Régió

Jó, hogy ismét kell beutaló a szakorvoshoz?

A Smer újra bevezetné a beutalókat a szakorvosokhoz. Erről kérdeztük olvasóink véleményét.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2013. február 4. 10:04

 

Juhász Szilvia egészségügyi nővér, Párkány 
A szakorvosi beutalóknak előnye és hátránya is lenne. A betegek – érthető módon – türelmetlenek, ha csak egy beutalót akarnak valamelyik szakorvoshoz. Régebben előfordult, hogy bekopogtak, mivel csökkenteni akarták a várakozási időt. Ezzel viszont sokszor megzavarták az orvos munkáját. Másrészt előnye is van a tervezett módosításnak. A házi- és gyermekorvos így pontos képet kap arról, milyen szakorvosi vizsgálaton volt a páciens. Előfordult ugyanis, hogy a gyereket anélkül vitte szakorvoshoz a szülő, hogy ezt említette volna a gyermekorvosnak. Így a szakorvosi leletek és vizsgálati eredmények is gyakran elkallódtak, és nem kerültek be az egészségügyi dokumentációba. 
 
Bartók Katalin pedagógus, Torna 
Nagyon rossz ötletnek és nagyon rossz döntésnek tartanám, ha megint a háziorvostól kellene beutalót kérni a szakorvoshoz. Az egész felesleges időhúzás csupán, hiszen az embernek ki kell várnia, míg sorra kerül a körzeti orvosnál, csak utána mehet a szakorvoshoz. Velem előfordul, hogy reggeltől délig várok a soromra Tornán a körzeti orvosnál, de szakorvoshoz már Szepsibe kell mennem. Mire elintézném jó esetben csak ezt a kettőt, már rámenne legalább egy napom az egészre, ha nem kettő. Ráadásul nem biztos, hogy minden orvos kiírja a beutalót, mert lehet, hogy nem tartja indokoltnak, pedig a betegnek lehet, hogy megnyugtató lenne. 
 
Kopasz József polgármester, Nagytárkány 
Azt, hogy a szakorvoshoz újra csak úgy kerülhessenek az emberek, hogy előtte beutalót kérnek a körzeti orvosuktól, egyáltalán nem tartom jó ötletnek. Ez a jelenleg jól működő gyakorlathoz képest visszalépést jelentene, a változtatást szerintem semmi sem indokolja. Épp a napokban egyeztettem telefonon időpontot a kassai szakorvosommal. Nem okozott gondot megkérdezni a professzor úrtól, mikor tudna fogadni, és ő is ki tudta keresni a naptárában a neki megfelelő dátumot. Nem igazán értem, ehhez mi szükségem lett volna a körzeti orvostól kapott beutalóra vagy arra, hogy az egyeztetés folyamatába őt is belevonjam. A községünkben működik általános orvosi rendelő, így ha bevezetik is az új rendszert, az itteni orvos betegeinek legalább nem kell kétszer Királyhelmecre utazniuk egy szakorvosi vizsgálatért. A többieknek viszont a változtatás nemcsak időveszteséggel, hanem pluszkiadásokkal is járna, a felesleges adminisztrációról nem is beszélve. 
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Még szavazhatunk 2019 homofóbjára

Már lehet szavazni az év homofóbjára

Rolls

Rolls-Royce Ghost Black Badge: ez az az autó, amit a dúsgazdagok is azért vesznek meg, hogy vezessék (FOTÓK)

váróterem k

Orvoshoz készül? Két biztosító megköveteli a szakorvosi beutalót

f

Talán véget érhetett Azovsztal ostroma

műanyag hulladék

Kigyulladt egy műanyagfeldolgozó üzem, 300 ezer eurós kár keletkezett

sportatvben

Folytatódik a hoki-vb, de képernyőn a Liverpool is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.