Régió

Jövő év márciusára ígérik a Nánai út felújításának befejezését Párkányban

Párkány | A napokban nem hivatalos látogatáson volt Párkányban Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter és Bugár Béla, a Híd elnöke.
Gulyás Zsuzsanna

2018. október 19. 15:29

A körforgalom elkészült, a munka a terv szerint halad - A szerző felvétele

Érsek és Bugár Párkányban járva megnézte, hogy halad a Nánai út felújítása. A Párkányt és Nánát összekötő I/76-os út rekonstrukciója idén márciusban kezdődött. „A munka a terv szerint halad. Mivel a Nánai út elsőrendű közút, kezelése és karbantartása a Szlovák Útkezelő Vállalat feladata. A felújítás költségeit uniós támogatásból finanszírozzák” – közölte lapunkkal Érsek Árpád.

A közlekedésügyi miniszter tavaly márciusban Párkányban egy lakossági fórumon jelentette be, hogy a forgalmas útszakasz felújítása prioritást élvez. Bejelentését hatalmas taps fogadta. A Nánai út felújítása ugyanis már több mint egy évtizede húzódik. S bár ez a Léva irányába vezető út a város egyik legforgalmasabb közútja, eső után az úttesten térdig ért a víz, a csatornafedők hatalmasat csattantak az elhaladó kamionok súlya alatt, kerékpárral a megsüllyedt aszfaltréteg miatt életveszélyes volt a közlekedés, és a hiányzó járdaszakaszok miatt a gyalog sem lehetett biztonságosan haladni. A lakosok több petíciót is írtak, de érdembeli választ a hivataloktól és a szlovák útkezelő vállalattól sem kaptak.

2018. október 12. 19:21

Döcögősen halad a párkányi Bartók utcai óvoda felújítása

A Nánai út rekonstrukciója az elmúlt tizenöt évben a testületi ülések rendszeresen visszatérő témája volt. 2011-ben a képviselők rendkívüli ülésen szavazták meg az útszakasz teljes felújításához szükséges tervdokumentáció kidolgoztatását. A kölcsönös egyeztetések és tárgyalások eredményeként az állami útkezelőség úgy döntött, átvállalja a beruházás nagy részét. 2015 februárjában még biztosnak tűnt, hogy a projekt – amelynek része volt egy körforgalom kiépítése is – európai uniós forrásokból az állami útkezelőség irányításával megvalósulhat. Egy hónappal később kiderült, hogy a beruházás meghiúsult. A lakosok ezért újabb aláírásgyűjtésbe kezdtek. Eugen Szabó polgármester is több alkalommal tárgyalt a Szlovák Útkezelő Vállalattal, amely a Nánai út projektjét végül az Intergált infrastruktúra operatív programjába sorolta.

Érsek Árpád bejelentését követően a Szlovák Útkezelő Vállalat rövid időn belül kiírta a felújítással kapcsolatos közbeszerzést, amit a Cesty Nitra részvénytársaság nyert meg. A felújításról szóló megállapodást 2017. december 20-án írták alá. Az 1,7 millió eurós beruházási terv az út 913 méteres szakaszának felújítását, illetve kiszélesítését, egy körforgalom, két buszmegálló és kerékpárút kiépítését tartalmazza. A járdák rekonstrukcióját és a hiányzó járdaszakaszok pótlását a város vállalta.

Az építéssel járó útlezárások és forgalomkorlátozások az elmúlt hónapokban próbára tették nemcsak a párkányiak, hanem a turisták türelmét is. A Nánai úton a panzió- és üzlettulajdonosok forgalomkiesésre és áruszállítási gondokra panaszkodnak, a lakosok a parkolás miatt bosszankodnak. A napokban az út felújításával kapcsolatban megjelentek az első internetes mémek is („Józsi bácsi, maga kómában volt 48 évig! Jaj, alig várom, hogy megnézzem, kész van-e már a Nánai út!”). A szerződés értelmében a Nánai út felújítását 2019. március 29-ig kell befejezni. „Bár volt egy kis fennakadás, mert a vízműveknek át kellett helyezniük a vezetékeket, de ígéretet kaptam, hogy tartani tudják a határidőt” – közölte lapunkkal a közlekedésügyi miniszter.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?