Régió

Javadalmazásukról döntöttek a képviselők Komáromban

Komárom | Saját, valamint a szakbizottsági tagok javadalmazásáról is döntöttek legutóbbi ülésükön a képviselők.
V. Krasznica Melitta

2019. február 5. 15:37

fizu
Keszegh Béla (középen) és két alpolgármestere, Varga Tamás (balról) és Ondrej Gajdáč (A szerző felvétele)

Az elfogadott határozat értelmében a képviselők a polgármester alapbérének 1/12-ed részét kapják. Egy Komárom nagyságú városban (20-50 ezer lakos között) a polgármester bruttó havi alapbére jelenleg 3062 euró, tehát a képviselők havonta 255 eurót bruttó összeget kapnak. A tanácstagok, valamint az egyes bizottsági elnökök havonta további 80 euróra, a bizottságok alelnökei havi 30 euróra jogosultak. Egy-egy esketésért 40 euró kap az esketést végző képviselő.

Egy éven belül kétszer változott a képviselők javadalmazására vonatkozó jogszabályi előírás. Tavaly áprilistól az önkormányzatokról szóló törvény úgy módosult, hogy a képviselők éves szinten legfeljebb a polgármester alapbérének nagyságával megegyező összeget kaphattak. Mivel a törvény fizetési plafont szabott meg, emiatt Komáromban tavaly több képviselő – elsősorban azok, aki pluszmunkát végeztek, tehát bizottsági elnökök voltak, vagy eskettek, illetve tagjai voltak a versenytárgyalásokat lebonyolító bizottságoknak – már szeptemberre-októberre kimerítették az éves keretet. Míg ugyanis a pluszfeladatokért korábban külön juttatás járt, az áprilisban elfogadott törvény szerint ezeket a juttatásokat is be kellett számítani a képviselők bérezésébe. Időközben a törvényalkotók is rájöttek, hogy nincs ezzel minden rendben, és a Híd kezdeményezésére tavaly decemberben a parlament ismét módosította az önkormányzati törvényt, ami idén február elsején lépett hatályba. Ennek egyik része a képviselői javadalmazására vonatkozik, vagyis a többletfeladatokért külön javadalmazást kaphatnak.

Közel 25 millióból gazdálkodhat idén Komárom

2019. február 4. 12:30

Közel 25 millióból gazdálkodhat idén Komárom

Február elsejétől módosult az alpolgármester bérezésére vonatkozó előírás is, eszerint helyettese fizetését a polgármester határozza meg, mégpedig legfeljebb a polgármesteri fizetés 70 százalékának magasságáig. Komáromban két alpolgármester van, Varga Tamás teljes állásban végzi a feladatot, ő a polgármester döntése értelmében megkapja a 70 százaléknak megfelelő összeget, azaz bruttó 2140 eurót. Ondrej Gajdáč megbízási szerződés alapján látja feladatát – miközben továbbra is a Šulek Gimnázium igazgatója –, és alpolgármesterként a polgármester fizetésének 20 százalékát kapja, azaz bruttó 612 eurót.

Gútán a polgármester, Horváth Árpád alapfizetés 2680 euró, ehhez a testület 33 százalékos pótlékot hagyott jóvá már az alakuló ülésen, így bruttó bére 3560 euró. A városban az alpolgármester fizetését már évekkel ezelőtt a polgármesteréhez igazították százalékos arányban (65 százalék). A képviselők jelenleg havi 150 eurót kapnak, a tanácstagok további 30, a bizottsági elnökök 20, a bizottsági tagok pedig 10 eurót. Koczkás Beáta alpolgármester tájékoztatása szerint márciusban tárgyalnak az önkormányzat új szervezési rendjéről, amely foglalkozik majd a képviselői jutalmazás kérdésével is.

Peter Závodský, Ógyalla polgármestere egyelőre alapfizetésért dolgozik, 2481 eurót kap, alpolgármesterének, aki főállásban tölti be a tisztséget, 70 százaléknak megfelelő fizetést szabott meg. A képviselők jelenleg havonta 20 euró átalányt kapnak, és 30 eurót az üléseken való részvételért. A szakbizottsági elnökök 20, a bizottsági tagok 10 eurót kapnak a szakbizottsági üléseken való részvételért, egy-egy esketésért pedig 20 euró jár. Ógyallán a héten tartják az idei első testületi ülést, amelynek egyik napirendi pontja éppen a képviselők javadalmazása lesz.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Több mint 2600 új fertőzöttet azonosítottak PCR-teszttel, 107-en elhunytak

Igor Matovič

A kormány egyelőre nem tervezi a gyárak bezárását

Zuzana Čaputová

Nagyon fontos dologra figyelmeztetett Čaputová a koronavírus kapcsán

Szemét osztályozás az óvodában

Vágsellyén mozgalom indult a hatékonyabb szeparálás érdekében

Angela Merkel

Merkel: még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Andrej Babiš

Az eddigi legszigorúbb óvintézkedések bevezetéséről döntött a cseh kormány

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.