Régió

Kápolnát avattak Feketenyéken

Több százezer eurót költöttek az óvoda és az iskola felújítására, a falu vezetése lakásépítéssel gondoskodik a gyerekutánpótlásról.FeketenyékSzeptember közepén, a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén felszentelték a felújított kápolnát a község határában.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. szeptember 27. 19:00

Több százezer eurót költöttek az óvoda és az iskola felújítására, a falu vezetése lakásépítéssel gondoskodik a gyerekutánpótlásról.

Feketenyék

Szeptember közepén, a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén felszentelték a felújított kápolnát a község határában. A kegyhelyet 1876-ban Renczés Boldizsár és Rostás Veron építtette, később Kása Imre és családja gondozta.

Az ünnepi mise után körmenet indult a több mint száznegyven éve épített kápolnához „A kápolna örök mementó és felszólítás számunkra: ne hagyjuk el gyökereinket és őseink hitét, ápoljuk, őrizzük és adjuk tovább utódainknak azt a kincset, amelyet elődeink örökségül ránk hagytak” – mondta a felszentelés előtt Csady Zsuzsa polgármester. A kápolnát Kádár László vállalkozó állíttatta helyre, Slávik Antal plébános szentelte fel. „Két veszélyes gesztenyefa állt a kápolna mellett, az egyik rádőlt, és eltörte a tetején levő keresztet. A kápolna itt áll a vállalatunk előtt, ezért is tartottam fontosnak, hogy helyreállítsuk – mondta Kádár László – Büszkének kell lennünk arra, ami a faluban történik, és itt marad”. Nemcsak a kápolna, hanem az óvoda és az iskola is megújult az utóbbi hónapokban. Csady Zsuzsa elmondta, az óvoda épületét a Környezetvédelmi Alaptól kapott százötvenezer euró támogatásból, valamint saját források felhasználásával kívül-belül rekonstruálták. A balesetveszélyes iskola is új külsőt kapott, kicserélték a tetőt, az ablakokat, az ajtókat, és hőszigetelték az épületet, amelyhez egy multifunkciós sportpálya is tartozik. „A képviselő-testülettel mindent megteszünk a gyerekekért, mégis vannak olyan szülők, akik a helyi iskola helyett valamelyik környékbelibe íratják be a gyereküket” – panaszolta a polgármester. Idén huszonkét gyerek kezdte meg a tanévet a feketenyéki alapiskolában, közülük öt elsős. Az óvodát negyvenkét gyerek látogatja, akik közül jövő szeptemberben tizennyolc iskolaköteles lesz. A polgármester bízik abban, hogy a szülők a helyi alapiskolát választják. A tervek szerint tovább nőhet a gyereklétszám a községben, a sikeres lakásépítési programon felbuzdulva hamarosan újabb tömb épül a helyi, illetve a visszatérő fiatal családoknak.

Csady Zsuzsa elmondta, sokat dolgoznak a helyi közösségért, néhány hete emlékművet avattak a kitelepítés hetvenedik évfordulója alkalmából, és közösségi programokat is szerveznek. A falu és környékének tisztán tartására is figyelnek, tavaly harmincezer eurót kaptak az illegális hulladéklerakatok felszámolására. „Vannak azonban olyan polgárok, akik nem értékelik az igyekezetünket. Hiába próbáljuk kameracsapdával tetten érni a községünkön áthaladó szemetelőket, eddig nem jártunk sikerrel” – folytatta Csady Zsuzsa. (PR, béva)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Krajniak

Novemberben érkezhet az újabb 13. nyugdíj

cseh határátkelőhely

Csütörtöktől huszonhét cseh átkelőn lesz lehetséges az átlépés

Felsőszeli-szüreti felvonulás

Generációk közös szüreti ünnepe (FOTÓK + VIDEÓ)

cseh határátkelőhely
Frissítve

Szlovák belügyminisztérium: Uniós szinten kell dönteni a határellenőrzés bevezetéséről

01

Fizetés nélkül tankolta teli a lopott autót, aztán országhatárokon át menekült

illegális bevándorló

Az elmúlt három hónapban több mint kétezer illegális bevándorlót vett őrizetbe a szlovák rendőrség

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.