Régió

Jedlik Ányosra emlékezik szülőfaluja

A Szent Márton templomban szentmisével kezdődik május 18-án a Jedlik Ányos Emlékünnepség, melyen idén ismét átadják a Jedlik-díjakat.
Száz Ildikó

2012. május 3. 12:43

Két évvel ezelőtt tartottak utoljára emléknapot a jeles fizikus és feltaláló szülőfalujában, a szímői Jedlik Ányos Társaság szervezésében. 
Az emlékmisét Ďurčo Zoltán a Nyitrai Egyházmegye magyar anyanyelvű híveinek lelki gondozásáért felelős püspöki helynöke celebrálja. A templomban koncertet ad Helga Varga Bach énekművész és Dinyés Soma karmester, orgonaművész, és a templomkertben megkoszorúzzák Jedlik Ányos mellszobrát. A tudományos szimpóziumot a Jedlik Házban tartják. Két évvel ezelőtt a természettudományok terén elért eredményeiért Jedlik-díjat vett át Kádasi Lajos genetikus, a Szlovák Tudományos Akadémia Molekuláris Élettan és Genetikai Intézete Genetikai Részlegének vezetője, a Szlovák Orvosgenetikai Társaság elnöke. Mészáros András, a Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv- és Irodalom Tanszékének professzora a társadalomtudomány terén végzett munkájáért, számos értékes publikációjáért, filozófiatörténeti kutatásokért kapott Jedlik-díjat. Az idei konferencia vendége lesz ismét Gazda István tudománytörténész, valamint Antal Ildikó a Magyar Elektrotechnikai Múzeum igazgatója. A „The past for the future – a határ menti régiók kulturális és történelmi tradícióinak kihasználása az idegenforgalomban” projekt jóvoltából a feltaláló szülőfalujában található kultúrházból Jedlik Házat hoztak létre. „Óriási lehetőséget látunk az idegenforgalom és a turizmus fejlesztésében. Jedlik hagyatéka az összekötő kapocs lehet a szlovákiai és magyarországi térségek között” – mondta Bób János, Szímő polgármestere.
A szímői kultúrház épületét 1968-ban építették, és a lakosok több mint egy évtizedig vártak arra, hogy a település önkormányzata felújítsa. Pályázati úton 519 256 eurót sikerült nyerniük az átépítési munkálatokra.

A Jedlik Emlékszobába a jeles fizikus találmányainak a makettjein kívül új kiadványok kerültek, ezek egyike a Jedlik nyomában a Duna két oldalán, című magyar, szlovák, angol és német nyelvű kötet. A Turisztikai Információs Irodában a régiót bemutató tájékoztató füzeteket kínálnak, és a Jedlik Ház ad otthont a községi könyvtárnak a 250 férőhelyes nagyterem szomszédságában.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Tűzoltó tankok segítik a Korompa határában kisiklott szerelvény mentését

Frissítve

Két kamion ütközött Csöllénél

A fiatal nem hisz a sajtónak

Valószínűleg Trump lesz az első külföldi állami vendég Japánban, aki találkozik az új császárral

VIDEÓ: Fegyenc szabadított ki egy autóba zárt kisgyereket Floridában

Az Alfa Romeo is bemutatta F1-es autóját, Räikkönen a sóderágyig jutott vele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?