptemberben kezdtük el. Jelenleg hat robotkészletünk van, melyekből kettőt a versenyekre viszünk, a maradék négyet pedig az órákon használjuk. Ez a tantárgy elsősorban a diákok csapatmunkáját, közös ötletelését és gondolkodását, valamint kommunikációját erősíti. Már az első héten kiderült, hogy élvezik az órákat, hiszen igazi fellazulást jelent a komoly szaktantárgyak mellett. Robotikai tankönyveink egyelőre nincsenek, azonban a tanáraink képzéseken vesznek részt, hogy színvonalas legyen az oktatás” – tette hozzá az igazgató.

Határ a csillagos ég

A versenyző csapatot az iskola két pedagógusa, Kovács Andrea és Dedinský Lídia mentorálja. „Az első órán megismerkedtünk a szettekkel, azzal, miből állnak és mi mindent lehet belőlük felépíteni. A megadott feltételek alapján megépítették az első robotot, most pedig azt tesztelik, mi mindenre képes a szerkezet. Egy hosszú és rázós folyamat legelején vagyunk, de kellő szorgalommal és kitartással bármit elérhetünk. Az igaz, hogy a fiúk magabiztosan vágtak neki a versenynek, de még így is nagy meglepetés volt, hogy elsők lettek. Mivel egyelőre csak néhány iskolában tanítják a robotikát, mi is fel tudjuk venni velük a versenyt. A szakkörökre is több diák jelentkezett, mint az előző években, és ha így folytatjuk, akkor csak a csillagos ég szabhat nekünk határt” – mondta a nyertes csapat mentora.

Ismétlés a tudás anyja

Bodor Levente végzős iparista, a nyertes csapat legidősebb tagja szerint minden a gyakorláson múlik. „A verseny a robot összerakásával kezdődött, de mivel mi ezt jól begyakoroltuk, játszi könnyedséggel megoldottuk a feladatot. A programozási résznél már akadt némi nehézség, főleg a robot vezérlésének finomítása okozott kisebb-nagyobb gondot. A pálya nehéz volt. A legkomolyabb ellenfelünk talán a somorjai csapat volt. Egyforma pontszámmal végeztünk, de a gyorsaságunknak köszönhetően mi kaparintottuk meg az első helyet” – jelenette ki büszkén a nyertes csapat tagja, végezetül azt mondta, már alig várják a következő versenyt, és mindent megtesznek az újabb sikerért.

A WRO robotolimpia világszerte több mint 60 ezer fiatalt mozgat meg. A rendezvénysorozat azzal a céllal jött létre, hogy közelebb hozza az általános és középiskolásokat a természettudományos tantárgyakhoz, a mérnöki vagy informatikai szakmák választására ösztönözze őket. A versenyek egy sportesemény izgalmát ötvözik a speciális robotok tervezésével, építésével és programozásával.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová
Frissítve

Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet

komárom

A komáromi csokoládé, amely a Mount Everestre készül

Eduard Heger
Frissítve

Heger: A munkacsoport eddig 17 konkrét javaslatot készített elő

agro

Kérdőívben mérik fel a gazdák igényeit

plackova

VIDEÓ: Eljárást indítottak Plačková ellen

Emmanuel Macron

Pszichiátriára került a diák, aki tojással dobta meg Emmanuel Macront

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.