Jótékonysági est whiskyvel

Jótékonysági est whiskyvel
Királyrév |

Nagyszombat megye támogatásával exkluzív beszélgetőestet tartottak Királyrévben a „viszkis rabló” néven elhíresült Ambrus Attilával. A jótékonysági est bevételét a helyi sportpálya lelátójának az augusztusi viharban megrongálódott tetőcseréjére szánják.

Augusztus elején hatalmas vihar pusztított a Galántai járásban fekvő Királyrévben. A sportpálya lelátójának teteje leszakadt, 30 ezer eurós kár keletkezett. A FORZARE Polgári Társulás és a község kerámiabemutatóval egybekötött exkluzív beszélgetőestet szervezett Ambrus Attilával, az 1990-es évek magyarországi bankrablójával.

Agócs Gergely polgármester a bevezetőben elmondta, amikor néhány héttel ezelőtt elkezdték hirdetni a rendezvényt, egyformán kapott pozitív és negatív visszajelzést, amiért ilyen megosztó személyiség tart előadást Királyrévben. A viszonylag kicsi településnek azonban most segítségre van szüksége, hogy minél előbb összejöjjön a pénz a lelátó helyreállítására, ezért döntöttek úgy, hogy az est bevételét is erre költik.

A beszélgetést R. Kárpáti Péter színész vezette. Ambrus Attila elmondta, összesen csaknem 19 évig ült börtönben. Mintegy 200 millió forintot rabolt el 1993 és 1999 között bankokból, utazási irodákból, postahivatalokból, összesen 30 alkalommal tört be. Tetteire nem büszke, és bár leülte a kiszabott büntetést, néha még mindig érez bűntudatot azok iránt, akiket a rablások során megfélemlített, akikre fegyvert fogott, de hangsúlyozta, vér nem tapad a kezéhez. Úgy véli, sanyarú gyermekkorából egyenes út vezetett a bűnözés felé, de bebizonyította, hogy a legmélyebb gödörből is ki lehet mászni. A börtönben töltött évek alatt megtanulta, hogy a hatalommal élni kell, nem visszaélni.

A „viszkis” szerint senkit sem szabad tettei, bőrszíne, vallása, hovatartozása miatt elítélni, és mindenki megérdemel egy esélyt, de nem többet. Barátainak köszönheti, hogy élni tudott a lehetőséggel és a büntetés-végrehajtás ideje alatt kitanulta a fazekasszakmát, mert ez volt az egyetlen esélye arra, hogy a szabadulás után vissza tudjon illeszkedni a társadalomba. Az est kellemes, felszabadult légkörben zajlott, a jelenlevők kérdéseket is feltettek Ambrus Attilának, melyekre szívesen válaszolt.

A királyrévi kultúrházban tartott előadásra 170-180 ember volt kíváncsi, a belépőből 800 euró jött össze.  Királyrév polgármestere megjegyezte, igaz, hogy a 30 ezer euróhoz még sok kell, de ennek az összegnek is örülnek. A fennmaradó részt hitelből, biztosításból, saját forrásból fogják fedezni, és folytatni fogják a gyűjtést is a község javára, illetve pályázati forrásokhoz is igyekeznek hozzájutni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?