Kassa megyében több mint 4800 diák vett részt az írásbeli érettségi vizsgákon

A kassai Ipariban idén május utolsó hetében kezdődik meg a diákok szóbeli vizsgáztatása
Kassa megye |

A kassa megyei középiskolások múlt héten tették meg a felnőtté válásukhoz szükséges első lépést, vagyis az írásbeli érettségi vizsga letételét. A megye 63 középiskolájában összesen 4 814 diák kezdte meg az érettségi vizsga külső és belső részének írásbeli formáját. Az érettségizők közül 1430 gimnáziumokban és 3384 szakközépiskolákban tanul. Az idei tanévben a legtöbb érettségiző a kassai Komenského 44-es villamosipari szakközépiskolában (201 fő), valamint a Nagymihályi Egészségügyi Szakközépiskolában (187 fő) van.  

Március 14-én, kedden a végzős középiskolások szlovák nyelv és irodalomból vizsgáztak. Azokban az iskolákban, ahol az oktatás magyar nyelven történik, a tanulók magyar nyelv és irodalomból írásbeli tesztet írtak. Március 15-én, szerdán pedig minden érettségiző B1 vagy B2 szintű tesztet és esszét írt az általuk előre kiválasztott kötelező idegen nyelvből. A nemzetközi szerződéssel nem rendelkező, két tanítási nyelven oktató középiskolák tanulói számára a második tanítási nyelvből C1-es szintű tesztet és esszét írtak. A csütörtöki napon a matematikai feladatok megoldása várta az érettségizőket. Március 17-én, pénteken pedig a nemzeti kisebbségek, köztük a magyar tanítási nyelvű iskolákba járó tanulók még szlovák nyelvből és szlovák irodalomból, valamint ukrán nyelvből és irodalomból írtak tesztet és esszét. Míg az érettségi vizsga lebonyolítása szinte évről évre némelyest változik, vannak olyan szokások, amelyeket egyes iskolákban több mint egy évszázad után is ugyanolyan formában ápolnak, mint annakidején. Ahogy azt az Új Szónak Matej Éva, a pontosan másfél évszázada működő kassai Szakkay József Szakközépiskola igazgatója elmondta, az ünnepélyes százötvenedik évfordulójuk során is számtalan változatlan szokásról, köztük a hírhedt zöld asztalról is említést tettek. „Bár az érettségi vizsga első részén, az úgynevezett írásbelin nincsenek úgynevezett zöld asztalok, a szóbeli vizsgán ugyanazok mögé a zöld asztalon mögé ülnek be a diákok, mint tanintézményünk működésének legelső éveiben. Az elmúlt évek, évtizedek során rengeteg minden megváltozott, és az is egyaránt érvényes, hogy manapság a diákoknak is sokkal nagyobb tudást kell bizonyítaniuk az úgynevezett zöld asztalnál, mint ezelőtt. Az írásbeli vizsgát illetően ez elsősorbanb a nyelvtani, az irodalomi és a szövegértelmezési részt foglalja magába. Természetes, hogy az érettségi előtt álló diákok izgulnak, és az sem meglepő, hogy a vizsga elvégzését követően alig bírják kivárni az eredmények közzétételét, melyre idén is valamikor májusban, a ballagás előtt kerül majd sor” – közölte lapunkkal Matej Éva.

Új idők, új módszerek

A kassai ipari igazgatójától azt is megtudtuk, hogy bár a modern oktatási technológiák sok esetben megkönnyítik az oktatás folyamatát, a modern kor "csodaherkentyűi", vagyis az okos eszközök a tanárok szemszögéből nemcsak a hétköznapi felmérők és tesztek, hanem az érettségi vizsgák során is jóval nagyobb odafigyelést igényelnek. „Nagyon oda kell figyelnünk ezeknek az eszközöknek a használatára, hiszen az érettségi vizsgák során a diákok csakis a saját fejükből eredő tudást tükrözhetik. Ez a praxisban annyit jelent, hogy a vizsga során felügyelő pedagógusoknak résen kell lenniük, hogy a diákok ne éljenek vissza a mobiltelefonok, a vezeték nélküli fülhallgatók, az okosórák és okoskarkötők, illetve egyéb digitális, legtöbb esetben internetes összeköttetéssel rendelkező eszközök által biztosított információforással. Nálunk szerencsére egyetlen kihágás sem történt, eddig minden az előírások és az elvárásaink szerint meg végbe” – tette hozzá Matej Éva. A tanítási nyelvű esszék témáit a sorsolást követően az RTVS - Szlovák Rádió élő adásában jelentették be, és azonnal közzétették az oktatási minisztérium és más érintett szervezetek honlapján is. Azok, akik egészségügyi okokból nem tudtak részt venni az írásbeli érettségi vizsgákon, az április 3-5. és április 12. közötti alternatív időpontokat vehetik igénybe. A tanulók eredményeit a márciusi és áprilisi érettségi vizsga külső vizsgarészéből május elején teszik majd közzé minden iskolában. Az érettségizőknek továbbra is május 22. és június 9. között kell abszolválni a szóbeli vizsgát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?