Régió

Június végén bezárják a magyar alapiskolát

Éberhard | Szeptembertől csak három kisdiák maradna az éberhardi magyar iskolában, így a község nem tudja tovább fenntartani az intézményt.
author
Kiss Bartalos Éva

2013. május 19. 19:07

 

A faluban magyar és szlovák tanítási nyelvű alapiskola is működik, mindkettőben alsó tagozaton folyik az oktatás. Jelenleg kilenc gyerek jár a magyar iskolába, mivel hat negyedikes elballag, szeptembertől csak három kisdiák maradna az intézményben. A magyar iskolába egy elsőst írattak be. „Sajnos nincs érdeklődés a magyar nyelvű oktatás iránt. Három gyerekkel nem tudjuk fenntartani az iskolát, ők szeptembertől Félbe járnak majd” – nyilatkozott lapunknak Godó Éva, Éberhard (Szenci járás) polgármestere. A polgármester hozzátette, a magyar iskola ügyében sajnos tehetetlenek. „A szülő dönti el, melyik iskolába íratja be a gyerekét, mi biztosítottuk a tanításhoz szükséges feltételeket” – folytatta Godó Éva. A szlovák tanítási nyelvű alapiskolát jelenleg 76 gyerek látogatja. A magyar óvoda iránt sincs érdeklődés. „Ha legalább tizenöten jelentkeznének, nyitnánk magyar csoportot” – mondta a polgármester. Nemrég új osztállyal bővült az óvoda épülete, melynek kapacitása így 86-ról 106 férőhelyesre nőtt, ám úgy tűnik, ez sem elég. „A faluban magánóvoda is épül, a községi óvoda sajnos nem tudja befogadni az összes gyereket, tavaly kilencvenből negyven kérvényt kellett visszautasítanunk. Amit tudunk, megteszünk, de nem bővíthetjük kétévente az intézményt” – vázolta a polgármester.
 
Ez elmúlt tíz év alatt csaknem 800 új lakos költözött Éberhardra, a falu lakossága ezzel 2300-ra nőtt. Az új lakók többsége szlovák nemzetiségű, ezzel a lakosság nemzetiségi összetétele is megváltozott. „Régen hatvan százalék volt a magyarok aránya, mára ez harminc százalék alá csökkent, de továbbra is kétnyelvű község vagyunk” – tette hozzá Godó Éva.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Matej Mišík szerint elképzelhető, hogy újra kötelező lesz védőmaszkot viselni. (TASR-felvétel)

A minisztérium nem készül újabb lezárásokra, de a maszkviselés kötelező lehet

Igor Matovič Richard Sulík

Az OĽaNO rendkívüli elnökségi ülést tart a koalíciós válság miatt

Eduard Heger Igor Matovič

Heger nem zárta ki, hogy leváltják Matovičot

Igor Matovič Vladimír Lengvarský

Matovič két emberről is tud, aki helyettesíteni tudná Lengvarskýt

Jaroslav Naď

Naď szerint értelmetlen Kollár választási időszak lerövidítésére vonatkozó javaslata

Hamran István

Eddig 15 személyt hallgattak ki annak a polgármesternek ügyében, akinek felgyújtották az autóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.