Régió

Kassa már készül a pápa fogadására

Kassa/Eperjes | Ferenc pápa szeptemberben Pozsony és Eperjes után Kassára, a Luník IX roma lakótelepére is ellátogat. Bár a szentatya érkezéséig még bőven van idő, a város már most készül a fogadására. Aki élőben látni szeretné, annak regisztrálnia kell.
author
Németi Róbert

2021. július 22. 17:46

A katolikus egyház feje 18 évvel ezelőtt látogatott el Kassára II. János Pál pápa személyében
A katolikus egyház feje 18 évvel ezelőtt látogatott el Kassára II. János Pál pápa személyében - Németi Róbert felvételei

A pápa szlovákiai látogatása szeptember 12-én veszi kezdetét, ünnepélyes fogadásával a pozsonyi reptéren. Ezt követően a pozsonyi Apostoli Nunciatúrára látogat, majd a Jézus Társasága tagjaival találkozik. 13-án, hétfőn Zuzana Čaputová köztársasági elnök fogadja őt az elnöki palotában, majd azt követően a Szent Márton-dómba látogat, aznap este többek között Eduard Heger miniszterelnök is fogadja. Kelet-szlovákiai látogatására kedden kerül sor. Először Eperjesre érkezik, ahol Ján Chryzostom jezsuita szerzetesért közös liturgiát tartanak, ezt követően Kassára látogat és a város hírhedt Luník IX roma lakótelepét is megtekinti. Bár a pápa látogatása kapcsán már napokkal ezelőtt nyilvánosságra hozták a többnapos látogatás előzetes programját, a keleti nagyváros vezetése tegnap délelőtt tájékoztatott a kassai program részleteiről.

 látogatására kedden kerül sor. Először Eperjesre érkezik, ahol Ján Chryzostom jezsuita szerzetesért közösliturgiát tartanak, ezt követően Kassára látogat és a város hírhedt Luník IX roma lakótelepét is megtekinti. Bár a pápa látogatása kapcsán már napokkal ezelőtt nyilvánosságra hozták a többnapos látogatás előzetes programját, a keleti nagyváros vezetése tegnap délelőtt tájékoztatott a kassai program részleteiről. Romákkal,fiatalokkal Jaroslav Fabian, Kassa város szóvivője és a kassai érsekség szóvivője ismegerősítette,arendezvényencsak azok vehetnek részt, akik előtte regisztrálnak a városi önkormányzat hamarosan beinduló online felületén. „A Szentatya szeptember 14-én találkozik a lakótelep roma közösségével, azt követően a fiatalokat köszönti a Lokistadion területénˮ – közölték a szóvivők. Bernard Bober kassai érsek elmondása szerint a pápa maga határozta meg a látogatás prioritásait. „A pápa állandóan beszél ezekről a témákról. Kassai látogatásában elsősorban a jóság, a szeretet és a hit megerősítését kell keresniˮ – mondta az érsek. Mindenkit átvilágítanak Akik személyesen is részt szeretnének venni a rendezvényen, azoknak az augusztus elsején elinduló online portálon keresztül kell regisztrálniuk. Bober nyilatkozatából az is kiderült, hogy a regisztráltakat az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) és a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) segítségével átvilágítják, így csak azok vehetnek majd részt a pápa látogatásán, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltást, vagymegfelelnek a látogatás kritériumainak. Ferenc pápa látogatása miatt a város egy erre a célrakialakítottinformációsportáltis elindít, a városközpontban pedig egy óriási LED kivetítőt állítanak fel, hogy a város járókelői is élőben követhessék az eseményeket. A látogatás napján a városi tömegközlekedés ingyenes lesz, a villamosok és az autóbuszok pedig gyakrabban fognak közlekedni. Jaroslav Polaček, Kassa város főpolgármestere szerint a rendkívüli esemény miatt legalább 1000 alkalmazottat vonnak be a különféle feladatokba, a pápa bizton


Romákkal, fiatalokkal

Jaroslav Fabian, Kassa város szóvivője és a kassai érsekség szóvivője is megerősítette, a rendezvényen csak azok vehetnek részt, akik előtte regisztrálnak a városi önkormányzat hamarosan beinduló online felületén. „A Szentatya szeptember 14-én találkozik a lakótelep roma közösségével, azt követően a fiatalokat köszönti a Loki stadion területénˮ – közölték a szóvivők. Bernard Bober kassai érsek elmondása szerint a pápa maga határozta meg a látogatás prioritásait. „A pápa állandóan beszél ezekről a témákról. Kassai látogatásában elsősorban a jóság, a szeretet és a hit megerősítését kell keresniˮ – mondta az érsek.

Kassa


Mindenkit átvilágítanak

Akik személyesen is részt szeretnének venni a rendezvényen, azoknak az augusztus elsején elinduló online portálon keresztül kell regisztrálniuk. Bober nyilatkozatából az is kiderült, hogy a regisztráltakat az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) és a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) segítségével átvilágítják, így csak azok vehetnek majd részt a pápa látogatásán, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltást, vagy megfelelnek a látogatás kritériumainak. Ferenc pápa látogatása miatt a város egy erre a célra kialakított információs portált is elindít, a városközpontban pedig egy óriási LED kivetítőt állítanak fel, hogy a város járókelői is élőben követhessék az eseményeket. A látogatás napján a városi tömegközlekedés ingyenes lesz, a villamosok és az autóbuszok pedig gyakrabban fognak közlekedni. Jaroslav Polaček, Kassa város főpolgármestere szerint a rendkívüli esemény miatt legalább 1000 alkalmazottat vonnak be a különféle feladatokba, a pápa biztonságáért pedig 250 városi rendőrt, illetve az állami rendőrség munkatársait és biztonsági cégek csapatait mozgósítják. Mivel a rendezvény megszervezése óriási költségekkel jár, a városi hivatal azt állítja, a kiadásokat az államkasszából vagy legalábbis az onnan megtérített támogatásokból fogják finanszírozni. Az utolsó napot Ferenc pápa Sasváron (Šaštín) tölti, ahol szentmisét mutat be a Szentatya. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A bíróság újabban a D4/R7 körgyűrű-autópálya alatti telkek kapcsán döntött úgy, hogy ezeket nem lehet a Beneš-dekrétumokra hivatkozva bevégezni (TASR-felvétel)

Beneš-dekrétumok: újra veszített a földalap

hunita

Nem jött össze a sokadik szenzáció, kikapott a magyar válogatott Olaszországtól

kod kp

Sűrű ködre kell számítani az ország egész területén!

halálgyi

TRAGÉDIA: Szülők és két kisgyermekük vérbefagyott holttestére bukkantak egy családi házban

dd

A szakértők tanácsa: így spóroljon az árammal!

új szó

Miről ír a keddi Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.