Régió

Kápolnát avattak Feketenyéken

Több százezer eurót költöttek az óvoda és az iskola felújítására, a falu vezetése lakásépítéssel gondoskodik a gyerekutánpótlásról.FeketenyékSzeptember közepén, a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén felszentelték a felújított kápolnát a község határában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. szeptember 27. 19:00

Több százezer eurót költöttek az óvoda és az iskola felújítására, a falu vezetése lakásépítéssel gondoskodik a gyerekutánpótlásról.

Feketenyék

Szeptember közepén, a Hétfájdalmú Szűzanya ünnepén felszentelték a felújított kápolnát a község határában. A kegyhelyet 1876-ban Renczés Boldizsár és Rostás Veron építtette, később Kása Imre és családja gondozta.

Az ünnepi mise után körmenet indult a több mint száznegyven éve épített kápolnához „A kápolna örök mementó és felszólítás számunkra: ne hagyjuk el gyökereinket és őseink hitét, ápoljuk, őrizzük és adjuk tovább utódainknak azt a kincset, amelyet elődeink örökségül ránk hagytak” – mondta a felszentelés előtt Csady Zsuzsa polgármester. A kápolnát Kádár László vállalkozó állíttatta helyre, Slávik Antal plébános szentelte fel. „Két veszélyes gesztenyefa állt a kápolna mellett, az egyik rádőlt, és eltörte a tetején levő keresztet. A kápolna itt áll a vállalatunk előtt, ezért is tartottam fontosnak, hogy helyreállítsuk – mondta Kádár László – Büszkének kell lennünk arra, ami a faluban történik, és itt marad”. Nemcsak a kápolna, hanem az óvoda és az iskola is megújult az utóbbi hónapokban. Csady Zsuzsa elmondta, az óvoda épületét a Környezetvédelmi Alaptól kapott százötvenezer euró támogatásból, valamint saját források felhasználásával kívül-belül rekonstruálták. A balesetveszélyes iskola is új külsőt kapott, kicserélték a tetőt, az ablakokat, az ajtókat, és hőszigetelték az épületet, amelyhez egy multifunkciós sportpálya is tartozik. „A képviselő-testülettel mindent megteszünk a gyerekekért, mégis vannak olyan szülők, akik a helyi iskola helyett valamelyik környékbelibe íratják be a gyereküket” – panaszolta a polgármester. Idén huszonkét gyerek kezdte meg a tanévet a feketenyéki alapiskolában, közülük öt elsős. Az óvodát negyvenkét gyerek látogatja, akik közül jövő szeptemberben tizennyolc iskolaköteles lesz. A polgármester bízik abban, hogy a szülők a helyi alapiskolát választják. A tervek szerint tovább nőhet a gyereklétszám a községben, a sikeres lakásépítési programon felbuzdulva hamarosan újabb tömb épül a helyi, illetve a visszatérő fiatal családoknak.

Csady Zsuzsa elmondta, sokat dolgoznak a helyi közösségért, néhány hete emlékművet avattak a kitelepítés hetvenedik évfordulója alkalmából, és közösségi programokat is szerveznek. A falu és környékének tisztán tartására is figyelnek, tavaly harmincezer eurót kaptak az illegális hulladéklerakatok felszámolására. „Vannak azonban olyan polgárok, akik nem értékelik az igyekezetünket. Hiába próbáljuk kameracsapdával tetten érni a községünkön áthaladó szemetelőket, eddig nem jártunk sikerrel” – folytatta Csady Zsuzsa. (PR, béva)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
temető

Halottak napján sem lesznek lezárások

A tervezettnél több magyar tábla jöhet

kapszula

Pozsony múltjába repített az időkapszula

Adblue

AdBlue-hiány: korlátoznák az adalék árusítását

A nyitásra akciós jegyárakkal reagáltak a légitársaságok, és várhatóan a következő hetekben elárasztják a piacot olcsó jegyekkel.

November 8-tól újra utazhatunk az Egyesült Államokba! Olcsó repjegyek az USA-ba

komárom

301 iskola kap sportszercsomagot a magyar kormánytól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.