Régió

Kassa már készül a pápa fogadására

Kassa/Eperjes | Ferenc pápa szeptemberben Pozsony és Eperjes után Kassára, a Luník IX roma lakótelepére is ellátogat. Bár a szentatya érkezéséig még bőven van idő, a város már most készül a fogadására. Aki élőben látni szeretné, annak regisztrálnia kell.
Németi Róbert

2021. július 22. 17:46

A katolikus egyház feje 18 évvel ezelőtt látogatott el Kassára II. János Pál pápa személyében
A katolikus egyház feje 18 évvel ezelőtt látogatott el Kassára II. János Pál pápa személyében - Németi Róbert felvételei

A pápa szlovákiai látogatása szeptember 12-én veszi kezdetét, ünnepélyes fogadásával a pozsonyi reptéren. Ezt követően a pozsonyi Apostoli Nunciatúrára látogat, majd a Jézus Társasága tagjaival találkozik. 13-án, hétfőn Zuzana Čaputová köztársasági elnök fogadja őt az elnöki palotában, majd azt követően a Szent Márton-dómba látogat, aznap este többek között Eduard Heger miniszterelnök is fogadja. Kelet-szlovákiai látogatására kedden kerül sor. Először Eperjesre érkezik, ahol Ján Chryzostom jezsuita szerzetesért közös liturgiát tartanak, ezt követően Kassára látogat és a város hírhedt Luník IX roma lakótelepét is megtekinti. Bár a pápa látogatása kapcsán már napokkal ezelőtt nyilvánosságra hozták a többnapos látogatás előzetes programját, a keleti nagyváros vezetése tegnap délelőtt tájékoztatott a kassai program részleteiről.

 látogatására kedden kerül sor. Először Eperjesre érkezik, ahol Ján Chryzostom jezsuita szerzetesért közösliturgiát tartanak, ezt követően Kassára látogat és a város hírhedt Luník IX roma lakótelepét is megtekinti. Bár a pápa látogatása kapcsán már napokkal ezelőtt nyilvánosságra hozták a többnapos látogatás előzetes programját, a keleti nagyváros vezetése tegnap délelőtt tájékoztatott a kassai program részleteiről. Romákkal,fiatalokkal Jaroslav Fabian, Kassa város szóvivője és a kassai érsekség szóvivője ismegerősítette,arendezvényencsak azok vehetnek részt, akik előtte regisztrálnak a városi önkormányzat hamarosan beinduló online felületén. „A Szentatya szeptember 14-én találkozik a lakótelep roma közösségével, azt követően a fiatalokat köszönti a Lokistadion területénˮ – közölték a szóvivők. Bernard Bober kassai érsek elmondása szerint a pápa maga határozta meg a látogatás prioritásait. „A pápa állandóan beszél ezekről a témákról. Kassai látogatásában elsősorban a jóság, a szeretet és a hit megerősítését kell keresniˮ – mondta az érsek. Mindenkit átvilágítanak Akik személyesen is részt szeretnének venni a rendezvényen, azoknak az augusztus elsején elinduló online portálon keresztül kell regisztrálniuk. Bober nyilatkozatából az is kiderült, hogy a regisztráltakat az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) és a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) segítségével átvilágítják, így csak azok vehetnek majd részt a pápa látogatásán, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltást, vagymegfelelnek a látogatás kritériumainak. Ferenc pápa látogatása miatt a város egy erre a célrakialakítottinformációsportáltis elindít, a városközpontban pedig egy óriási LED kivetítőt állítanak fel, hogy a város járókelői is élőben követhessék az eseményeket. A látogatás napján a városi tömegközlekedés ingyenes lesz, a villamosok és az autóbuszok pedig gyakrabban fognak közlekedni. Jaroslav Polaček, Kassa város főpolgármestere szerint a rendkívüli esemény miatt legalább 1000 alkalmazottat vonnak be a különféle feladatokba, a pápa bizton


Romákkal, fiatalokkal

Jaroslav Fabian, Kassa város szóvivője és a kassai érsekség szóvivője is megerősítette, a rendezvényen csak azok vehetnek részt, akik előtte regisztrálnak a városi önkormányzat hamarosan beinduló online felületén. „A Szentatya szeptember 14-én találkozik a lakótelep roma közösségével, azt követően a fiatalokat köszönti a Loki stadion területénˮ – közölték a szóvivők. Bernard Bober kassai érsek elmondása szerint a pápa maga határozta meg a látogatás prioritásait. „A pápa állandóan beszél ezekről a témákról. Kassai látogatásában elsősorban a jóság, a szeretet és a hit megerősítését kell keresniˮ – mondta az érsek.

Kassa


Mindenkit átvilágítanak

Akik személyesen is részt szeretnének venni a rendezvényen, azoknak az augusztus elsején elinduló online portálon keresztül kell regisztrálniuk. Bober nyilatkozatából az is kiderült, hogy a regisztráltakat az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) és a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) segítségével átvilágítják, így csak azok vehetnek majd részt a pápa látogatásán, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltást, vagy megfelelnek a látogatás kritériumainak. Ferenc pápa látogatása miatt a város egy erre a célra kialakított információs portált is elindít, a városközpontban pedig egy óriási LED kivetítőt állítanak fel, hogy a város járókelői is élőben követhessék az eseményeket. A látogatás napján a városi tömegközlekedés ingyenes lesz, a villamosok és az autóbuszok pedig gyakrabban fognak közlekedni. Jaroslav Polaček, Kassa város főpolgármestere szerint a rendkívüli esemény miatt legalább 1000 alkalmazottat vonnak be a különféle feladatokba, a pápa biztonságáért pedig 250 városi rendőrt, illetve az állami rendőrség munkatársait és biztonsági cégek csapatait mozgósítják. Mivel a rendezvény megszervezése óriási költségekkel jár, a városi hivatal azt állítja, a kiadásokat az államkasszából vagy legalábbis az onnan megtérített támogatásokból fogják finanszírozni. Az utolsó napot Ferenc pápa Sasváron (Šaštín) tölti, ahol szentmisét mutat be a Szentatya. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová: Egyetlen bizottság nem pótolhatja a lényegi változások hiányát

almási

Almási László is ott van a szlovák válogatott keretében

Eduard Heger
Frissítve

Heger: A munkacsoport eddig 17 konkrét javaslatot készített elő

rendőrség

VIDEÓ: DAC-sál miatt támadták meg az autó utasait a nagyszombati szurkolók – a stadion helyett egy cellában kötöttek ki

Marián Kočner
Frissítve

Újabb ügyben emeltek vádat Kočner, Zsuzsová és bandájuk ellen

Emmanuel Macron

Pszichiátriára került a diák, aki tojással dobta meg Emmanuel Macront

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.