Régió

Kápolnát avattak Feketenyéken

Több százezer eurót költöttek az óvoda és az iskola felújítására, a falu vezetése lakásépítéssel gondoskodik a gyerekutánpótlásról.FeketenyékSzeptember közepén, a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén felszentelték a felújított kápolnát a község határában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. szeptember 27. 19:00

Több százezer eurót költöttek az óvoda és az iskola felújítására, a falu vezetése lakásépítéssel gondoskodik a gyerekutánpótlásról.

Feketenyék

Szeptember közepén, a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén felszentelték a felújított kápolnát a község határában. A kegyhelyet 1876-ban Renczés Boldizsár és Rostás Veron építtette, később Kása Imre és családja gondozta.

Az ünnepi mise után körmenet indult a több mint száznegyven éve épített kápolnához „A kápolna örök mementó és felszólítás számunkra: ne hagyjuk el gyökereinket és őseink hitét, ápoljuk, őrizzük és adjuk tovább utódainknak azt a kincset, amelyet elődeink örökségül ránk hagytak” – mondta a felszentelés előtt Csady Zsuzsa polgármester. A kápolnát Kádár László vállalkozó állíttatta helyre, Slávik Antal plébános szentelte fel. „Két veszélyes gesztenyefa állt a kápolna mellett, az egyik rádőlt, és eltörte a tetején levő keresztet. A kápolna itt áll a vállalatunk előtt, ezért is tartottam fontosnak, hogy helyreállítsuk – mondta Kádár László – Büszkének kell lennünk arra, ami a faluban történik, és itt marad”. Nemcsak a kápolna, hanem az óvoda és az iskola is megújult az utóbbi hónapokban. Csady Zsuzsa elmondta, az óvoda épületét a Környezetvédelmi Alaptól kapott százötvenezer euró támogatásból, valamint saját források felhasználásával kívül-belül rekonstruálták. A balesetveszélyes iskola is új külsőt kapott, kicserélték a tetőt, az ablakokat, az ajtókat, és hőszigetelték az épületet, amelyhez egy multifunkciós sportpálya is tartozik. „A képviselő-testülettel mindent megteszünk a gyerekekért, mégis vannak olyan szülők, akik a helyi iskola helyett valamelyik környékbelibe íratják be a gyereküket” – panaszolta a polgármester. Idén huszonkét gyerek kezdte meg a tanévet a feketenyéki alapiskolában, közülük öt elsős. Az óvodát negyvenkét gyerek látogatja, akik közül jövő szeptemberben tizennyolc iskolaköteles lesz. A polgármester bízik abban, hogy a szülők a helyi alapiskolát választják. A tervek szerint tovább nőhet a gyereklétszám a községben, a sikeres lakásépítési programon felbuzdulva hamarosan újabb tömb épül a helyi, illetve a visszatérő fiatal családoknak.

Csady Zsuzsa elmondta, sokat dolgoznak a helyi közösségért, néhány hete emlékművet avattak a kitelepítés hetvenedik évfordulója alkalmából, és közösségi programokat is szerveznek. A falu és környékének tisztán tartására is figyelnek, tavaly harmincezer eurót kaptak az illegális hulladéklerakatok felszámolására. „Vannak azonban olyan polgárok, akik nem értékelik az igyekezetünket. Hiába próbáljuk kameracsapdával tetten érni a községünkön áthaladó szemetelőket, eddig nem jártunk sikerrel” – folytatta Csady Zsuzsa. (PR, béva)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 57 új fertőzöttet regisztráltak szombaton

egészséges táplálkozás

Hallgassunk a testünkre - jelzi, miből szenved hiányt...

usa zászló

Lejárt a szövetségi kilakoltatási tilalom az Egyesült Államokban, milliók kerülhetnek utcára

lemken

Piros gép a kék tengerben

b

Tragikus baleset – egy fiatal férfi vesztette életét

villámcsapás illusztráció
Frissítve

Gömbvillám csapott egy gyetvai ház tetejébe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.